14
Seoo napisał(a):Flavia od kiedy kiryski i otoski to Azja ?Kiryski i otoski to biotop Ameryki.
Wiem, teraz juz wiem xd
[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html
11
Seoo napisał(a):akwarystyk 030 gupiki i platki mogą być razem jak najbardziej.
bmxpatryk11 gurami są dużo większe od prętników.
Flavia od kiedy kiryski i otoski to Azja ?Kiryski i otoski to biotop Ameryki.
Gupiki i platki mogą byc razem, ale ja nie polecam ich łączyc bo to by nie wyglądało dobrze (2 gatunki kolorowych zyworudek).
15
bmxpatryk11 napisał(a):Witam!
Mam pytanie.Czy podane niżej rybki będą względem siebie łagodne, po prostu czy pasują do siebie?
:
-gupiki,
-mieczyki Hellera,
-gurami,
-zmienniaki plamiste,
-molinezje,
Wystarczy, że użyjesz opcji szukaj, a zobaczysz że żadna z tych ryb nie nadaje się do 60l tak więc w tym temacie o obsadzie zbiornika 60l nie ma o czym pisać. Propozycji do akwariów 60l jest mnóstwo poszukaj na forum. Nie ma też większego sensu upychanie szybko mnożących się żyworódek w tak małym zbiorniku, jeżeli nie będziesz miał co z nimi zrobić, bardzo szybko przerybienie murowane. Można pomyśleć o samych samcach Gupika np.
- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x20-25 Microrazbora galaxy
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x12 Razbora Hengela
x12 Razbora Espei
x10 Zwinnik Jarzeniec
- Na dno:
x5/6 - Kirysek lub x5 Otosek
- Parka Pielęgniczki Ramireza lub harem Bojownika 1+2 do wyboru
4
a mi podobny temat zablokowali[a ! ]... ;]
jestem oburzony !
a co do zarybienia to w takiej mądrej książce mam informacje iż w akwie o dnie 60x30 można mieć 22 rybki do 5cm bez ogona czyli ok 16 w akwie 60x24 Dla was w akwie 60l można mieć 1głupika...;/
ryby wyhodowane specjalnie pod hodowlę raczej żyją w innych warunkach niż "dzikie" i ich warunki bytowania się zmieniają... i są skłonne do przystosowania się... oczywiście nie wszystkie gatunki...
Moim skromnym zdaniem niektórym osobą hobby przeradza się w obsesje...;/
To nieistotne z perspektywy absolutu.
14
A mi się wydaje, że jak kupujesz psa, to nie wkładasz go w klatkę 2mx2mx2m tylko większą, albo ogólnie biega sobie po podwórku, więc powiedz mi, czemu ryby są tak traktowane? Staramy się zapewnić im dobry byt, sam wiesz, że w 1 ciasnym pokoju nie da się mieszkać... Lepiej zapobiegać niż leczyć, choć powiem, że i tak częściej tutaj "leczymy" problemy...
Słuchaj... ok. 10 neonów to już 3/4 obsady do akwa 64l wg tej mądrej książki teraz dodaj sobie do tego z 5 rybek dennych, to już masz 15, czyli nic już nie powinieneś wkładać do akwa, tak? No widzisz, tak się składa że można dołożyć jeszcze jakiś haremik albo parkę rybek, tylko trzeba o nie dbać. 1 gupika proponujemy początkującym, którzy nie wiedzą jak się gupik pisze...
Z pozdrowieniami, Flavia.
[25l] Krewetkarium ~~<33
4
Flavia napisał(a):A mi się wydaje, że jak kupujesz psa, to nie wkładasz go w klatkę 2mx2mx2m tylko większą, albo ogólnie biega sobie po podwórku
w sumie po co hodujesz rybki skoro wiesz ze nie dajesz im prawdziwych naturalnych warunków bytowych. żeby się pobawić? "ranisz je... ale one Ci tego nie powiedzą."
rybka mam akwe jakieś 500 razy(o ile nie więcej) większa od siebie. Zamknij człowieka w pomieszczeniu 500razy większym od niego i daj wszytko i tak zwariuje bo będzie sam. !!! daj mu 20osób i będzie się zajebiście bawił !
coś mi się wydaje ze jesteś następną "chorą" hobbystką ! uważającą się za profesjonalistkę.
i te rady... wszytko źle etc. ;]
nadajesz się na demota ;]
To nieistotne z perspektywy absolutu.
14
jarofj napisał(a):Flavia napisał(a):A mi się wydaje, że jak kupujesz psa, to nie wkładasz go w klatkę 2mx2mx2m tylko większą, albo ogólnie biega sobie po podwórku
w sumie po co hodujesz rybki skoro wiesz ze nie dajesz im prawdziwych naturalnych warunków bytowych. żeby się pobawić? "ranisz je... ale one Ci tego nie powiedzą."
rybka mam akwe jakieś 500 razy(o ile nie więcej) większa od siebie. Zamknij człowieka w pomieszczeniu 500razy większym od niego i daj wszytko i tak zwariuje bo będzie sam. !!! daj mu 20osób i będzie się zajebiście bawił !
coś mi się wydaje ze jesteś następną "chorą" hobbystką ! uważającą się za profesjonalistkę.
i te rady... wszytko źle etc. ;]
nadajesz się na demota ;]
Uważam, że wiem bardzo mało, poza tym, tak, żyję tym hobby i kocham je. Możesz mówić na to jak chcesz "choroba" czy "obsesja", mnie to nie obchodzi.
Uważasz, że radzę źle? To mnie nie słuchaj, proste.
Poza tym, niektóre ryby nie mogą być "we 20", bo nie będą się "zaje*iście bawiły", dam prosty przykład - bojownik, włóż 20 do jednego baniaka, życzę powodzenia.
Btw, co to demot?
[25l] Krewetkarium ~~<33