• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[112l ogólne] moje pierwsze.. czas na ZMIANY

ziomalsPL napisał(a):Kup inne testy bo te są bardzo niedokładne i ja bym się nimi nie sugerował ,a z korzeniem zrób jak ci inni doradzili.

Jakieś konkretne testy polecasz? Wydaje mi się, że te moje nawet jeśli są niedokładne to jednak dają jakiś obraz rzeczywistości, przedstawiają poglądowo o co chodzi.

Mam nowy problem. Choć może to nie problem?
Właśnie całkiem przez przypadek zauważyłam, że po przedniej ściance dziarsko ślizga sobie jakaś mała ślimaczyna. Nie wiem co to, nie znam się, pierwszy raz go widzę. Skąd on się wogóle wziął? Czy pozwolić mu sobie żyć (może się na cos przyda?) czy usunąć czym prędzej?
Ma ok. 6 mm długości i wygląda tak:

maryy napisał(a):
marcin_mw24 napisał(a):Nie wiem tylko czy ten jasny piasek Ci się z czasem nie wymiesza z ciemnym. Powodzenia

Trochę może się pomieszać, myślę że nie musi być od linijki. Pozatym żwirek tworzy wyniosłości, rybki nie dadzą rady tam wynieść piasku Wink.
Chcesz mieć 8 kirysków Panda Wink U mnie jest 8 i.... masakra Big Grin Też żwirek z piaskiem nie wymięsza się trochę. Zostanie wymięszany w tej 112-stce w ciągu tygodnia przez kiryski panda Big GrinBig Grin

Fajny baniaczek. Ale pomyśl nad kiryskami pigmejkami jak już musisz, albo nad zmianą aranżacji podłoża Wink

Pysia napisał(a):Ale pomyśl nad kiryskami pigmejkami jak już musisz, albo nad zmianą aranżacji podłoża Wink

Powiem szczerze, że pierwsze słysze o takich kiryskach. Ale oczywiście ich poszukam, w przyszły wtorek akwarium będzie zasiedlone Smile. A może i w ten, jak się uda.
A co do tych kirysków pigmejów to chodzi o to że są najmniejsze ze wszystkich kirysków tak?

Co do ślimaków (mam już 2) znalazłam artykuł, który nieźle mnie postraszyl, mianowicie że te ślimaki mnożą się szybciej niż króliki i w pewnym momencie są nie do wytępienia. Zaczełam więc akcję przeciw ślimakom.

I otoski: zamiast czy oprócz kirysków i w jakiej ilości?

Kilka otosków, najlepiej 5-6.
Pamiętaj, że ciężko znoszą one aklimatyzację w akwarium.

Ślimaki wyjmij od razu, bo będziesz mieć za niedługo całe przedszkole Big Grin

96l żyworódkowe
3+3 zmienniak plamisty + kilka młodych
1+3 molinezja ostrousta
5 kirysek spiżowy

No właśnie z tymi testami jest problem albo masz bardzo twardą wodę. Jak wszyscy wiemy
1. Bardzo miękkie ? 0 - 5n
2. Miękkie ? 5,1 ? 10n
3. Średnio twarde ? 10,1 ? 20n
4. Twarde ? 20,1 ? 30n
5. Bardzo twarde ? powyżej 30n
u Ciebie jest jakoś inaczej bo twardość jest dużo wyższa. Nie wiem może właśnie jest to efekt zamierzony. Natomiast co do niektórych gatunków roślin to np. Twoja ludwigia płożąca wymaga wody miękkiej i ph między 6-7, Ty masz 8.5. Nie sądzisz że to troche za dużo? Natomiast ślimaczki dosyć często przenosi się z roślinkami należy wtedy bardzo uważać miałem kiedyś ten sam problem i wyciągałem je garściami co tydzien przy podmianie wody w akwa.

5 dni po wymianie wykładu filtra na ceramikę i mieszaniu wody z destylowaną, parametry wody wyglądają tak:
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - 15
KH - 15
pH - 8,5
dodałam też trochę Aquacidu pH minus z Tropicala.
Jest więc już mały sukces - twardość się znacznie zmniejszyła, co mnie bardzo cieszy. Teraz jeszcze pH. Czy mogę poprzestać na tym Aquacidzie?
Usunełam od razu 2 ślimaki i zastawiłam pułapkę na następne (liść sałaty). Po dwóch dniach pułapka nienaruszona, więc mam nadzieję, że przynajmniej póki co mam problem ślimakowy z głowy Smile.

Z autopsji wiem, że te preparaty nie bardzo pomagają, efekt jest krótkotrwały.
Mieszanie z demineralizowaną wodą w takim zbiorniczku też jest nie opłacalne.

Ale testy paskowe 5 w 1 często przekłamują, też raz miałam - okropnie zawyżały twardości.

Kup zooleka kropelkowe, w opakowaniu jest i na gH i kH, nie są drogie, koło 20 zł.

96l żyworódkowe
3+3 zmienniak plamisty + kilka młodych
1+3 molinezja ostrousta
5 kirysek spiżowy

Nieopłacalne? W sensie kosztów?
Bo jeśli chodzi o koszty to korzystam z destylatora rodziców, więc koszty żadne, tzn. prąd i woda, ale nie muszę tej wody kupować Smile.
Tylko 20 zl? To ja za paskowe zapłaciłam więcej. Zaopatrzę się w nie w najbliższym czasie, koniecznie.

Witam po przerwie. Zbiornik w końcu doczekał się mieszkańców Smile.

Aktualna obsada:
prętnik karłowaty 5+5 -> http://www.akwaswiat.net/-krakow-oddam-p...16472.html
neon czarny x20
kirysek albinos x5
otosek x4

Co do prętników oczywiście zdaję sobie sprawę, że choć samce są piękne, nie moge ich mieć w tej ilości. Póki nie znajdzie się na nie chętny mam nadzieje, że sobie poradzą.
Od wtorku nie wykazują agresji wobec siebie - każdy z nich zajął się budową gniazda - każdy w swoim narożniku Wink. Tzn wszyscy prócz jednego, ale ten ostatni jutro przeprowadzi się do prywatnej kwatery 20l z jakąś ładną samiczką.

Planowany jadłospis:
2/tydz. - vitality&color
2/tydz. - supervit
2/tydz. - spirulina
1/tydz. - ochotka

Ślimaków ani widu ani słychu. Korzenie już nie obrastają tą śliską masą. Glonów na razie odpukać nie ma.

Zbiornik 22.01.2010:

Przyczajony tygrys, ukryty smok:

Uroczy albinos:

Fajny zbiorniczekSmile Te małe roślinki na pierwszym planie jak się nazywają? Szukałem czegoś takiegoSmile

Skocz do: