10
Jeszcze raz powtarzam badziewie ale jak chcesz mieć badziewie to kupuj.
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""
3
hmmmm....
nie wiem co robić jestem w kropce, gdy zapytalem faceta w zoologicznym powiedzial mi ze caly zestaw kosztowal by mnie okolo 190 zl z slabszym oswietleniem, nie wiem co mam robic, a moze skompletujcie mi tutaj akwarium z roznymi aukcjami na llegro, oczywiscie akwarium moze byc mniejsze gdyz moge sb pozwoliz max na 40 l bo mam maly pokoj;( czekam na propozycje
10
Nie śpiesz się, w tym hobby to jest niewskazane Widzisz rady wyżej, ludzie kupili takie zestawy a teraz wydają kolejne pieniądze na nowe, lepsze, odpowiednie filtry, grzałki, oświetlenie. Lepiej poczekać, dozbierać pieniądze, pokombinować, poszukać, zrobić coś samemu.
"Alejami wycackany szedł se jakiś gość,
Facjata niby owszem, może być.
I nagle potknął się o kamień rycząc "Och, psiakość!
Jak oni mogą w tej Warszawie żyć!...""
11
(06.01.2012, 22:32)Nakatomi24 napisał(a): Nie ja kupiłam gotowy zestaw 72 litry i dawno tego żałuje w ciągu miesiąca wymieniłam na nowy filtr, grzałkę teraz oświetlenie zestawy są do bani bo wciskają to co im nie idzie.
Masz 100% rację. Lepiej za te 160zł kupić wszystko po kolei samemu. Niestety to mała kwota. Odradzam kupna akwarium mniejszego od 45l oraz profilowanego.
Musisz kupić:
Akwarium

Pokrywę lub jakieś inne oświetlenie.
Grzałkę
filtr
Możesz załatwić za darmo:
Korzeń, Piach/żwirek, Kamień, roślinki.
Przestrzegam przed POŚPIECHEM to największy wróg, radzę kupić jak największe akwarium gdyż takie są najmniej problemowe w utrzymaniu.
powodzenia.
7
http://allegro.pl/akwarium-osprzet-i2032075100.html
według mnie ta aukcja jest godna uwagi nie dawaj kup teraz tylko spróbuj wylicytować (oceńcie nie znam się aż tak bardzo )
i ta :
http://allegro.pl/akwarium-45l-aquael-ze...64593.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.01.2012, 23:23 {2} przez
Nakatomi24.)
3
teraz mam strasznie namieszane w głowie i nie wiem do czego ręce wsadzić i od czego zacząć

jak już mówiłem moge sobie pozwolic tylko na akwarium 40 litrów max, gdyz nie pozwalaja mi na wieksze warunki
15
Hm...wiesz, dla chcącego nic trudnego. Jeśli osoby posiadające zestawy piszą ci żeto strata pieniędzy to myślę że warto posłuchać. Jak się rozglądam po alledrogo, samo akwarium 45l + pokrywa to koszt ok 170zł. Dziwią mnie trochę koszty pokryw, no ale jeśli chcesz zaoszczędzić to pokrywę czy poprostu cokolwiek na akwarium+ oświetlenie możesz wykombinować sam, kupić filtr wewnętrzny lub kaskadę(aquael-20-30zł; lub inny, tylko nie pakuj się w chińszczyznę) i grzałeczkę z termostatem i jeszcze zostało by kasy na rybki i inne pierdoły. Jak juz powtarzali przedemną, nie ma się co śpieszyć. Tyle ciekawych pomysłów znajdziesz w dziale DIY, może warto skorzystać.
Przykładowo - ja na 30l akwarium wydałam ok 70zł za szkło, sprzęt i oświetlenie, ale wiadomo-pokrywy nie mam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2012, 11:03 {2} przez
mcda-p.)
25
Rozumiem, że chcesz nowe ale moim zdaniem (też mam ograniczone fundusze, ale ja dlatego, że mam dzieci na wychowaniu) to strata pieniędzy. Akwarium bardzo traci na wartości zaraz po zalaniu go po raz pierwszy. Ja bym już nowego nie kupiła (ale ja mam węża w kieszeni).
Filtr też raz kupiłam chiński i tak rezał, że następnego dnia wysuszyłam i odniosłam bo ani spać ani w dzień wysiedzieć się nie dało. Szczęście, że przyjęli. Kupiłam lepszy (polski) dwa razy droższy i jest dobry.
Sprawdź gdzie możesz postawić akwarium, znajdź szafkę z dala od światła słonecznego i zmierz powierzchnie dna na jaką możesz sobie pozwolić. Lepiej szukaj na tablicach ogłoszeń w marketach lub portalach z ogłoszeniami regionalnymi, w gazetach tak abyś sam mógł odebrać a zaoszczędzisz na przesyłce. Nie spiesz się!!! To grzech akwarysty.
160L Dickfeldi+Multifasciatus
Mała Tanga
100L
Barwnik+KapLopez
60L Babaulti+Gertrudae