• 16 Głosów - 4.13 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[900L] "Przepastne wody Tanganiki" @ethnix - Cyprichromis l. Utinta 13.09!

Fajnie by tutaj wyglądała duża kępa nurzańca na tle tych skałek no i zazdroszczę baniakaBig GrinWink

(20.06.2010, 23:07)ethnix napisał(a):  - Enantiopus melanogenys

- Cyprichromis

- Benthochromis tricoti

- Haplotaxodon microlepis

Ja pierdziele, te ryby są obłędne! Już Ci zazdroszczę!

No niewątpliwie się narobić musiałeś. Bardzo się cieszę, że nie mieszkam pod Tobą Smile
Bez ryb to zbiornik niczym się nie broni, z sensownymi komentarzami to się wstrzymam aż pojawią się mieszkańcy.
Ponoć w tandze pływa sobie jakiś gatunek kraba, nie myślałeś, żeby takie żyjątko wpuścić dla samej hecy?

(20.06.2010, 23:36)Yacek napisał(a):  No niewątpliwie się narobić musiałeś. Bardzo się cieszę, że nie mieszkam pod Tobą Smile
Bez ryb to zbiornik niczym się nie broni, z sensownymi komentarzami to się wstrzymam aż pojawią się mieszkańcy.
Ponoć w tandze pływa sobie jakiś gatunek kraba, nie myślałeś, żeby takie żyjątko wpuścić dla samej hecy?
Generalnie z tym mieszkaniem po dużym zbiornikiem to ... statystycznie zalanie przez akwaria stanowią taki margines, że nawet rzadko się to uwzględnia. Natomiast zalanie przez niedrożną, wadliwą hydraulikę/kanalizację lub zwykłe nie zakręcenie kranu zdarzają się bardzo często i na ogół nie są to wtedy setki, a tysiące litrów wody. Oczywiście nikt nie chciał by być dopisany do rzadkiej rubryki w statystkach Smile Dlatego zbiornik ma mnóstwo wzmocnień, nie żałowałem tutaj szkła.

Owszem jest Plathythelphusa immaculata, miałem nawet okazję go widzieć. Jest naprawdę piękny. Tutaj są fotki, dyskutowaliśmy o nim w tym temacie http://www.akwaswiat.net/spotkanie-tanga...324-2.html . Jeżeli chodzi o niego to jest niestety głownie roślinożerny (najpewniej są także inne ale nie miałem okazji słyszeć o nich), więc nie widzę go do końca w tej obsadzie. Chociaż nie jest ona wybitnie ciężko mięsna, być może dało by radę.

Nie bałbym się zalania lecz zerwania stropu Wink Jakby nie patrzeć, tona wody.
Krab chyba faktycznie nie byłby dobrym dodatkiem. Lepiej odłożyć eksperymentowanie z nowościami na bok skoro na tak ciężkie w utrzymaniu rybki się zdecydowałeś. Duży procent tych ryb z odłowy przeżywa czy z zapasem trzeba zawsze kupować?

(21.06.2010, 00:14)Yacek napisał(a):  Nie bałbym się zalania lecz zerwania stropu Wink Jakby nie patrzeć, tona wody.
Pracuję w budownictwie także nie postawiłbym takiego obciążenia na stropie bez projektu budynku, obliczeń i konsultacji ze znajomym konstruktorem, także tutaj zrobiłem wszystko, żeby było bezpiecznie.
(21.06.2010, 00:14)Yacek napisał(a):  Krab chyba faktycznie nie byłby dobrym dodatkiem. Lepiej odłożyć eksperymentowanie z nowościami na bok skoro na tak ciężkie w utrzymaniu rybki się zdecydowałeś. Duży procent tych ryb z odłowy przeżywa czy z zapasem trzeba zawsze kupować?
Jeżeli ryby pochodzą od znanego, dobrego dostawcy poprzechodziły kwarantanny to w odpowiednich warunkach i przy odpowiednim obchodzeniu się oczywiście wszystko przeżywa. Największy problem jest z Tropheusami ich delikatnością, podatnością na stres itp. co do mięsożerców nawet delikatnych ryzyko ew. powikłań jest jednak mniejsze.

(21.06.2010, 00:28)ethnix napisał(a):  Pracuję w budownictwie także nie postawiłbym takiego obciążenia na stropie bez projektu budynku, obliczeń i konsultacji ze znajomym konstruktorem, także tutaj zrobiłem wszystko, żeby było bezpiecznie.
Pełen profesjonalizm widzę, jeżeli Twoi sąsiedzi są na forum i to przeczytali to zapewne odetchnęli z ulgą Smile

Kompletnie się nie znam na Tango/Malawskich klimatach ale czy nie będziesz miał problemu z utrzymaniem parametrów wody? Domyślam się, że 'prawdziwe' skały pełnią rolę buforu i utrzymują twardość/pH na godziwym poziomie, te syntetyki chyba ich nie zastąpią, co?

Ahhh...Rewelacja. Też mi się śni taki baniaczek, ale czuję, że bym se jeszcze chyba rady nie dała. Może za 5-7 lat....Smile Jak dzieci będą większe co mi się nie potopiąSmile

No powiem, wow , bardzo minimalistyczny wystrój ale patrząc na obsad jest ok.
Lubię takie duże Tangi , bo nie często się widzi akwa z Tangą powyżej 300-500l a tu proszę.
Daj fotkę całego akwa już z obsadą.

Kujawsko-Pomorskie Forum Akwarystyczne

Nie udzielam porad na PW.

(21.06.2010, 01:33)Yacek napisał(a):  Kompletnie się nie znam na Tango/Malawskich klimatach ale czy nie będziesz miał problemu z utrzymaniem parametrów wody? Domyślam się, że 'prawdziwe' skały pełnią rolę buforu i utrzymują twardość/pH na godziwym poziomie, te syntetyki chyba ich nie zastąpią, co?
Zapewne jeden z kubełków zasypany jest już buforującymi kamieniami podnoszącymi PH wody, aczkolwiek może nie mam racji Smile

Skocz do: