• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Akwariowa katastrofa.... co z tym zrobić??

(31.08.2010, 15:26)Violetyna napisał(a):  Nie chcę oddawać tego akwarium, wolę podjać się zadaniu i zrobić wszystko porządnie.

Witamy w świecie akwarystyki Big Grin

Co do roślin daj je po kątach to się rozrosną. Będzie świetnie jak byś jeszcze dokupiła z kilka rośilnek
a żałobniczki mogą zostać choć lepiej zaczekaj na odpowiedzi innych Tongue

Tutaj masz stronkę (patrz poniżej tabelki) pisze w jaki sposób posadzić te rośliny http://www.e-akwarium.com/jak-zaczac-prz...styka.html

i jeszcze http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics29/4037.htm pomoże Ci trochę Big Grin

Pokrywa z 1x15W wystarczy pod warunkiem, że będziesz trzymała rośliny naprawdę mało wymagające. Ja mam taką i po miesiącu przestała mnie zadowalać... nie tyle mnie co roślinki Smile. Lepiej od razu zainwestować w coś co naprawdę "da radę". To samo z filrem, sprawdź jaki masz... na pewno gdzieś na nim jest jakiś model, upewnisz się czy wystarczy.

Ten filtr wygląda mi na Aquael FAN 2, powinien dać rade w takim akwa Smile

Nie musisz kupować, żadnego żwiru. Ten piasek co masz może zostać. No chyba, że bardzo chcesz, ale zwartki lepiej rosną w piasku. Ja bym na Twoim miejscu dosypała piasku więcej, tyle że kupiła taki grubszy piasek i zmieszała z tym co jest. Bez jakiś rewolucji na dnie. Anubiasa (to co jest w łupinie czy jakby to nie nazwać) należy przywiązać żyłką do gałęzi, korzenia itp. Kupisz sobie lub spreparujesz do dekoracji, zamiast tych kamieniołomów.
Pod zwartki możesz powtykać kulki gliniano-torfowe. Polecam te http://allegro.pl/kulki-nawozowe-30-szt-...32481.html nie rozpadają się, nie brudzą wody przy odmulaniu, a rośliny swobodnie mogą z nich korzystać.
Powyciągaj tylko wszystkie muszle i kamienie. Muszle podnoszą twardość wody, a kamienie wcale ładnie nie wyglądają i zmniejszają Ci sporo pojemność akwarium.
Po cholerę karzecie jej zmieniać wodę co 2-3 dni ? To nie ma sensu, takie podmiany nie sprzyjają stabilizacji. Glonów to tam nie rośnie specjalnie dużo. Ryby też nie ma dużo i są małe więc nie sądzę aby były problemy z poziomem azotu. Bez testów to nie ma sensu niszczyć równowagi biologicznej częstymi podmianami. Testów koleżanka pewnie i tak nie kupi na razie.
Podmień 20l wody (anychlor się kłania), bo pewnie odstawać wody nie będzie Ci się chciało. Potem dolej do akwarium tyle wody, żeby nie było więcej jak 2cm odstępu od końca szyby. Teraz to tracisz z 10l.
Filtr jest ok (Aquael Fan 1, z tego co widzę). Oświetlenie za słabe, jak dołożysz 1 świetlówkę 8W będzie ok dla mało wymagających roślin (tych twoich). Przy mocniejszym mogłabyś sobie nie poradzić z ustaleniem nawożenia. Gotowe oprawy T5 8W kupisz w Obi za 30-35zł. Możesz też przykręcić sobie oprawkę ceramiczną (2-5zł http://www.elektrosklep.com.pl/product_i...02161.html) na żarówkę E27 i potem kupić po prostu żarówkę energooszczędną w sklepie.

Szukaj do mu dla skalara. Karaśka możesz komuś oddać do oczka albo przydomowego stawu. W ostateczności można wpuścić do stawu w parku. Da sobie radę. To taki sam karaś jak tam pływają tyle, że kolorowy.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Wodę do podmiany (bo nigdy nie wymieniamy całej wody!) odstawiamy w jakimś wiadrze/naczyniu do odstania na 24h. Jeśli teraz nie masz czasu na to to kup tak jak pisała Kesi uzdatniacz do wody. W zoologicznym na pewno mają. Jak już sie ustabilizuje wszystko i się rozpędzisz z akwarystyką to robimy podmiany 15-20% wody co tydzień.
Filtru nigdy nie myj w wodzie z kranu tylko z tej spuszczonej z akwarium, ew. jeśli masz kilka wkładów w nim (nie wiem jak to wygląda) to jeśli będzie na prawdę zasyfiony to myj jeden dokładnie w kranie a resztę w wodzie z akwa, i tak można na zmianę (ja tak robię...)

Fajnie że się nie poddajesz i oby tak dalej, powodzenia Ci życzę i pisz tu jak wygląda sytuacja, a za jakiś czas pomyśl o temacie w galerii.
Jeszcze raz powodzenia i pozdrawiam

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Tak więc niech to podsumuje bo się pogubieWink
1)Skalar i karaś idą mieszkac gdzie indziej...
2)na dno 7kg żwirku kwarcowego
3)świetlówka 15w + żarówka energooszczędna w oprawie ceramicznej starczą
4)połowę wody podmienić, podmieniona woda musi być odstana 24h
5)Porządnie wyczyścić filtr
6)wywalić kamienie, muszelki, kolorowe kamyczki
7)roślinki posadzin planowo
8)Roslinkę z kokosa przymocować do korzenia (o korzeniach już czytałamSmile )
wsio?

Jeśli będziesz kupować żwirek to najlepiej o granulacji 1-3mmSmile

(31.08.2010, 18:57)Violetyna napisał(a):  Tak więc niech to podsumuje bo się pogubieWink
1)Skalar i karaś idą mieszkac gdzie indziej...
2)na dno 7kg żwirku kwarcowego
3)świetlówka 15w + żarówka energooszczędna w oprawie ceramicznej starczą
4)połowę wody podmienić, podmieniona woda musi być odstana 24h
5)Porządnie wyczyścić filtr
6)wywalić kamienie, muszelki, kolorowe kamyczki
7)roślinki posadzin planowo
8)Roslinkę z kokosa przymocować do korzenia (o korzeniach już czytałamSmile )
wsio?

Jak na razie wsio Smile

Ja bym mimo wszystko wywalił piasek i porządnie wyczyścił akwarium... widać przy piasku jakie jest zasyfione.

Bzdury wypisujesz. To, że przy szybie rosną zielenice to normalne jak ktoś wcześniej doświetlał akwarium słońcem. Można odsunąć piach ręką, wziąć gąbkę i wyczyścić, nawet śladu nie będzie.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Skocz do: