maniuch napisał(a):Od rana tak se myślę jak można zrobić samemu filtr ,trochę pogrzebałem w necie i wymyśliłem filtr z baniaka 5l(nowość na rynku).po destylce.muszę powiedzieć ,że na razie robota idzie mi dobrze wszystkie wloty i wyloty już się kleją,zobaczymy czy coś mi z tego wyjdzie jak wyjdzie to pod wieczór dam foty.
udało się zrobić działa bez zarzutu.taki pomocniczy zrobiłem na w razie co.
Mariusz gdzie te foty filtra z baniaka? hihi czekamy z niecierpliwością, sam bym sobie dorobił dodatkowy zewnętrzny diy do tego akwa 100L od ciebie
A oto najprostrzy projekt filtra rurką nr. 1 dostaje sie woda z akwarium do filtra, rurką nr. 2 za pomocą bąbelków które popychają wode płynie przefiltrowana woda do akwarium, bombelki są doprowadzone rurką nr. 3 która jest wykrzywiona na koncu i wsunięta do rurki nr.2 jak widać na rysunku. Rurka nr. 1 i 2 powinny znajdować sie na tym samym poziomie.
Przepraszam za jakość ale nie mam obecnie dostepu do odpowiednich programów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2009, 22:24 {2} przez Prezes-Artek.)
plan dobry lecz trudny w zrobieniu , ponieważ z akwarium do ''filtra'' woda sama sie nie wleje , potrzeba bo do tego pompki , a żeby to wszystko równomiernie chodziło trzeba nieźle nad tym pomyśleć
Nie potrzeba zadnej dodatkowej pompki wystarczy rurke nr.1 napełnić wodą i nie pozwolic zeby dostało sie do niej powietrze a reszta sie juz sama zrobi na zasadzie wyrównania poziomów.
Mój ojciec kiedys uzywał takiego filtra jest mało wydajny ale bardzo dobrze filtruje wode.
Prezes-Artek napisał(a):A oto najprostrzy projekt filtra rurką nr. 1 dostaje sie woda z akwarium do filtra, rurką nr. 2 za pomocą bąbelków które popychają wode płynie przefiltrowana woda do akwarium, bombelki są doprowadzone rurką nr. 3 która jest wykrzywiona na koncu i wsunięta do rurki nr.2 jak widać na rysunku. Rurka nr. 1 i 2 powinny znajdować sie na tym samym poziomie.
Przepraszam za jakość ale nie mam obecnie dostepu do odpowiednich programów.
No tutaj żadnej rewelacji w tym nie ma moim zdaniem. Filtry działające na tej zasadzie były już dawno montowane w akwariach. Pojemnik był cały ze szkła sklejonego silikonem a w nim gąbka, rurka pobierająca nieczystości i rurka wypychająca przefiltrowaną wodę wprawiana w ruch przez powietrze z napowietrzacza. kosztowało to grosze, a gdy się zbiła lub pękła podczas czyszczenia to potrzebny był wypad do zoologicznego żeby dokupić . Gdybym poszperał w piwnicy to gdzieś bym taki filtr jeszcze znalazł hehe. Pozdrawiam
[...]Tu jest [potrzebna] mądrość.
Kto ma rozum, niech liczbę Bestii przeliczy:
liczba to bowiem człowieka.
A liczba jego: sześćset sześćdziesiąt sześć...
No fakt rewelacji nie ma ale pytanie było czy jest możliwe wykonanie filtra tylko z napowietrzacza itd. to podałem najprostrzy projekt.
Bardziej dał mi do myslenia pomysł z pompą i z checią bym go zrealizował w chodowli pstrągów potokowych w akwarium bo dawał by dosc mocny prąd i był by w stanie przepchac wode przez cały mechanizm ochładzajacy.
Ale zbiłem troszke z tematu jeśli ktos ma u siebie taka pompe w uzyciu bardzo proszę o stwierdzenie jak głośno pracuje i czy ewentualnie da sie jakoś to wyciszyc gdyby zamkneło sie ją w szawce np. obita mata wygłuzajacą no i czy bardzo sie grzeje w czasie pracy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2009, 19:53 {2} przez Prezes-Artek.)
z zawodu jestem hydraulikiem te pompy raczej się nie grzeją bo woda która przez nie przepływa zarazem je chłodzi. jeżeli chodzi o prąd wody to brałem to pod uwagę i w projekcie zrobiłem pompę żeby pchała w filtry, a te z kolei wodę wyhamują, nawet jeżeli nie to mogę regulować przepływ ostatnim zaworem. takiej pompy nie trzeba wyciszać pracuje głośno tylko jak nie ma wody.
p.s. Jutro chyba zabiorę się za montaż
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2009, 22:20 {2} przez demo_user.)