• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie SKALARÓW

podobno nie, ale jak byś przez trzy lata trzymał 1 parkę potem oddal też chyba mogły by być, ale nie wiem

Przede wszystkim nie ma czegoś jak chodowca i chodowla!
112l nie nadaje się na porządną hodowlę tych pięknych ryb.
Potrzebujesz co najmniej dwa razy tyle aby z powodzeniem rozmnażać i chować te pielęgniczki.
Parka potrzebuje dość dużo przestrzeni zwłaszcza podczas tarła.
Dojrzałość osiągają po skończeniu około pierwszego roku życia.
rybka111 napisał(a):podobno nie ale jak bys przez trzy lat trzymal 1 parke potem oddal tez chyba mogly by byc ale nie wiem
To nie jest hodowla, nie wiem nawet czy można to nazwać przechowaniem.....

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Chciałbym sie dowiedzieć co jaki czas skalary maja tarło.
Bo moja para skalarów złożyłą ikre na pompce.odgrodziłem je z dorosłymi skalarami i gdy sie obudziłem do ikry nie było.

W dobrych warunkach co 4-5 tygodni, ale z doświadczenia wiem, że po 1 tarle samice i samca nie można od razu nazwać parką. Często się zdarza, że są rozbijane przez inne skalary. I nie masz na co liczyć jeżeli nie przeniesiesz ikry. Nawet za 2,3 itd. rodzice mogą wcinać ikrę. Mogą zrobić to także inne ryby np: zbrojniki niebieskie.

Kogucio napisał(a):W dobrych warunkach co 4-5 tygodni.

Ja z doswiadczenia wiem ze w dobrych warunakch skladaja co 1-2 tyg Smile.

adrianoo11 napisał(a):
Kogucio napisał(a):W dobrych warunkach co 4-5 tygodni.

Ja z doswiadczenia wiem ze w dobrych warunakch skladaja co 1-2 tyg Smile.

A nawet i jeszcze częściej.
Shy 

Mam pytanko?W akwarium 240l parka Skalarów złożyła ikrę,Odgrodziłem je tam gdzie złożyły ikrę Firaną,I na drugi dzień jak wstałem ikry nie było.Sad
Co zrobiłem źle?Jestem wdzięczny za rady.Dzięki.

skalary zdjadły... One tracą instynkt macierzyński.

Zestresowały się tą firanką, przez co zjadły ikrę. Jeżeli ryba złożyła ikrę, to wskazane jest aby jak najmniej w tym czasie ingerować w życie baniaka.

Dolnośląskie Forum Akwarystyczne:
www.dfa.net.pl

805L

Mam pytanko skalary złożyły ikrę ma już 1,5 dnia ale co gorsza na rurce od filtra zew. czytałem gdzieś ze ikra potem spada wiec zamontowałem 2 filtr mniejszy. Kilka ziarenek ikry zrobiło się dziś białe parka opiekuje się nią jak należny wachluje i odgania rybki potrzebuje info jak i co dalej aa i jeszcze jedno światełko gasić czy zostawiać?

Skocz do: