4
Nigdy nie hodowałem skalarów, ale masz tu link :
http://www.mojaamazonia.com/Artykuly/Ska...alarow.htm
Może coś Ci to pomoże na przyszłość.
96L zieleni
http://www.akwaswiat.net/-96l-roslinne-m...-4307.html
Jeśli uważasz, że mój post Ci pomógł> kliknij reputację.
Dzięki.
14
Jeżeli nie jesteś doświadczonym hodowcą skalarów to nie dasz rady odróżnić samca od samicy, dopiero podczas składania ikry, a jeżeli przegapisz ten moment to w 90% po złożeniu ikry samica jest bardziej agresywna ...
W każdym razie w sklepach żadko sprzedają dorosłe osobniki, a tylko u dorosłych da się rozróżnić płeć i to nigdy na 100 %, (sprawdzone osobiście)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.04.2008, 20:35 {2} przez
top2107.)
36
14
67
22
Autorowi odpowiedzie pewnie już nie będą potrzebne.
Myślę że problem został rozwiązany.
Zamykam temat.
2
witam wszystkich mam 4 skalary jeden ma pół roku a pozostałe nie wiem ile ponieważ dostałem je niedawno mają ok 15 cm wysokości dwa z nich pływają razem i odganiają inne ryby czy jak się zachowują kiedy są parą. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
126l ogólne
25l bojownik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.05.2008, 22:01 {2} przez
WERWOLF.)
0
Jeżeli 2 pływają razem to prawdopodonie jest to para. Z rozmnażaniem nie jest tak łatwo. O ile samo złożenie ikry nie stanowi problemu, to wychowanie z niej rybek już tak. Ikrę skalary mogą złożyć nawet na dużym liściu rośliny, jednak o ile przez pierwsze kilka godzin samiec ikry broni przed zjedzeniem przez inne ryby, to później mu to obojętniej i pałaszuje ją w zgodzie z cała resztą. Więc po pierwsze ikrę należy odizolować od tybek. Po drugie należy ją trzymać najlepiej w tej samej wodzie, w której została złożona, w miejscu możlieir zacienionym. Ikra bardzo szybko pleśnieje, więc należy ją przed tym chronić - są do tego specjalne preparaty. Jak już z jajeczek powstaną takie małe larwy, to przez kilka dni żywią się żółcią, a następnie trzeba je zacząć dokarmiać, najlepiej artemią.
I w skrócie to tyle. Jak widać nie jest łatwo.
2
dzięki z pomoc jak ktoś będzie miał jakieś wskazówki to piszczcie jak nazywają się te preparaty od zapobiegania pleśnieniu ikry i jak można ją chronić w inny sposub
14
Rudolf napisał(a):Ikrę skalary mogą złożyć nawet na dużym liściu rośliny, jednak o ile przez pierwsze kilka godzin samiec ikry broni przed zjedzeniem przez inne ryby, to później mu to obojętniej i pałaszuje ją w zgodzie z cała resztą. Więc po pierwsze ikrę należy odizolować od tybek. Po drugie należy ją trzymać najlepiej w tej samej wodzie, w której została złożona, w miejscu możlieir zacienionym. Ikra bardzo szybko pleśnieje, więc należy ją przed tym chronić - są do tego specjalne preparaty. Jak już z jajeczek powstaną takie małe larwy, to przez kilka dni żywią się żółcią, a następnie trzeba je zacząć dokarmiać, najlepiej artemią.
I w skrócie to tyle. Jak widać nie jest łatwo.
No cóż widzę że Rudolf ma nieciekawe doświadczenia w hodowli skalarów, nie wszystkie skalary zjadają swoją ikrę, i jeżeli woda jest dobrze natleniona to ikra nie pleśnieje, co najwyżej pleśnieją niezapłodnione jajeczka (mowa gdy rodzice nie opiekują się ikrą).
Jeżeli parka ryb pływa razem to nie znaczy, że będą się wycierać, ale jeżeli dojdzie do tarła to proponuję przy pierwszych próbach nie przeszkadzać rodzicom, muszą nabrać doświadczenia i jeżeli dopiero po tym czasie nic się nie wylęgnie można oddzielić ikrę od tarlaków. A oddzielenie wiąże się już z "kolejnym poziomem" w hodowli i o tym można porozmawiać jak przyjdzie czas.
Rodzice zjadają ikrę w zasadzie tylko pod wpływem stresu, a czynnikami jakie najbardziej stresują ryby to działalność opiekuna, obecność drapieżników w akwarium np. innych skalarów, przerybienie akwarium i niestety często ikra jest zjadana przez rodziców po wyłączeniu światła, jeżeli jest możliwość to światło powinno gasnąć powoli.
I jeszcze jedna uwaga jeżeli w akwarium są ryby aktywne po zmroku (np. glonojady) to z hodowli nici ...