6
Myślę że zarówno na obydwa leki sery jak i trypaflawine jest już za późno.
Możesz jeszcze spróbować zastosować z Chloromycetyną ale pewności ze rybki z tego wyjdą niema.
Pierwszy sposób użycia.
Kąpiel w osobnym akwarium przez 8 godzin w roztworze czystej wody (najlepiej woda destylowana z dodatkiem PG Hydro Mineral ( w odpowiedniej proporcji w zależności od pojemności zbiornika) z dodatkiem 80 mg chloromycetyny na 1 litr wody. Koniecznie trzeba obserwowac ryby i jeśli zauważysz niepokojące objawy przerwać kurację.
Drugi sposób:
Jako dodatek do karmy oczywiście jeśli ryby przyjmują jeszcze pokarm:
1 mg antybiotyku rozpuścić w minimalnej ilości wody i wlać do naczynia z rurecznikami zaczekać około 20 minut aż rureczniki wchłoną antybiotyk i podać rybom małą ilość 2 razy dziennie nawet jak rureczniki będą martwe przez okres trzech do czterech dni.
Obojętnie który sposób zastosujesz to rybom po kuracji koniecznie trzeba podawać witaminy, nasączając pokarm...
10
Co do apetytu to jedzą jak szalone... wszystkie ( z tym najbardziej pokiereszowanym włącznie) I dostają fishtamin sery min 1/tydzień
Z antybiotyków mam metronidazol ale to chyba nie na tąchorobe, co?
Co to jest PG Hydro Mineral? Czy to coś w stylu multimineral?
Co do drugiego sposobu to czy mogę nasączyćpłatki antybiotykiem (skoro rbki w kilka sekund je zjadają)?
Który ze sposobów jest ksuteczniejszy?
6
Metronidazol niech sobie leży dalej w szawce. Jeśli masz multimineral to też mógłby być.
Jeśli rybki chętnie jedzą to drugi sposób będzie lepszy, po pierwsze dawka leku jest mniejsza i rozłożona w czasie więc o bezpieczniejsza, po drugie wchłanianie leku przez układ pokarmowy jest szybsze i skuteczniejsze niż przez błonę śluzową.
10
Cytat:Chloromycetyn – antybiotyk, zakup w aptekach na receptę. Stosowany w cięższych stanach.
Niestety w aptece pani twierdzi że takiego antybiotyku nie ma
Może jest składnikiem jakiegoś innego
6
Handlowa nazwa tego antybiotyku to chloramfenikol, ale możesz mieć trudności z jego dostaniem, to jeden z najstarszych antybiotyków. Okazało się że lek był toksyczny i powodował uczulenia, Został wycofany z aptek, możesz liczyć tylko na stare zapasy. Zamiast chloramfenikolu można zastosować tetracyklinę.
Podam ci jeszcze jeden sposób stosowany w ciężkich stanach wewnętrznej infekcji bakteryjnej u rybek, nie wiem czy na niego nie jest za późno ale zawsze jest szansa że pomoże.
Jest to dawka uderzeniowa baktopur direkt. Bierzesz duży słoik nalewasz dwa litry wody z akwarium i rozpuszczasz w niej całą tabletkę baktopur direkt wpuszczasz tam rybkę na pół godziny. Następnie wlewasz wszystko razem z rybką do akwarium i uzupełniasz lek do stężenia zalecanego przez producenta. Jest to sposób ostatniej szansy jeśli inne sposoby zawodzą.
10
Wczoraj włożyłem węgiel do filtra
Temp nadal 30 stopni
Udało mi sięzdobyć 5g tego antybiotyku więc rozpuszczzam go w wodzie i karmię rybki nasączonym pokarmem
Mam nadzieję że to pomoże
10
Rbki dostają papu z antybiotykiem...
No i rybkom zdaj się poprawiać

Po odfiltrowaniu wody wlałem jeszcze akryflawinę Tropicala...
TERAZ PYTANKO
Jak długo mam podawać antybiortyk??
6
Antybiotyk podaje się przez tydzień. Nie wolno przerywać kuracji nawet jeśli uznasz że rybki są już zdrowe. Nie wiem jaką twardą masz wodę jeśli masz wodę miękką o twardości do 10 GH lub jak wolisz 85 mg CaCO3/dm3 to bardzo łatwo jest utrzymać stabilną biologicznie wodę to znaczy bez nadmiaru bakterii i pierwotniaków nie stosując żadnej chemii, wystarczy saszetka ketapangu.
10
Cytat: wystarczy saszetka ketapangu.
A co to jest??
PS
Woda niestety o tw. ok 18
6
To są szaszetki z liśćmi migdałecznika.
Zmniejszają nawet populacje bakteri z rodzaju Aeromonas z którymi "Lena" ma tyke problemów ale warunek to miękka woda.