• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

112l - jakie rybki

Czy nie będą sobie przeszkadzać - tego nie wiem.

Może i można coś na siłę dodać, ale po co Smile

A czy nie będzie tak, że samce mieczyków będą się przeganiały?

PS. To jest ten ślimak który zjada ślimaki? Hellena?

Na Twoim zdjęciu słabo widać tego ślimaka, ale wygląda podobnie.
Wpisz w wyszukiwarkę ?Antenome Helena ? i porównaj wygląd.

Co do Twojej obsady to zostawiłbym tak jak zaproponowałeś. Jeżeli po jakimś czasie uznasz, że jednak chcesz coś dodać i nie wpłynie to niekorzystnie na obsadę akwarium to czemu nie. Tylko uważaj, żeby nie przesadzić z ilością rybek bo mogą zacząć się dziać różne nieciekawe rzeczy.

Wszystkie moje zmiany do obsady konsultuje na forum Wink

hehe.. to dobrze. Ja w sumie też, ale pamiętaj, żeby nie podchodzić do wszystkich propozycji na forum bezkrytycznie.

Szkoda, że nie masz możliwości dołożenia kilku krewetek. Może z czasem się uda Smile

Jakie krewetki i ile ;P
Pojadę do siedlec i może tam będą.
Czy 30km jazdy nie zaszkodzi?

30 km im nie zaszkodzi. Ja swoje transportowałem w samochodzie przez ponad dwie godziny (utknąłem w korku) i wszystko z nimi ok.

Co do wybory samych krewetek to zależy czy chcesz, żeby się rozmnożyły czy nie. Jeśli tak to polecam Red Cherry i Cristal Red. Te odmiany osiągają około 3,5 cm długości.
Ewentualnie polecam też Amano, ale są one bezbarwne i nie rozmnożą Ci się. Do tego osiągają około 5 cm długości.

A teraz ilości to kup nie mniej niż 10 sztuk i tak się rozmnożą i będzie ich znacznie więcej.
Na Allegro jest wiele aukcji z krewetkami ? zobacz która odmiana najbardziej Ci się podoba i wybieraj. Są to bardzo łatwe zwierzątka w hodowli a pyzatym bardzo ładnie czyszczą akwarium z glonów i resztek pokarmu i martwych ryb (gdyby już taka się przytrafiła).

No więc nareszcie dostałem stolik.
Wystartowałem akwarium 4.07.2009 Smile

Proszę o podpowiedzi gdzie jaką ozdobę dać Wink Na razie jest pusto ale w poniedziałek idę kupić kabombę. Jakie jeszcze rośliny proponujecie?

jeszcze dorzuc x6 pretnik krwisto czerwony

moja propozycja roślin - oczywiście do wyboru

Limnophila sessiliflora
Mech jawajski
Kabomba karolińska (Cabomba caroliniana)
Kryptokoryna Wendta zielona (Cryptocoryne wendtii green)
Alternantera Reineckego (Alternanthera reineckii)
Żabienica amazońska (Echinodorus amazonicus
Zwartka Willisa (Cryptocoryne willisii)

Skocz do: