• 9 Głosów - 3.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie KIRYSKÓW i wszystko co z tym związane

Witam, czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego moje młode kirysy zdychają?
Trzymam je w kotniku w akwarium ogólnym. Wszystko pzebiega tak jak piszecie powyżej. Kirysy składają ikrę, którą przenoszę do kotnika, na kotnik naciągnięta jest rajstopa zeby nie wypływały na zewnątrz. Pojawiają się młode rybki, karmię je pokarmem dla narybku, żyją sobie kilka dni i zdychają.
Temperatura w akwa 24 stopnie.

4 tygodnie nie zmieniałam wody w akwarium i wczoraj przeniosłam kiryski do akwarium tarliskowego 30l i do tej pory nie złożyły mi ikry,co może być tego przyczyną? i czy mam je karmić?

Tarło u większości kirysków przebiega podobnie. Do tarła możemy doprowadzić zarówno w akwarium ogólnym, jak i w specjalnym akwarium tarliskowym. W tym celu wywołujemy imitację pory suchej poprzez zmniejszanie ilości pokarmu, rzadziej, albo wcale nie wymieniamy wodę, ograniczamy prąd wody z filtra, obniżamy poziom wody. Po ok. 2 tygodniach imitujemy porę deszczową poprzez : silniejszy ruch wody z filtra, intensywniejsze karmienie i prawie codzienną wymianę nawet połowy wody na wodę o temperaturze 2-3 stopnie niższej niż w akwarium, po czym podnosimy temperaturę do 26°C.
Na akwarium tarliskowe wybieramy zbiornik minimum 20 l. i długości co najmniej 40cm., poziom wody do 25cm., słabiej oświetlone, obsadzone np. kryptokoryną, czy mikrozorum oskrzydlonym i roślinami pływającymi takimi jak różdżyca pływająca. Na dno dajemy czysty piasek.
Do tak przygotowanego zbiornika wpuszczamy tarlaki (2 samce i 1 samicę),
które dojrzałość płciową osiągają po 12 miesiącach.
Po gwałtownej pogoni samców za samicą, samica podpływa do wybranego samca z prawej strony pod kątem prostym. Pyszczek samicy znajduje się na wysokości otworu analnego samca, ryby tworzą układ w kształcie litery T. Wkrótce po tym samica składa kilka ziarenek ikry ( 2-4) do ?kieszeni? utworzonej ze swoich płetw brzusznych.
W tym czasie samiec wydziela nasienie, które samica połyka. Nasienie przez przewód pokarmowy i otwór analny samicy dociera do ziaren ikry w ?kieszeni?, gdzie następuje zapłodnienie. Samica przykleja ikrę do szyby, liści, kamieni, korzeni. Następuje to w kilku rzutach. Od 1 samicy można otrzymać od 50-200 jaj. Rodzice nie interesują się ikrą i po tarle należy ich usunąć z akwarium tarliskowego, bo mogliby zjeść ikrę. Woda musi być często wymieniana i usuwane muszą być jajeczka spleśniałe, niezapłodnione.
Narybek wylęga się w temp. 25-27°C po 4-6 dniach. Po zużyciu zapasów woreczka żółtkowego, narybek należy karmić : wrotkami, pierwotniakami, oraz niewielkimi porcjami larw solowców, przechodząc stopniowo na karmienie żywym planktonem, roztartymi rurecznikami, doniczkowcami, mięsem i suchym pokarmem.
Gdy do tarła dojdzie w akwarium ogólnym, musimy zebrać ikrę z szyby (najlepiej ostrożnie żyletką), roślin lub korzeni i umieścić ją w osobnym akwarium, aby nie została zjedzona przez rodziców lub inne ryby. Do wody można dodać odkażalnik przeciwko pleśnieniu ikry np. Trypaflavinę.

Źródło: http://www.bojownik.pl/w/index.php?title=Kirysek_pstry

+ bardzo obszerny temat,w którym znalazłem ten artykuł

http://www.akwaswiat.net/rozmnazanie-kir...118-4.html

Ja mogę opisać tylko mój przypadek.
Moje kiryski pstre nie mają roku, tylko ponoć jakieś 7=8 m-cy. Kupiłam od hodowcy i on tak twierdzi- a chyba wie co mówi.
Trą się non stop. Mam 3 samice i 5 samców. Od jakiś 3 tyg. mam już czwartą ikre. W akwarium ogólnym.... Trą się co chwile bez stymulacji. Czy podmieniam wodę czy nie. Karmię non stop tak samo, wodę podmieniam o tej samej temperaturze co w baniaku ( muszę podgrzewać, bo moje Pstrążenice Myersa są bardzo delikatne na gwałtowne zmiany a przy dolewaniu oblegają moje ręce, więc na nie leję bezpośrednio). Karmie 12 rodzajami pokarmu od żywego - żywego poprzez mrożonki żywego, suche w tabletkach, suche w granulkach i płatkach po spiruline. Baniak jest bardzo zarośnięty roślinnością.
Może to dlatego że mam pH - 6,6 - 6,8 ; KH- 3 a GH-7 ? Dzisiaj samce tańczą przy kolejnej samicy i wiem, że jutro na bank będzie kolejna ikra. Tym bardziej że robię podmiane wody...

werka_k3 napisał(a):Witam, czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego moje młode kirysy zdychają?
Trzymam je w kotniku w akwarium ogólnym. Wszystko pzebiega tak jak piszecie powyżej. Kirysy składają ikrę, którą przenoszę do kotnika, na kotnik naciągnięta jest rajstopa zeby nie wypływały na zewnątrz. Pojawiają się młode rybki, karmię je pokarmem dla narybku, żyją sobie kilka dni i zdychają.
Temperatura w akwa 24 stopnie.

Za każdym razem miałem dokładnie to samo, temp prawie identyczną. Z 20 ~ maluchów, 4 dni przeżyło 5, niektóre zdychały wciąż mając woreczek żółciowy, praktycznie w ogóle się nie ruszały, a i pokarmem (pył z waferek tetry) też nie były zainteresowane. Może to wina temperatury? W końcu i tak coś się dostało do kotnika (z pudełka po serze) i zeżarło całą resztę Tongue

Hejka moje kiryski pstre (mam parke) złożyły ikre, w akwarium 54l (ogólne) moje ryby to:
6x razbora klinowa
1x gupik
1x kirysek albinos
2x kirysek pstry
Moje pytanie to czy może być coś z tej ikry?
Już dużo razy składały mi ikre, ale zawsze pleśniała, co mam zrobić żeby tym razem nie spleśniała?
Rybki nigdy nie zjadały ikry, temperatura to 26st. C.

są takie preparaty do odkażania gdzieś czytałem że jak ikre złożyły rybki to wode odkaził tym:http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,--zakupinpl--,pl-pln,423161,0.html
niech ikra będzie dobrze napowietrzana to też zapobiega pleśnieniu ikry.

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Ikra została złożona w różnych miejscach akwarium, w tym dużo koło rułki napowietrzającej, a najwięcej koło grzałki, a jaką powinienem teraz mieć temperature? Bo mam 26st. C.

mam w akwarium 2 kardynałki 1 sporego glonojada 2 gupiki i 3 kiryski 1 pstry i 2 spiżowe króre złożyły ikrę czy ikrę oddzielić czy nie

Mam pytanie, jest kilka rodzai kirysków więc czy można je ze sobą krzyżować??

Skoro jest tyle odmian np. panda,sterby to jakoś one musiały powstać.

Ogólne:
http://www.akwaswiat.net/-112l-ogolne-by...19622.html
25l- xXx Red Cherry
30l podzielone na pół,I - , II -

Skocz do: