• 25 Głosów - 3.96 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sklepy akwarystyczne na + i na -

KRAKÓW
Ja POLECAM najlepszy sklep zoologiczny(głównie akwarystyczny) na ul. Grota Roweckiego BOCJA właścicielem i sprzedawca jest przemiły Pan, który fachowo doradzi, nie wciśnie kitu i zbędnych rzeczy wręcz przeciwnie odradzi!! Mimo iz sklepik jest niewielki jest tam naprawdę świetny wybór, akwaria czyste, rybki w 100% zdrowe i nie ma przerybienia w akwariach, a ceny rewelacyjnie, taniej się nie da! Niedrogie rybki typu neon, danio, gupik, po 2zł! roślinki piękne w koszykach po 8zł a ja kupiłam tam akwarium 63l za 55złBig Grin MAM OGROMNE ZAUFANIE DO TEGO SKLEPU I SZCZERZE POLECAM!!

Natomiast na - i to wielki zasługuje moim zdaniem zoo natura w M1, nikt nie doradzi, nie znają się, wciskają byle tylko kupić i do tego drogo!

BYDGOSZCZ

Miałem okazję ostatnio odwiedzić w tym mieście trzy sklepy:

+

"Akwarium Inter-Zoo"
ul. Śniadeckich 41

Świetnie zaopatrzony sklep ze sporą ilością ryb, roślin, sprzętu wielu producentów. Obsługa zna się na rzeczy i jest bardzo miła. Kilka naprawdę ciekawie urządzonych ekspozycji

+/-

ZOO Market
ul. 3 maja

+ za miłą obsługę, - za naprawdę niewielki wybór towaru i jego (w niektórych przypadkach) kosmiczne ceny

-

Exotic-Zoo
ul. Gdańska 91

Jedyne do czego nie można na siłę się przyczepić to zaopatrzenie w ryby w tym sklepie, jest na standardowym poziomie. Natomiast reszta, zaczynając od ekspozycji, po obsługę, na dostepności towaru kończąc jest na naprawdę bardzo niskim poziomie !

SIEDLCE
+ "Pirania" ul. Czerwonego krzyża. Obsługa mniej więcej zna się na rzeczy, duży wybór roślin, troszkę gorzej z rybami ale te standardowe są.
-(nie pamiętam nazwy) ul.Sienkiewicza. Pani zna tylko ceny produktów, duży wybór ryb z tym że w akwariach pływają martwe ryby(nie we wszystkich) i niski poziom urozmaicenia roślin...

Szczecin

Na minus

Sklepy Niedzielskich w Carfourze i Galaxy: Fatalna obsługa, w akwariach pływają chorę ryby, dość duży wybór roślin i ryb, rośliny w większości w fatalnym stanie (da się wybrać kilka ciekawych okazów) i połowa doniczkowych, ceny z kosmosu...

Na +/-

Sklep na Mieszka 1 w Tesco: Obsługa kiepska, choć jeden koleś coś tam wie, duże ceny, duży wybór artykułów, rybek i roślin...

Sklep Ryby Tropikalne koło ul.Gałczyniskiego: Tanie ryby i ich duży wybór, rośliny porażka, tanie podłoża, korzenie...

Na plus

Apisto ul.Dąbrowskiego: Dobry wybór ryb, mało roślin, dobra obsługa...

''Port Rumia'' - Auchan - Zoo Karina

Kiedyś gdy poprosiłem o Zwinniki Blehera pan nie wiedział które to. Gdy pokazałem mu interesujące mnie rybki ,20 minut próbował je wyłowić do woreczka.
Po dłuuugich zmaganiach stwierdził ''Może przyjdziesz jutro? Będzie koleżanka, ona się na tym zna. Ja co prawda mam w domu akwarium ale...''

W dodatku kiedy kupiłem 10 Zwinników, pani na kasie policzyła mi jednego.

Kondziu powiedz mi jak rozróżnic zwinniki Blehera od zwinników rodostomusów.Mam w akwa 5 sztuk,kupowane były jako rodostomusy ale wydaje mi się że mam Blehera.

"Tylko prawdziwa przyjaźń to potęga..."
Małe Malawi-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200-malawi-t-28348.html
Prawie Azja-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200l-azja-the-...867-9.html

Rafik - nie jestem pewien. Pewnie w encyklopedii ryb jest o tym jakaś wzmianka, mogę podać link.
Ja też mam chyba mieszane bo kilka jest znacznie mniejszych i bardziej ''śledziowatych''.

''Jest to jeden z trzech gatunków, które są często mylone ze względu na podobny wygląd. Należą do nich zwinnik Blehera (Hemigrammus Blehera), zwinnik czerwonousty (Hemigrammus rhodostomus ) oraz czerwonogłówka (Petitella Georgia). Odróżniamy je na podstawie tego, że zwinnik czerwonousty dorasta do około 8 cm, a zwinnik Blehera tylko do 5cm. Zwinniki Blehera są bardziej czerwone niż inne gatunki oraz wydają się chudsze.''

Zaczerpnięte z www.superakwarium.pl

(04.08.2010, 22:06)Kondziu360 napisał(a):  Rafik - nie jestem pewien. Pewnie w katalogu ryb jest o tym jakaś wzmianka, mogę podać link.
Ja też mam chyba mieszane bo kilka jest znacznie mniejszych i bardziej ''śledziowatych''.
Widzisz i tu jest problem sporo szukałem/czytałem o tych rybach i wychodzi na to że w sklepach sprzedawane są jako rodostomusy ale tak naprawde
to są Blehera.Twoje rybcie jaką mają dużą czerwień na głowie?Do oka czy sięga aż do skrzeli?

"Tylko prawdziwa przyjaźń to potęga..."
Małe Malawi-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200-malawi-t-28348.html
Prawie Azja-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200l-azja-the-...867-9.html

Oj powiem ci szczerze że nawet nie mam pojęcia a światło w akwarium zgaszone...
Dam znać jutro. Zauważyłem natomiast że te większe, mają bielsze ciało. Te mniejsze są śledziowate, mają plamki na tłowiu.

(04.08.2010, 21:51)Kondziu360 napisał(a):  
''Port Rumia'' - Auchan - Zoo Karina

Kiedyś gdy poprosiłem o Zwinniki Blehera pan nie wiedział które to. Gdy pokazałem mu interesujące mnie rybki ,20 minut próbował je wyłowić do woreczka.
Po dłuuugich zmaganiach stwierdził ''Może przyjdziesz jutro? Będzie koleżanka, ona się na tym zna. Ja co prawda mam w domu akwarium ale...''

W dodatku kiedy kupiłem 10 Zwinników, pani na kasie policzyła mi jednego.

No nie wiem,ja bardzo często jestem w tym markecie,jest jak na przedział akwarystyczny to jest bardzo duży.Jest tak bardzo dużo rzeczy.Kupowałem tam rybki,akwarium,wszystko i nie miałem problemów.
Obsługa jest normalna,jak czegoś szukasz to zawsze podejdzie i się zapyta "w czymś pomóc" ,.Chociaż mają tak drogo pielęgniczki bo ramirezyki za 12zł bodajże jak ostatnio patrzałem,a pigmejki za 4zł/szt .

-.-'

Skocz do: