• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Zdechły 2 gupiki

A woda odstała, czy wlałeś ją prosto z wodociągu? Zmierz pH i NO2/NO3, może w tym leży problem.

Za pierwszym razem woda odstała pare h ale dodałęm antychlora wiec powinno być ok mój bład polegał na tym ze na forum wszedłem dopiero po założeniu akwa a nie przed teraz już wiem dużo więcej[/align]

Jeżeli ryby zdychają to nie mów że z wodą jest wszystko ok, i jeżeli może dolać świeżej odstałej wody to nawet jeżeli ta w akwarium ma dopiero 2 tygodnie to raczej uzupełnienie świeżą nieskażoną nie jest złe. a odmulenie im mniej jakichkolwiek szczątków pokarmu czy roślin na dnie tym lepiej do leczenia a po 2 tygodniach mogło się trochę uzbierać.

(17.07.2012, 13:12)K@@MIL napisał(a):  Jeżeli ryby zdychają to nie mów że z wodą jest wszystko ok, jeżeli ta w akwarium ma dopiero 2 tygodnie to raczej uzupełnienie świeżą nieskażoną nie jest złe. a odmulenie im mniej jakichkolwiek szczątków pokarmu czy roślin na dnie tym lepiej do leczenia a po 2 tygodniach mogło się trochę uzbierać.

No z pewnością się tyle uzbierało, że ryby przez to padają Big Grin
Chyba, że kolega łyżką wazową podaje 2 razy dziennie jedzenie.
Po pierwsze dojrzewanie może mieć jeszcze wpływ lub coś w akwarium.
Ludzie różne rzeczy niekiedy wkładają. Nie wsadziłeś czegoś nieodpowiedniego??

nie raczej nie wszystko co wkładałem było wygotowane zdechły głupiki ale np neonki według mnie czują sie bardzo dobrze z tego co je obserwuje wiec nie wiem co to mogło być jeszcze mieczyk pływa troche ogłupiały. Możliwe ze czymś sie otruły tylko czym i skąd

(17.07.2012, 17:25)klosek napisał(a):  nie raczej nie wszystko co wkładałem było wygotowane zdechły głupiki ale np neonki według mnie czują sie bardzo dobrze z tego co je obserwuje wiec nie wiem co to mogło być jeszcze mieczyk pływa troche ogłupiały. Możliwe ze czymś sie otruły tylko czym i skąd

Pewnie głupie pytanie, ale spytał.
Nie używałeś przypadkiem detergentów do mycia akwa, lub nie maiłeś go na rękach podczas karmienia lub wykonywania jakichkolwiek zabiegów w akwa?

myłem gąbka z ciepła woda i jak szukałem przyczyny to jedyny sposób ze ta gąbka mogła być przez kogoś użyta do czyszczenia czegoś i w ten sposob mogl sie dostać detergent do akwarium

(17.07.2012, 17:44)klosek napisał(a):  myłem gąbka z ciepła woda i jak szukałem przyczyny to jedyny sposób ze ta gąbka mogła być przez kogoś użyta do czyszczenia czegoś i w ten sposob mogl sie dostać detergent do akwarium

Ja zawsze używam czystej gąbki.

wydawała sie czysta ale to jedyna możliwość, co w takim przypadku robić restart akwa czy je soli dosypać??

(17.07.2012, 18:12)klosek napisał(a):  wydawała sie czysta ale to jedyna możliwość, co w takim przypadku robić restart akwa czy je soli dosypać??

Ja bym na razie nierobił nic. Poczekaj jeśli ryby będą dalej umierać ( inne gatunki) to dopiero podejmuj jakieś kroki. Sprawdź stan techniczny urządzeń, tempertauturę, wysycenie tlenem.

Skocz do: