Sonda: Czy rozmnożyleś/łaś kiedyś bojownika syjamskiego?
tak
nie
    Wyniki sondy

• 7 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie Bojowników

BETTAmaniak napisał(a):
Agneska napisał(a):Urodziły się... jedna samica z samcem pod gniazdem się...kotlują. Druga samiczka w osobnym rogu czeka zazdrosna. Jak się skończy przeniosę samiczki da 13l , a jak się wylęgna to do 13l. dam młode ,a samiczki i samca spowrotem do 25l.
Co z jedzeniem??
Witam, Agnesko, nie martw się o jedzenie. Ryby mogą przez kilka tygodni obejść się bez jedzenia, więc nic się nie powinno stać. U mnie teraz samiec 2 dni temu zaczął budowę gniazda, obecnie nabiera kształtu Big Grin. Wreszcie zrozumiałam te paski: samice zadowolone i zrelaksowane mają ubarwienie "normalne", paskami poziomymi pokrywają się w czasie podniecenia, zaś paski pionowe pokazują strach. U mnie obie są normalnie ubarwione, po podpłynięciu samca zmieniają się (paski poziome), a jak samiec je przegoni (na razie nie dopuszcza nikogo pod gniazdo) mają paski pionowe.
Pozdrawiam gorąco i czekam na posty!
Małe się wykluły wczoraj rano. Są słodkie. Ile one rosną ??

Acga, i napisze jeszcze jedno. Znalazłam na podanej stronie : Jak zawsze w przypadku filtracji, tak i tutaj trzeba brać pod uwagę liczbę ryb i roślin w zbiorniku. Ja z zasady ograniczam mioty, tak, aby nie mieć do wychowania więcej niż 30 rybek, wykorzystuję zbiorniki nie mniejsze niż 25 litrów i zapełniam je roślinami - dzięki tym zabiegom nie muszę używać filtra.
Ja mam akwa 25l. , a małych więcej niż 30 nie będzie. Spokojnie dadzą radę w 25l.

Jak czyścić wogę ,jeżeli :

Higiena i czyszczenie zbiornika

W początkowym okresie swojego życia młode bojowniczęta są wrażliwe na zmiany parametrów wody, podmian należy więc dokonywać bardzo ostrożnie. Są nawet hodowcy, którzy w ogóle nie podmieniają wody w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Niektórzy sugerują też, aby nie podmieniać wody bezpośrednio po karmieniu, bowiem zmiana ciśnienia może powodować problemy z pęcherzem pławnym. Jednak niezależnie od tego, ile razy i kiedy dokonujemy podmian, należy pamiętać, aby podmieniana woda miała zbliżone parametry i podobną temperaturę do tej znajdującej się w akwarium. Wyrównanie temperatur jest szczególnie ważne w zimie, szczególnie jeśli nie odstawiamy wody (bo np. używamy filtra węglowego lub uzdatniacza). Najprostszy sposób na podgrzanie to dodanie nieco gorącej wody przegotowanej (nie z kranu!). Zgodność temperatury można sprawdzić porządnie, przy pomocy termometru, albo "po chłopsku" - palcem

Do czyszczenia dna w mniejszych akwariach polecam 100ml strzykawkę z zamocowaną rurką; jest to sposób powolny i nieco upierdliwy, ale skuteczny - a na dodatek unika się "wyczyszczenia" akwarium nie tylko z kupek, ale i samego narybku. Strzykawka z rurką sprawdza się też jako przyrząd do punktowego podawania pokarmu, najpierw w miejscach, gdzie zbierają się rybki, a później (nawet już w trzecim tygodniu życia) również poszczególnym, mniej zaradnym osobnikom.

^^Ten tekst mówi o czyszczeniu zbiornika.Moje bojki mają 3 dni , ale woda straszne śmierdzi a na powierzchni są rozkladające się resztki pokarmu. W akwarium jest zamątowany filtr jak i grzałka. Nie włącze filtra-on może je wciągnąć !!! Wody też nie wyciągne kubkiem/rądelkiem itp. bo na powierzchni całego akwa są młode w odstępach uniemożliwiających tę czynnosć. Co mam robić ?? Boję się,że zajdą procesy gnilne...

Agneska napisał(a):Jak czyścić wogę ,jeżeli :

Higiena i czyszczenie zbiornika

W początkowym okresie swojego życia młode bojowniczęta są wrażliwe na zmiany parametrów wody, podmian należy więc dokonywać bardzo ostrożnie. Są nawet hodowcy, którzy w ogóle nie podmieniają wody w ciągu pierwszych dwóch tygodni. Niektórzy sugerują też, aby nie podmieniać wody bezpośrednio po karmieniu, bowiem zmiana ciśnienia może powodować problemy z pęcherzem pławnym. Jednak niezależnie od tego, ile razy i kiedy dokonujemy podmian, należy pamiętać, aby podmieniana woda miała zbliżone parametry i podobną temperaturę do tej znajdującej się w akwarium. Wyrównanie temperatur jest szczególnie ważne w zimie, szczególnie jeśli nie odstawiamy wody (bo np. używamy filtra węglowego lub uzdatniacza). Najprostszy sposób na podgrzanie to dodanie nieco gorącej wody przegotowanej (nie z kranu!). Zgodność temperatury można sprawdzić porządnie, przy pomocy termometru, albo "po chłopsku" - palcem

Do czyszczenia dna w mniejszych akwariach polecam 100ml strzykawkę z zamocowaną rurką; jest to sposób powolny i nieco upierdliwy, ale skuteczny - a na dodatek unika się "wyczyszczenia" akwarium nie tylko z kupek, ale i samego narybku. Strzykawka z rurką sprawdza się też jako przyrząd do punktowego podawania pokarmu, najpierw w miejscach, gdzie zbierają się rybki, a później (nawet już w trzecim tygodniu życia) również poszczególnym, mniej zaradnym osobnikom.

^^Ten tekst mówi o czyszczeniu zbiornika.Moje bojki mają 3 dni , ale woda straszne śmierdzi a na powierzchni są rozkladające się resztki pokarmu. W akwarium jest zamątowany filtr jak i grzałka. Nie włącze filtra-on może je wciągnąć !!! Wody też nie wyciągne kubkiem/rądelkiem itp. bo na powierzchni całego akwa są młode w odstępach uniemożliwiających tę czynnosć. Co mam robić ?? Boję się,że zajdą procesy gnilne...

Raczej nie napisałeś nic nowego...^^

Cześć, jakiś tydzień temu mój samiec bojownika zaczął budować gniazdo i obecnie zajmuje ono 1/3 akwarium (82 l, gupiki + bojowniki).
Mam 2 samiczki, niebiesko-chabrową Klaudię i ultramarynową Mariannę z czerwonymi płetwami. Klaudia nie reaguje na zaloty samczyka (MateuszkaSmile), tylko pływa łebkiem w dół (pozycja uległa), natomiast Marie jest wyraźnie podniecona. Pokrywa się paskami poziomymi na widok samca, pokazuje uległość i kokietuje go. On odpowiada jej dumnym wyprężeniem płetw (już mu odrosły-stracił prawie 1/2 płetw
w wyniku pogryzienia przez p. Agassiza), odchyleniem pokryw skrzelowych i podpłynięciem pod gniazdko. Marie ma już bardzo wybrzuszoną "pierś" (?), niestety, nie wiem, czy to ikra, czy co innego.
Może mi ktoś odpisać, kiedy mogą złożyć ikrę? Dzięki, pozdrawiamBig Grin!

kiedys tez miałem bojowniki i wiele o nich czytałem w jakims artykule spotkałem sie z czyms takim ze wiekszosc bojownikow nie jest zdolna do rozrodu. ale mu dałes imieTongue

ERROR 404

Jest to dojrzewanie ikry u samicy (naturalne) za niedługo powinno być tarło

Cześć, wczoraj zauważyłam, że w gnieździe "coś jest" Rolleyes. Na liściach nadwódki trójkwiatowej wiszą takie małe, półprzeźroczyste kuleczki, średnicy ok. 2 mm, z ciemnym środkiem. Jest ich co najmniej 6, przynajmniej tyle powierzchownie się przypatrując policzyłam. Czy to ikraBig Grin? Pozdrawiam!

czy to nie są małe rybki?? masz szkło powiększające?? jeżeli to są rybki to wyłów samca

Skocz do: