• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada ryb zimnolubnych do akwarium 294L

Jako ławice może wybierz jakieś danio, jest sporo gatunków.
Na dno z kirysków też coś dobierzesz, np. pstre.

Trudno mi więcej doradzić z rybami zimnolubnymi, bo zawsze miałem ciepłolubne.

A przylga chińska?

A z ławicowych ryb nie podobają Ci się kardynałki?

(27.01.2015, 21:20)jpaul napisał(a):  A z ławicowych ryb nie podobają Ci się kardynałki?

Kardynałki są ciekawą propozycja ale bardziej widzą mi się microrazbory Wink

Widzę, że już więcej podpowiedzi nie otrzymam Sad
Szkoda bo liczyłem, że wspólnie uda nam się dobrać super obsadę.

Forum już jest na skraju wymarcia Smile Nie powinno się tu pisać takich rzeczy, ale niestety taka prawda. Jest tu garstka osób znających się na rzeczy, ale nie wszyscy znają się na wszystkim, więc ciężko, żeby doradzali w sprawach, którymi się nie zajmowali.

Dokładnie są spore braki w różnych dziedzinach

450L Pielęgnice Zebry i Żółw Czerwonolicy
300L Malawi + rośliny
283L Ogólny hodowla żyworódek i ampularii
144L Krewetkarium
30L Raki Marmurkowe

To ja też coś od siebie dołożę http://akwa-mania.mud.pl/ .

Jeśli zdecydowałbyś sie na Labeo to musisz zrezygnowac z kirysków z tym, że w przypadku twojego baniaka lepiej aby to był L. bicolor a nie zielony. I pamiętaj w akwa możesz miec tylko jednego osobnika tego gatunku.

Ryb zimnolubnych jest naprawde sporo. Nie musisz sie ograniczać tylko do danio. Jeśli chodzi o kiryski to masz bardzo szeroki wybór - nadają sie prawie wszystkie; spiżowy, adolfa, pstry, albinos, panda. Mógłbyś kupić np. 10 z wybranego gatunku. Możesz do tego dobrac np 8 żałobniczek lub brzanek różowych a jesli chcesz mieć jeszcze bardziej cukierkowo to 8 tetr kolor i parke wspomniach pielegnic meeka.

(30.01.2015, 10:26)kurka napisał(a):  Jeśli zdecydowałbyś sie na Labeo to musisz zrezygnowac z kirysków z tym, że w przypadku twojego baniaka lepiej aby to był L. bicolor a nie zielony. I pamiętaj w akwa możesz miec tylko jednego osobnika tego gatunku.

Ryb zimnolubnych jest naprawde sporo. Nie musisz sie ograniczać tylko do danio. Jeśli chodzi o kiryski to masz bardzo szeroki wybór - nadają sie prawie wszystkie; spiżowy, adolfa, pstry, albinos, panda. Mógłbyś kupić np. 10 z wybranego gatunku. Możesz do tego dobrac np 8 żałobniczek lub brzanek różowych a jesli chcesz mieć jeszcze bardziej cukierkowo to 8 tetr kolor i parke wspomniach pielegnic meeka.

Dzięki kurka za konkretną odpowiedź Smile bardzo pomoże mi ona w doborze obsady. I tak aktualnie sprawa przedstawia się następująco:

* kiryski 10 szt odmiana jeszcze do doprecyzowania;
* danio lub neonki i tu się zastanawiam czy 30 szt to nie za dużo?;
* jako główna ozdoba pielęgnica meeka 2 szt;

Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem sumika szklistego.
Jak myślicie czy meeki nie będą siałby spustoszenia w akwarium podczas tarła i inkubacji?

Co sądzicie o razborach galaxy, czy poradzi sobie w zimnych wodach? Widziałem, że ciężko z ich zakupem.

W takiej pojemności 30 sztuk to jak najbardziej normalna liczba.
Ale czy mekka? Jeśli ja miałbym ten dylemat, to wolałbym stadko Gurami Mozaikowych.
Zaś z ławicowych Neony, Kardynałki albo Razbory Klinowe.

Skocz do: