• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

obsada 60L

Myślę że będzie im trochę ciasno , ale niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

wiec proszę o opinię kogoś doświadczonego.... nie chcę potem oddawać rybek

ja aktualnie mam w 60 litrach
12 neonków
5 krewetek red Cherry
i w planach 5 otosek

jbc Moje GG 13663938

evo napisał(a):a co powiecie na taka obsadę:
- 12 neonek
- 4-5 kirysków
- 4-5 otosków
- sam samiec bojownika, ewentualnie samiec + 2 lub 3 samice
- 5 lub wiecej krewetek babaulti (bedą miały sporo kryjowek, a jesli bojownik je zje to trudno, jeszcze nie miałem krewetk, moze dlatego chce sporobować je hodować)

- 12 neonek - ok
- 4-5 kirysków - ok
- 4-5 otosków - moim zdaniem będzie to za dużo, albo Kirysy, albo Otoski
- sam samiec bojownika, ewentualnie samiec + 2 lub 3 samice - Bojki mogą być, z tym że wtedy bez krewetek.

Zastanawiam się nad dokupieniem około 6 krewetek, tylko nurtuje mnie jedno pytanie - czy bojownik ich nie zje ? Krewetki będą o rozmiarze 1-1,5cm więc nie az tak mikroskopijne zeby bojownik mogł je połknąć, poza tym będą też miały dużo kryjówek... ale co o tym sądzicie ?
Drugie pytanie - jeśli już miałbym je kupić to lepiej babaulti czy red cherry ?

Obsada:
1 szt - Bojownik Strzępiasty
3 szt - Otosek
4 szt - Kirysek Spiżowy
12 szt - Neon Inessa

Jeśli chodzi to o pytanie pierwsze to jeżeli będą miały dobre warunki i sporo kryjówek to powinno być ok. A co do drugiego to jeśli to twoje pierwsze krewetki to lepiej żebyś kupił red cherry. Są łatwiejsze w hodowli. A tak poza tematem do dokup 2 otoski bo powinno się je trzymać w grupach po 5-6 osobników.

[11l-Zbiera kurz na półce]
[25l-Czeka na nową aranżacje]
[112-ogólne]

Lipa96 napisał(a):A tak poza tematem do dokup 2 otoski bo powinno się je trzymać w grupach po 5-6 osobników.

Wiem o tym, miałem 5 szt. ale niestety dwie padły jedna po drugiej, wlałem preparat przecieko pierwotniakom i jest juz ok, narazie nie chce wpuszczac kolejnych. Te trzy ktore zostały nie są płochliwe, nie chowają sie, wiec nie stresują się i chyba tak juz zostanie.

Tylko hmm mam nadzieje, że krewetki nie będą głodowały, gdyż dno jest już dosc dobrze obsadzone kiryskami i otoskami... akwarium przeciez nie jest duze, poza tym woda ma dopiero półtora miesiąca, wiec glony jeszcze zabardzo sie nie rozwinęły. Tabletki z pokarmu roślinnego i spiruliną podaje kiryskom (jedną na dzień) i wydaje mi sie ze nie mam mowy o tym zeby do tabletki zblizyły się krewetki, gdyz kiryski przepychają sie jeden przez drugiego i nie odpuszczają dopóki nie zjedzą

Nie martw się Wink To zamiast 1 tabletki podawaj 2 Big Grin

evo napisał(a):Tylko hmm mam nadzieje, że krewetki nie będą głodowały

o to się nie martw. Krewetki jedzą prawie wszystko, więc możesz im rzucić kawałek banana, marchewki albo arbuza ( aktualnie bez arbuza :p )

Piszę poprawnie po polsku.

Dbaj o stylistykę i ortografię.

Skocz do: