3
tak narybek się wyległ i jeśli się nie mylę to będzie jakiś 3 4 dzień
12
Witaj,
U mnie to wygląda tak:
1 dzień - złożenie ikry,
4 dzień- wylęgają się młode,
9 dzień - zaczynają pływać samodzielnie,
10 dzień - start z jajkami solowca,
12 dzień - karmienie narybku,
Według mojej akary można regulować zegarek, co 21 dni ikra,
I ten sam cykl zawsze,
Na poczatku popełniałem szereg błędów,
Jeśli masz jakieś pytania to służe pomocą,
Jakie masz podłoże i filtr?
3
powiem tak narazie mam żwirek ok 3 4 mm dwukolorowy (biało-czarny) dość gruby akwarium ma 65 l (wiem ze to za mało ale w akwa jest tylko ta para ryb, wg moich obserwacji jest im dobrze) filtr to kaskada dolphin czy jakoś tak model to A3000 oczywiście zabezpieczyłem już wlot pończochą przed ewentualnym wciągnięciem narybku

mam 2 korzenie w tym do 1 przyczepiłem anubisa i czekam na zaszczepienie

jest również kilka innych roślinek jednak nie znam nazwy ale bojówka zebr już wykopała 2 sztuki więc zastanawiam się czy nie posadzic części w małej łupinie od kokosa? A takto w akwarium znajdują się łupiny od kokosa które wcześniej służyły za domek i miejsce dla ikry glonojada, po wychowaniu młodych planuję restart i myślę o jakimś piasku i zmianie wystroju, a i temperatura wody to 20-24 stopnie
12
U mnie jak miałem żwirek większej granulacji to młode/narybek wpychał się między szczeliny tego żwirku,
Zaklinowały się, nie potrafiły wyjść i kaput,
Dobrze, że zabiezpieczyłeś filtr,
Myślę, że powinieneś podnieśc nieco temperaturę do 26-27 bez większych jego wahań,
Radzę mieć rośliny solidnie zasadzone, zabezpieczone kamieniami lub posiadać rosliny, które można umocować do czegoś, jak np. wspomniane przez Ciebie anubiasy, można jeszcze mikrozorium, rogatek i nurzaniec jak się ukorzeni to go nie ruszą( nurzaniec ),
U mnie się to sprawdza, a uwierz mi moje akary kopią jak przy "budowie kompleksu sportowego"
3
możesz mi powiedzieć czym karmisz narybek i ewentualnie jak przygotowac pokarm do podania lub skąd go bierzesz mówimy tu o żywym pokarmie?
12
Witam,
Oczywiście, że mówimy o żywym pokarmie,
Ja zakładam hodowlę artemi i tym karmię maluchy,
Ponieważ nie mam wyboru kupuję jaja solowca firmy sera, ale od bardziej doświadczonych wiem, że "sera to badziew", ale tu gdzie mieszkam nie ma innych wiec zmuszony jestem do sery.
Zakładam wiec hodowle artemi, a jak to się robi, hmm... w internecie znajdziesz bardzo dużo o hodowli artemi, "do wyboru do koloru" tyle tego jest,
Napewno potrzebny jest brzęczyk, kamień, plastikowa butelka i jakiś gumowy wężyk-to ze sprzętu, a co dalej to doczytasz sobie w necie,
Jeśli wiec bedziesz się bawić w hodowlę artemi to kup Coral Bio albo na allegro na wagę/wylęga sie pięknie, możesz też skorzystać z produktu o nazwie fluid firmy jbl jest niezły i nie trzeba się bawić w solowce,
Ja jednak jestem zwolennikiem żywego pokarmu, maluchy rosną na nim jak na drożdzach,
I zawsze podając artemię i przyjemnością obserwuje jak maluchy ganiają za tymi ruchomymi punkcikami, pożerając je z wielką ochotą
A jak tam Twoje maluchy?
Pozdrawiam,
3
wiesz co widzę ze już pojedyncze sztuki na moment odbijają się od dna i próbują pływać! Jeśli podał bys mi cenę tych ,,jajeczek" artemi lub innych podobnych to był bym wdzięczny bo nawet nie mam czasu wyjść do centrum żeby się samemu dowiedzieć. A co do sprzętu to powiem tak:
butelka się znajdzie

tak się składa ze jestem szczęśliwym posiadaczem 2 brzęczyków a i jakieś węże się trafia

także wszystko co potrzebne jest.
Pozdrawiam!
12
Zatem już za chwile powinienes wystartować z hodowlą artemi solowca,
ja kupuje to:
http://allegro.pl/sera-artemia-mix-18g-s...34923.html,
ale, tak jak mówiłem to najgorszy badziew,
poszukaj na necie tego co podałem, napewno znajdziesz,
tutaj masz coral bio:
http://coralbio.pl/index.php?d=szukaj&sz...&x=10&y=14,
napewno znajdziesz też gdzieś indziej,
pamietaj tylko, że potrzebujesz niejodowanej soli do hodowli,
jeśli nie bedzie razem z jajkami solowca do musisz kupić osobno,
w necie jest dużo o hodowli artemi i proporcjach jajek i soli,
Możesz również zabawić się w nicienie mikro dla maluchów,
ja niestety nie mam do nich dostepu,
sprawdź na allegro-napewno mają,
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.01.2011, 17:40 {2} przez
kaflot.)
3
ok dzięki za wszystkie informacje jak narazie będę musiał poradzic sobie bez jajeczek a przy następnym tarle będę już przygotowany
12
Powodzenia,
daj znać jak Ci idzie z maluchami,
Pozdrawiam,