22
mysior napisał(a):zgłaszam twój post do admina bo tlko spamujesz a nie odpowiadasz ty se wejdz na swoje głupie akwaparadise hahahaha
A tobie co? Już sie odezwac nie można?

sam spamujesz swoimi głupimi postami
Co do preparatu to kupiłem też jakiś na glony i NIE JESTEM PEWIEN ale od niego mi 4 małe glonojady zdechły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.04.2008, 22:48 {2} przez
wally91.)
33
wally91 glonki zdechły bo to siarczan miedzi jest. Z nim trzeba bardzo ostrożnie i nigdy w akwariach z młodymi rybami czy narybkiem.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.
51
Ja też używałem algin i nic nie pomogło,jeśli nie zaszkodziło.Preparat teraz leży bezużyteczny. Lepiej gloniska naturalnie niszczyć.
13
bumboo napisał(a):Tak na marginesie akwarysta z takim doświadczeniem ma problem z glonami, sprawdzałeś parametry. Wejdź na to forum znajdziesz odpowiedz
http://akwa.phorum.pl/
Hehehe, bumboo, ale mu pojechałeś

Mysior zapewne masz za duże stężenie: NO3, Fe, PO4.
Mysior a jak ty spamujesz to jest dobrze?

U ciebie to się zdarza nie sporadyczne, powiedziałbym, że nawet nagminnie
12
Dzięki za odpowiedzi
"...mylić się jest rzeczą ludzką...."
4
W związku z ogromną plagą glonów w moim akwarium zdecydowałam się użyć chemii - Algin. I w związku z tym mam pytanie. Wlałam dziś 10ml tego preparatu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 10ml/100l). Na opakowaniu nie napisali co z kolejnymi dawkami, kiedy zastosować węgiel żeby usunąć itd. Czy ktoś się orientuje po jakim czasie podaje się kolejną dawkę i ile powinna ona wynosić?
Co do zwalczania to próbowałam już zielonej herbaty, zaciemnienia na 5 dni, zmniejszyłam ilość podawanego pokarmu, mam otoski i ślimaki, wczoraj kupiłam nawet kosiarkę ( tylko jedną, bo więcej nie było) - wiem, że będzie za duża na moje akwa, ale jak urośnie to ją oddam koleżance do 300l...
Informacje o akwa: oświetlenie 3*18W, 112l, grzałka 150W, filtr aquael turbo 650, sporo roślin ( w tym moczarka, która tu zawsze polecacie a właśnie na niej jest najwięcej glonów)...