10
Woda odfiltrowana kilka dni temu, ale rybkom nie pomogło
Nadal te same objawy
do tego jezcze jeden samczyk miał przy pyszczku biały nalot, a teraz wygląda to na małe szre kłaczki... Pleśniawka??
Co z nimi robić?
0
ja mysle ze to brak witamin !!!
http://akwamad.pl/index.php?mod=vis&act=read&vid=13 no i poczytaj tam o roslinkach !!!!
10
Ryki regularnie dotaję witaminki do jedzeniea 1-2 razy na tydzień
0
no to nie wiem !!ale poczytaj jeszcze tu
http://www.akwamad.pl/index.php?mod=arti...read&id=19 wydaj mi sie zo to mozy byc to objawy podobne !! albo tu
http://www.akwamad.pl/index.php?mod=arti...read&id=26 tez podobnie musisz sam ocenic !!
6
Jeszcze raz przeczytałam twój post i zwróciłam uwagę na jedną rzecz. Piszesz, że w akwarium pH masz 7 a twardość 16N. w takim razie tego preparatu do zakwaszania zużywasz sporo. Czy czasem nie zakwaszasz wody bezpośrednio w akwarium? Przy dolewaniu kwasów w wodzie zachodzi rewolucja. Jeśli zakwaszasz wodę w akwarium to być może w ten sposób podrażniasz śluzówkę ryb.
10
zakwasiłem tylko raz
i faktycznie w akwarium
A twardość wody jest w N czy G??
Podałem wh stopni niemieckich (preparat firmy SUM)
6
Oczywiście że stopniach niemieckich jeśli było by to w mg/l CaCo3 to woda była by za miękka nawet dla paletek. Przy twardości 16N ( stopniach niemieckich) przypuszczam że bufor 1)węglanowy będziesz miał co najmniej około 7 do 9 a żeby zakwasić wodę o takim buforze to kwasu musisz dolać sporo tym bardziej że podana twardość jest pewno mierzona już po zakwaszaniu wody a jak wiesz kwasy też obniżają twardość . Tu może być przyczyna zachowania i złego samopoczucia ryb. Sama też zakwaszam wodę ale robię to poza akwarium i na kilka dni przed podmianą żeby wszystkie reakcje w wodzie zaszły poza akwarium.
10
No cóż ja na chemii się nie znam - na informatyce prędzej
To tak może trochę prościej :
Co ja mam zrobić??
6
Powiem ci lepiej co ja bym zrobiła. Przede wszystkim albo usunęła bym pokrywę z blachy ocynkowanej albo zabezpieczyła ją od wewnątrz przed utlenianiem jakąś farbą nietoksyczną dla ryb na przykład białą farbą akrylową. Następnie pozwoliłabym spokojnie dojrzeć akwarium. Oczywiście tą rybkę z pleśniawka trzeba leczyć ale w osobnym zbiorniku.
Co do otrzymania wody z pH zbliżonym do 7 to najpierw obniżyła bym TwW. Tak żeby było w granicach 4 do 5. Przy takiej twardości węglanowej to już żaden problem, nawet torfem czy minimalną ilością kwasów zbijesz pH. Dokąd nie zbijesz twardości do co najmniej 5 daj sobie spokój z kwasami i wszystkie manipulacje przy wodzie nie wykonuj w akwarium. Jak chcesz zmiękczyć wodę to rób to pomału, zmiękczając wodę na przykład woreczkami zooleka tą do podmian a nie bezpośrednio w akwarium. Sama jeszcze kilka miesięcy temu bawiłam się tymi żywicami i u mnie się sprawdziły, co prawda pracy przy tym sporo ale efekty są. Staraj się żeby warunki w akwarium były jak najbardziej stabilne. Pewno sam zauważyłeś że wszelkie gwałtowne zmiany nawet w wystroju akwarium ryby znoszą nie najlepiej i musi minąć kilka dni zanim je zaakceptują.
Spytam cię o jeszcze jedno, czy sprawdzałeś wodę w kranie na zawartość azotanów, polska norma dopuszcza dość wysokie stężenia tych soli i nie rzadko w kranach mamy więcej azotanów niż znoszą to ryby.
10
NIestety nie mam testów azotowych
Zdaje się że bardzo drogie sa
PS
Pleśniawkęjak leczyć?
Akryflawina, backtopoor (nie direct)?