11.04.2010, 01:25
Nie jest źle. Nic im nie będzie. Spokojnie je wyleczysz.
Tym żwirkiem ryby mogą się udławić, lepszy jest naturalny kwarc 1-3mm.
Substancje wydziale przez sztucznie barwione kamyki mogą być toksyczne dla ryb.
Podajesz im jakieś pokarmy wybarwiające ze spiruliną i astaksantyną ?
Dość często zdarza się, że welonki zmieniają ubarwienie w różnych warunkach wodnych i karmione różnymi pokarmami. Wydaje mi się, że to jest przyczyną zmiany zabarwiania płetwy. Ja tam martwicy nie widzę.
Mam 1 osobnika, który najpierw był koloru starego złota, potem zrobił się prawie czarny, następnie żółty, teraz jest pomarańczowo żółty. Proces zmiany koloru postępuje powoli i zależny jest właśnie od tego co napisałam wyżej. Z kolei druga welonka czystej odmiany (bo ta dryga to kundel) nie zmienia tak drastycznie koloru, ale uwydatniają się jej konkretne barwy i można z czysto białej uzyskać kolor kremowo lekko pomarańczowy podając pokarmy wybarwiające na czerwono i pomarańczowo. Kundelki są bardziej podatne bo mają większą mieszankę genów.
Jak w wyszukiwarce wpiszesz "welonka zmienia kolor" itp. to zobaczysz, że to nie jest wcale takie rzadkie.
Malutkie te Twoje rybie, już nie pamiętam kiedy moje takie były.
Tym żwirkiem ryby mogą się udławić, lepszy jest naturalny kwarc 1-3mm.
Substancje wydziale przez sztucznie barwione kamyki mogą być toksyczne dla ryb.
Podajesz im jakieś pokarmy wybarwiające ze spiruliną i astaksantyną ?
Dość często zdarza się, że welonki zmieniają ubarwienie w różnych warunkach wodnych i karmione różnymi pokarmami. Wydaje mi się, że to jest przyczyną zmiany zabarwiania płetwy. Ja tam martwicy nie widzę.
Mam 1 osobnika, który najpierw był koloru starego złota, potem zrobił się prawie czarny, następnie żółty, teraz jest pomarańczowo żółty. Proces zmiany koloru postępuje powoli i zależny jest właśnie od tego co napisałam wyżej. Z kolei druga welonka czystej odmiany (bo ta dryga to kundel) nie zmienia tak drastycznie koloru, ale uwydatniają się jej konkretne barwy i można z czysto białej uzyskać kolor kremowo lekko pomarańczowy podając pokarmy wybarwiające na czerwono i pomarańczowo. Kundelki są bardziej podatne bo mają większą mieszankę genów.
Jak w wyszukiwarce wpiszesz "welonka zmienia kolor" itp. to zobaczysz, że to nie jest wcale takie rzadkie.
Malutkie te Twoje rybie, już nie pamiętam kiedy moje takie były.
Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !
Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.