• 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

112l Brilluxa roslinny

MrZi Filtr masz raczej dosyć wydajny do twojego akwarium więc wystarczy nawet 10-15l tygodniowo. Chyba, że zauważysz, że to trochę mało, to zwiększ podmianki.

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Szkoda, że profil. Ale wygląda nieźle, miejmy nadzieję, że ładnie będzie się rozwijać. Za Twoją pomocą ofkoz.

Rocknrolla

Jaki mech proponujecie na korzen?
Dzis doszly dwa glonowady i jesen anubis na korzen.
Oto zdjecia:

Nie patrzcie na kamien bo to tylko tymczasowe dociarzenie korzenia

Mam tylko dylemat czy nadal podawac Co2 i Potas czy sie wstrzymac? Pojawily sie jakies glony na korzeniu
i rosliny zolkna

Co to za glon?

Dzisiejszy (po 4 dniach) wyniki testow JBL to:
CL2 - 0 ok
pH - 7.6 ok
KH - 6-10 ok
GH - >7
NO2 - 5 !!!
NO3 - 50 !!!

Glon jest na korzeniu i na roslinach z przodu, moze to wynik nowego akwarium

Gwałtowny wzrost NO2 i NO3 świadczy o tym, że akwarium dojrzewa, tak ma być. Nie musisz nic mierzyć do czasu upłynięcia 2-3tyg od założenia wtedy już parametry same się ustabilizują.

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Mam pytanie, podawac Potas, Co2 w plynie i Biostarter?
Filtr zewn i wewn chodzi 24h, oswietlenie 5-6h/ dzien narazie.

Co to moga byc za niedobory skoro rosliny robia sie takie? Czy moge podac zelazo przy 5 dniowym akwarium?

Na niedoborach się nie znam, może ktoś się wypowie ale z tego co wiem nie zaleca się podawania nawozów w niedojrzałym akwarium. Czasem po prostu rośliny muszą odchorować zanim sie zaaklimatyzują w nowym akwarium, w nowych warunkach. Nawet jak starsze liście padną to zawsze wyrosną nowe.

160L Dickfeldi+Multifasciatus Mała Tanga
100L Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae

Podawaj sam ,biostarter tak jak ci pisałem ,nie podawaj co2 na razie bo to bez sensu.Rośliny jeszcze mogą odżyć.

Już Ci wszystko na PW napisałem.

Pozdrawiam Smile

Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!

Skocz do: