• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[ 64l - ogólne ] Reaktywacja po latach - Nowe fotki str. 5

Wstrzymam się jeszcze przynajmniej do jesieni, kiedy to ojciec opróżni oczko - prawdę powiedziawszy trochę się boję, że będzie taj jak wcześniej, czyli wszystko spleśnieje, niech se jeszcze poleży na dnie oczka.

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Jak wolisz ja bym zaryzykował Wink to weź go do wiadra i niech stoi w domu syf z niego wylezie Smile

Jedna jak i druga aranżacja akwa jest ciekawa, tylko zorganizowana w inny sposób. W pierwszej odnosi się wrażenie wypełnienia akwarium (przez brak pustego miejsca w zbiorniku), a w drugiej dużej przestrzeni. Jest to spowodowane pustym środkiem i panoramicznym efektem wywołanym przez rośliny po bokach.(wyszło troche jak przemowienie profesoraTongue). Bardzo fajne akwarium...i tyleBig Grin

tjaaaaaaa......

Cytat:Jedna jak i druga aranżacja akwa jest ciekawa, tylko zorganizowana w inny sposób. W pierwszej odnosi się wrażenie wypełnienia akwarium (przez brak pustego miejsca w zbiorniku), a w drugiej dużej przestrzeni.

W planach nie miało być takiej przestrzeni, powodem tego była czystka wywołana przez pleśń, to co posadzone to są te rośliny które przetrwały. Teraz rośliny trochę podrosły, trochę dokupiłem innych więc awa trochę się zmieniło.

1+1 Bojownik

Może spróbuj z echinodorusami....to wytrzymałe i w większości proste i dostępne roślinyBig Grin Weź np. Echinodorus "Ozelot" http://www.mojaamazonia.com/Rosliny/Echi...zelot.html prosta w uprawi, a gdy jej dobrze to wygląda świetnie. Posadź ja w kącie zamiast cabomb, a cabomby dołóż na drugą stronę. Albo zrób kolejny dobry numer i kup Riccia Fluitans http://www.mojaamazonia.com/Rosliny/Ricc...itans.html i porozkładaj między otoczakami i uzyskacz ciekawy efekt kiedy zarośnie. Nie będzie potrzebny korzeńBig Grin

tjaaaaaaa......

Ostatnio jak kupuje rośliny to tylko łatwe w uprawie, potrzebujące nie za dużo światła, no i wyleczyłem się z czerwonych Smile

Ps. Linki nie działają

1+1 Bojownik

Ta pierwsza aranżacja troszkę bardziej mnie się podobała.
Ale obecna jest również bardzo dobra. Świetne tło, i nie spodziewałam się, że takie połączenie podłoża i tych kamieni da taki interesujący efekt. Może też pomyślę o kamykach do swojego akwa Smile

Do aranżacji z kożeniem powrócę najprawdopodobniej na jesień.
Minusem takiej "górki kamieni" jest to, że między te kamienie wpada cały syf i podczas odmulania trzeba wierzchnią warstwę ściągnąć aby wszystko można było dobrze zebrać, a po drugie nie wiem czemu ale glony sobie upodobały właśnie te kamienie, nie mam jakiegoś wielkiego problemu z nimi ale kamienie są zielone Smile (ma to też jakiś swój urok)

Odkąd przestałem nawozić nawozami z SERY rozwój zielenic się zahamował, teraz tylko nie wiem co dalej?

A teraz peter nie jest ładnie heheheh. Korzeń będzie na jesień bo wszyscy mnie naciskają aby go włożyć, tylko muszę to tak bez restartu wykombinować - korzeń to pół biedy tylko część roślin pójdzie do przesadzenia.
Za nawozy z SERY już podziękuję, bo jedynie co po nich zyskałem to zielenice, kupiłem na allegro Planta Activ mikro i makro elementy, teraz czekam na przesyłkę i zobaczymy co są warte.

1+1 Bojownik

Ja też nad tymi nawozami myślę ale chyba kupie zwykły do kwiatków
A przesadzenie roślin to malutki problem bo przytniesz im korzenie i szybko się przyjmią Wink

do zwykłych kwatków??
napisz mi o co dokładnie w tym chodzi na PW

Skocz do: