• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy filtr musi być włączony całą dobę?

andrzejkowac napisał(a):A możecie jakoś uzasadnić swoje wypowiedzi bo ja nie kapuję co macie na myśli .jaki jest sens załączania filtra na kilka godzin .

Np głośna praca w nocy w skutek czego nie wahałbym się ani chwili aby go wyłączyć. Nie jest to filtr biologiczny, więc niema przeciwwskazań. Myląc pojęcia między rodzajem filtrów pewnie też bym napisał aby go nie wyłączać.
Kolego wiesz że gdzieś dzwonią lecz to nie wystarczy aby dawać rady, poczytaj troszkę w których filtrach występują owe bakterie. Mój wewnętrzny filtr jest dwa razy w tygodniu szorowany a wkłady filtracyjne raz na czternaście dni wymieniane na nowe. Inna sytuacja ma miejsce w kubełkach, kilku godzinna przerwa w pracy tego filtra powoduje utratę bakterii nitryfikacyjnych.

A ja się z tym nie zgodzę.
bumboo napisał(a):Myląc pojęcia między rodzajem filtrów pewnie też bym napisał aby go nie wyłączać.
Kolego wiesz że gdzieś dzwonią lecz to nie wystarczy aby dawać rady, poczytaj troszkę w których filtrach występują owe bakterie.
Filtracja w większości małych zbiorników oparta jest głównie na wewnętrznych filtrach gąbkowych. Czy w takich filtrach "owe" bakterie nie mogą się osadzać?.
Ależ mogą, dlatego takie filtry w małych akwariach są w stanie filtrować zarówno mechanicznie jak i biologicznie. Z pewnością populacja bakterii na gąbkach nie będzie tak duża jak np. na ceramice z uwagi na nieporównywalną powierzchnię, ale nie zapominajmy, że bakterie nitryfikacyjne nie żyją tylko w filtrze ale również na podłożu czy roślinach. Ponadto pracujący filtr zapewnia choćby natlenianie zbiornika, co jest niezbędne tym bakteriom.
Chciałabym też zwrócić uwagę, że nitryfikacja to tylko pewien etap filtracji biologicznej, która jest procesem dużo bardziej złożonym.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

maja napisał(a):A ja się z tym nie zgodzę.

Oczywiście że nie musisz. Widziałaś kiedyś zbiorniki bez filtracji w doskonałej kondycji z rewelacyjnymi parametrami. Koleżanko oczywiście że owe bakterie osiądą na filtrze mechanicznym, lecz skąd one się tam biorą ?
Natlenienie wody nie polega na widocznym ruchu spowodowanym przez jakiekolwiek urządzenie.Nie przyszło Ci do głowy że sami mieszkańcy akwarium powodują na tyle ruchu w każdym baniaku że woda jest odpowiednio natleniona aby owe bakterie mogły się rozwijać.Tak jak napisałaś jest to etap bardziej złożonym z którym warto byłoby się zapoznać.Wiedziała byś wtedy że można posiadać akwarium bez żadnych elektrycznych urządzeń świetnie rozwijające się. Lecz na tym etapie ta wiedza nie jest dla Ciebie, powinnaś zacząć od podstaw aby z czymś się zgadzać lub nie zgadzać Big GrinTongue

bumboo napisał(a):Widziałaś kiedyś zbiorniki bez filtracji w doskonałej kondycji z rewelacyjnymi parametrami. .............Wiedziała byś wtedy że można posiadać akwarium bez żadnych elektrycznych urządzeń świetnie rozwijające się. Lecz na tym etapie ta wiedza nie jest dla Ciebie, powinnaś zacząć od podstaw
Tak, widziałam taki zbiornik. Sama przez dwa lata posiadałam Low-Techa, takiego tam "parapeciaka" bez urządzeń, który całkiem nieźle funkcjonował. Tak więc sądzę, że ten etap i tą wiedzę mam już za sobą i pozwolisz, że nie będę wracać do podstaw. Wystarczyło więc zapytać o moje doświadczenia w tym zakresie, a nie stwierdzać fakty, że ta wiedza jest nie dla mnie (bo niby dlaczego nie?)
Chcę też zwrócić uwagę, że to nie jest przedmiotem tego wątku. Rozmawiamy tu konkretnie o sensie pracy filtra i nie zgodziłam się jedynie z twoim stwierdzeniem o podziale filtrów w zakresie kolonizacji przez bakterie nitryfikacyjne:
bumboo napisał(a):Kolego wiesz że gdzieś dzwonią lecz to nie wystarczy aby dawać rady, poczytaj troszkę w których filtrach występują owe bakterie.
I nadal się nie zgadzam, co nie znaczy, że musisz mnie atakować zjeżdżając na temat zbiorników bez zaawansowanej techniki, bo nie widzę związku.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

No może nie jestem zbyt doświadczonym akwarystą a nawet powiem więcej byłem jestem i długo jeszcze będę początkującym ale skoro ma go wyłączać na noc to jaki sens jest go w ogóle włączać .A podział na filtry mechaniczne i biologiczne to trochę naciągany podział każdy moim zdaniem ma obydwie funkcje jednocześnie . Zwykły wewnętrzny ma tylko kawałek gąbki więc ten kawałek robi za mechanikę i biologię jednocześnie a w kubełkach zakładając że nie zakładamy prefiltra pierwszy wkład jest wkładem mechanicznym a reszta już biologicznym .Tak bynajmniej uważam ja początkujący a raczej tak mi gdzieś tam dzwoni
Diana w swoich akwariach też nie stosuje filtrów tylko głowice do poruszania wody i udowodniła że można ale nic nie pisała bądź ja nie pamiętam że je wyłącza na noc .

A ta odzywka do koleżanki nie była zbyt miła , nie wybranie Cię na moderatora było dobrym posunięciem

Młode ampularie do oddania !!!

andrzejkowac napisał(a):, nie wybranie Cię na moderatora było dobrym posunięciem

Z tym jednym się zgadzam, bo jeżeli zostałbym moderatorem to ty jako początkujący akwarysta dostał byś tymczasowego bana za lenistwo i nie chęć do nauki i czytania. Kolego mniej pisz więcej czytaj a może kiedyś zrozumiesz tą swoją wypowiedz
andrzejkowac napisał(a):A podział na filtry mechaniczne i biologiczne to trochę naciągany podział
Lecz sądzę że jeszcze dużo czasu upłynie zanim to zrozumiesz.
Po drugie nie interesuje mnie czy coś Ci się podoba czy nie, jeżeli masz problem zapisz się do koła poszkodowanych przez bumboo.

Maju słoneczko ty moje sumując cały ten temat można wyłączyć filtr na noc?
Napisz jasno tak czy nie, aby kolega andrzejkowac zrozumiał
Przyczyny wyłączenia nie podajemy ! niech pozostanie ona wolą właściciela akwarium.

Wyłączywszy go tracimy bakterie czy nie, robimy cos złego czy można tak zrobić czy nie ???

Odpowiadając jasno bez wnikania w przyczyny powiem, że można (choć jestem przekonana, że Andrzej to wie Smile) ale wcale nie polecam tego początkującym akwarystom z małymi zbiornikami.
Patrząc na akwarium całościowo powiem, że bakterii nie tracimy. Mikroorganizmy żyją w całej toni wodnej, a najsprawniejsze są te żyjące w biofilmach (kto nie wie niech czyta) powstających na stałych elementach.

Ps. Tak na wszelki wypadek: gdzie działa to koło poszkodowanych? Big Grin

maja napisał(a):Odpowiadając jasno bez wnikania w przyczyny powiem, że można
Patrząc na akwarium całościowo powiem, że bakterii nie tracimy. Mikroorganizmy żyją w całej toni wodnej

Po zmodernizowaniu wyszła piękna wypowiedz. Pamiętajmy także że piszemy w temacie i potraktujmy te wypowiedzi ściśle odpowiadającemu biotopowi. Autorka tematu wyraźnie napisała że obsada to
czarnulaola napisał(a):welonek.. :/
ma to też duże znaczenie.

maja napisał(a):Ps. Tak na wszelki wypadek: gdzie działa to koło poszkodowanych? Big Grin
Czemu mnie ranisz tą wypowiedzią czyżbyś chciała przejść do opozycji.
Tam lądują tylko Ci co mają problemy, nie będę wymieniał nazw użytkowników hehehe

bumboo napisał(a):Czemu mnie ranisz tą wypowiedzią czyżbyś chciała przejść do opozycji.
Tam lądują tylko Ci co mają problemy, nie będę wymieniał nazw użytkowników hehehe
Chciałam tam wcisnąć swojego szpiega. Lubię wiedzieć co się dzieje na wszystkich frontach. Big Grin

No skoro tak to powiedzcie mi tłumokowi niedouczonemu na jak długo ma wtedy ten swój filtr włączać na godzinę dwie czy osiem godzin i dlaczego akurat na tyle a nie mniej czy więcej tylko proszę o jasne i łopatologiczne wyjaśnienie . Bo ja w takiej sytuacji nie widzę żadnego sensu włączania .
A pisanie że nie musi chodzić i nie uzasadnianie tego może spowodować że przeczyta to taka inna niedouczona osoba nie rozróżniająca wszystkich zawiłości z podziałem filtrów i też wyłączy swój w swoim przerybionym akwarium i potem będzie się dziwić że ryby padły od wyłączenia filtra a przecież na forum pisali że można wyłączać
A karanie początkujących banami naprawdę dobre rozwiązanie dwa tygodnie twojego moderatorowania i na forum zostałbyś sam i sam ze sobą dyskutował .Żeby zostać moderatorem to trzeba oprócz wiedzy mieć też trochę kultury i taktu .A ty z tego co widzę zbyt kulturalny nie jesteś .Forum jest dla wszystkich także dla tych leniwych i niedouczonych każdy ma tu prawo wyrażać swoją opinię i zadawać pytania Ty masz prawo się z kimś nie zgadzać ale nie masz prawa wyzywać od leni i nieuków .
Kończąc ten temat chciałbym jeszcze zapytać kolegę gdzie można zobaczyć jego akw i poczytać o sposobie jego prowadzenia .J żeby nie było że nie szukałem znalazłem tylko dwa twoje tematy w Hyde Parku

Młode ampularie do oddania !!!

Skocz do: