• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

niezwyczajna przypadłość świetlówek

Jeśli mowa o tym akwa z linku to wystarczą zwykłe jak już mówiłem

Żeby rośliny były zielone to potrzeba odpowiedniego papu a potem światła,

Co to jest to na filtrze w miejscu gąbki .

Młode ampularie do oddania !!!

andrzejkowac napisał(a):Jeśli mowa o tym akwa z linku to wystarczą zwykłe jak już mówiłem

Żeby rośliny były zielone to potrzeba odpowiedniego papu a potem światła,

Co to jest to na filtrze w miejscu gąbki .
ok znikną glony-bedę dozować nawozy(PS. powiesz ile Big Grin)
to jest wata perlonowa bo gąbka jest za duża i zajmuje za dużo miejsca
powiedz co z tym kamieniem do CO2?

bedę jutro montować z tatą dodatkową świetlówkę wg. tego schematu
http://www.akwaswiat.net/montaz-dodatkow...082-2.html

i jest taka sprawa że chcę holendra mieć
kupiony transformator mam na 40W i sprawę taką:
1)ilu watową mogę kupić świetlówkę?transfor. wytrzyma do 40W więc kupiłabym tę 40W Osramu(jak znajdę bo w Obi były takie krótkie 35W) ale nie wiem jak to dla roślin będzie-czy lepiej kupić zwykłą 18W czy znowóż specjalistyczną różową do roślin?
2) jeśli się zdecyduję na tą krótką Osramu to czy:
a) klapa wytrzyma 35W i się nie stopi?
b) czy krótka świetlówka może być czy lepsza na prawie całą dł.akwa ale za to słabsza?(załóżmy że zostanę przy 18W 59cm bo innych nie znajdę)bo nie wiem czy ta krótka oświetli wszystkie rośliny?

kocham jak rybki mają wodę bez paprochów-chciałbyś pływać w syfie?

http://s1.bitefight.onet.pl/c.php?uid=183156

Sorki ale nie kapuję o jaki transformator chodzi do świetlówek to stosuje się stateczniki i o jakiej świetlówce tu mowa zwykła 40 nie wejdzie do pokrywy chyba że jakaś z tych krótkich ala energooszczędne ale nie wiem co i jak więc się nie wypowiem

Odnośnie 1 x18 W jak dodatkową to można dać ale jeśli już kupisz zestaw razem ze statecznikiem to lepiej t5 24W będzie lepiej świecić i mniej roboty

Ale lepiej przemyśl to i powiedz dokładnie co chcesz włożyć

W linku nie ma żadnego schematu tylko fotki mojej pokrywy

nie wiem jakie światło dać żeby było jak najbardziej efektywnie dla roślin
a do pokrywy chcę przyczepić jakąś świetlówkę i nie wiem o jakiej mocy najlepiej
a ten transformatot to wygląda jak biała ciężka,miniaturowa cegła i nie wiem czy to sięnazywa transformator tak mi się przynajmniej wydaje i ma napisane na naklejce
FL-4000
1xFL40W
~220V
rysunek obwodu
obliczenia i wyjaśnienia do tego schematu rysuneczku
tw 105
105/55/140
PN-84/E-93451
MADE IN POLAND
XI 1991

Stary standardowy statecznik magnetyczny*. Ciężki i się paskudnie grzeje. Ja u siebie 4 takie zamieniłem na 2 podwójne T5 54W. Oba do T5 są o wiele lżejsze niż jeden do T8.
Jeśli chcesz dokładać światła to idź w T5 , prosta konstrukcja i bardzo szybki montaż.

*cewka,solenoid.

a mogę kupić w elektrycznym częsci?bo mam wrażenie że nie znajde wodoszczelnych nigdzie i nie wiem czy takie moge do akwa wsadzić

Chcesz robić T5?
Ja próbowałem dorwać stateczniki do nich w 2 hurtowniach elektrycznych i jednej specjalizującej się w świetlówkach. Kiepska sprawa musiałem dopiero w necie zamówić.
Co do T5 to jest dla nich tylko jeden rodzaj oprawy bo wszystkie mają średnicę fi 16.

Mój zestaw na 4 świetlówki 54 kosztował mnie 160 zł : 2 X podwójny statecznik 54W (57 zł) + 8 x oprawka za ok 5 zł+ kable etc.

na necie napisali że nie ma wielkiej różnicy między T5 a T8
nie wiem co będą mieli u mnie w mieście a z neta zamówić nie mogę ,bo rodzice już nie chcą dać kasy na akwarium
chodzi mi tylko o to czy mogę dać zwykłe oprawki a nie wodoszczelne(z tymi jest cienko u nas)

dobryorion napisał(a):na necie napisali że nie ma wielkiej różnicy między T5 a T8
nie wiem co będą mieli u mnie w mieście a z neta zamówić nie mogę ,bo rodzice już nie chcą dać kasy na akwarium
chodzi mi tylko o to czy mogę dać zwykłe oprawki a nie wodoszczelne(z tymi jest cienko u nas)
To masz jakiś inny net w moim piszą całkiem odwrotnie .Porównaj sobie moc nap.do akwa 112l pasują 18W T8 i 24W T5 już na oko widać że jest różnica 6W przy prawie tej samej długości T5 są chyba troszkę krótsze . A le trzeba jeszcze spojrzeć na moc w lumenach i tu przewagę mają T5 popatrz sobie w sklepie SRWIA dział modernizacja pokryw tam jest opisane .. Ja u siebie kiedyś szukałem oprawek i był to tylko stracony czas .Zwykłych oprawek chociaż wiele osób je ma nie polecam ze względu na wilgoć i możliwość zwarcia lub porażenia przy grzebaniu mokrymi łapkami jeśli je dasz to na własną odpowiedzialność

For the people inquiring about best website for stock analysis free, best ai technology stocks, ai company stock, best new ai stocks, stock price prediction tool, best sites to analyse stocks, stock market analysis website, best free software for stock market analysis, invest in openai stock, investment ai software, I highly suggest this awesome AI stock trading platform details or best ai software for stock trading, stock chat gpt, ai trading stocks, stock picking website, free ai trading software, best ai stock trading app, best tools to predict stock market, ai for stock prediction, stock market trading bot, stock trading prediction software, not forgetting sites such as this his comment is here for AI stock picking platform advice as well as best stock market websites free, best stock market research, best stock analysis app free, chat gpt stock ticker, ai forecast stock, ai and stock market, openai publicly traded, free stock market info, stock generator, data analysis in stock market, bearing in mind this check this out about AI stock analysis platform site which is also great. Also, have a look at this use this link about AI stock analysis platform url which is worth considering with bot stock trading, ai share market, the best stock analysis websites, stock technical analysis tools, trading prediction software, investing ai, stock analysis websites free, ai nasdaq stocks, stock analysis tool, best stock review sites, together with this more about the author on AI stock trading platform site on top of best stock analyst website, ai model to predict stock market, best stock analysis website free, using ai in trading, about stock trading, click this on bearing in mind best ai investing platform, share market tools software, best ai stocks to buy right now, ai investment companies, ai trading systems, for good measure. Check more @ Awesome Business Wealth Investment Blog d19177d

Skocz do: