• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

budowa 450l. w ścianie

l3pster Nie powinieneś rezygnować tylko dobrze przemyśleć jak to zrobić. Bo gdybym robił to swoje w ścianie osobiście to zrobiłbym je ciut inaczej. Dlatego mówię zrób sobie kartonową makietę, ogranicz ją tam gdzie nie będziesz miał ruchu i poukładaj sobie coś w tym kartonie na próbę. Jeżeli nie będziesz mógł czegoś wygodnie zrobić to znaczy że trzeba zmienić koncepcję Wink

(31.05.2011, 02:56)l3pster napisał(a):  No to daliście mi do myślenia... Może faktycznie łatwiej by było kupić gotowe akwa z szafką ale może znajdzie się ktoś kto ma tego typu akwarium i jest zadowolony ? Smile jak musiało by wyglądać wykonanie takiego akwarium żeby zdało egzamin ?

WITAM, ja umiescilem akwarium w mieszkaniu własnie w scianie 110l, duzo bylo przy tym roboty ale efekt jest fajny, nie wygląda jak zwykłe postawione na szafce akwarium. Każdemu sie podobaSmile ja osobiscie ciesze sie ze zdecydowałem sie na umieszczenie zbiornika w scianie bo jest naprawde nietypowe i zdobi dwa pokojeSmile.

Załączone pliki Miniatury

Fajnie to wygląda Smile
mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia od drugiej strony ? jak to wygląda od strony technicznej ? Nie masz problemu z dostępem do akwarium ? Jak z filtracją ?

180l. 2x34W (wormlight, daylight) Eheim Ecco300
2 pary skalarów
2 x zbrojnik pręgowany
13 x neon inessa
5 x mieczyk hellera
3 x bojownik syjamski (samiec + 2 samice)
2 x kirysek albinos
2 x goldensnail

100l. 1x22W Eheim Pickup2012 + Fluval 2 Plus
2 x pielęgnica pawiooka

450l. w planach na jesieni

Moja 270tka.. Wymiary 150x30x60h. Dostęp taki jak widzisz na drugim zdjęciu. Filtracja fan3+unimax250 (unimax stoi w kąciku za tym białym baniaczkiem) Z oświetleniem kiepsko, 2x36wT8 +2x15w T5. Przy tej wysokości akwa tylko nurzaniec dobrze rośnie Wink Szkło + pokrywa aquaboro. Generalnie zaczynam dojrzewać aby zrobić w tym paludarium z krabikami vampire

Spoko ale gdybyś chciał teraz włożyć jakiś większy kamień czy korzeń to już byłby pewnie problem...
Możesz mi jeszcze napisać na czym ustawiłeś akwarium ? Chodzi mi o tą część która nie stoi na ścianie. Ja planuje dopasować lub zamówić odpowiednią szafke.

2 pary skalarów
2 x zbrojnik pręgowany
13 x neon inessa
5 x mieczyk hellera
2 x kirysek albinos
2 x goldensnail

2 x pielęgnica pawiooka

Podstawa.
Co do wkładania, owszem, nawet po ściągnięciu belki oświetleniowej mam problem

Dzięki za fotki. Myślałem o podobnym rozwiązaniu bo i tak będę wzmacnial ścianę betonem ze zbrojeniem ale w pomieszczeniu gdzie będzie zaplecze mam juz na podlodze kafelki więc ni to na nie robić wylewke ni zbijać bo może się narobić bałaganu. Chyba najlepszym rozwiązaniem dla mnie będzie jednak szafka...

2 pary skalarów
2 x zbrojnik pręgowany
13 x neon inessa
5 x mieczyk hellera
2 x kirysek albinos
2 x goldensnail

2 x pielęgnica pawiooka

Hmm w castoramach etc są dostępne regulowane stalowe słupki stosowane właśnie pod blaty etc. Wyglądają elegancko, mają dużą nośność. Może w tą stronę pójść ?

Dobry pomysł Smile na to nawet jakiś grubszy blat kuchenny i było by po sprawie. Mam tylko nadzieje że uda mi się dostać coś takiego bo mieszkam w UK i o castoramie tu nie słyszalem ale poszukam w wiekszych sklepach może coś znajdę. Dzieki.

2 pary skalarów
2 x zbrojnik pręgowany
13 x neon inessa
5 x mieczyk hellera
2 x kirysek albinos
2 x goldensnail

2 x pielęgnica pawiooka

moje akwa ma wymiary 80x30x40h, jest dopasowane do grubosci sciany, długosc ograniczył mi komin, gdyby nie on byłoby dłuższe. Dostęp do akwarium mam od strony pokoju córki, uchylne drzwiczki do góry do manipulacji przy akwarium, 25cm od górnej krawędzi akwa do sciany nad akwarium, z boku 15 cm wnęka na pokarm termolegurator, filtr, gniazdka elektryczne.
oświetlenie 18 W tungsram daylight
osram 18 W fluora
filtry: filtr kaskadowy hbl-701, podłaczony do filtra dennego własnej roboty,
aqual mini fan
dostęp do akwarium nie jest najwygodniejszy ale najgorzej nie jest, cos kosztem czegoś. U mnie górna krawędz akwarium znajduje się na wys. ok 150 czyli wszystkie prace musze wykonywac na stojąco lub na jakimś podwyższeniu.

Załączone pliki Miniatury

Skocz do: