• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wpuszczanie zakupionych ryb - Kwarantanna

maja napisał(a):Ale jak sam widzisz kąpiel przed wpuszczeniem nic nie dała.
To prawda. Co dalej zastosować COŚ profilaktycznie, czy obserwacja i zwiększona "higiena" zbiornika?

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Nie podejmuję się jednoznacznie stwierdzić co było tej rybce (choroba bawełniana to tylko przypuszczenie - zalecane odkażenie zbiornika akryflawiną) dlatego sam zadecyduj czy odkażać czy poprzestać na obserwacji.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Dzięki wielkie - bardzo mi pomogliście

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

No właśnie trzy dni temu kupiłem cztery otoski i cztery krewetki. Trzy otoski padły w ciągu kilku godzin, czwarty żyje do dziś i dobrze się miewa. Krewetki trzy pracują, czwartej nie mogę zlokalizować.
Jakieś pomysły co do powodu padnięcia otosków?

czapka napisał(a):No właśnie trzy dni temu kupiłem cztery otoski i cztery krewetki. Trzy otoski padły w ciągu kilku godzin, czwarty żyje do dziś i dobrze się miewa. Krewetki trzy pracują, czwartej nie mogę zlokalizować.
Tak. Kiepska woda albo kiepskie otoski. Ew. błąd przy wpuszczaniu.

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Tyle to i ja wiem, stawiam na otoski - dzisiaj padł czwarty.
Reszta obsady od ok. 5 miesięcy nie straciła żadnego członka, więc woda raczej jest w porządku.

Głupota. To, że dla jednych ryb woda jest w porządku nie oznacza, że dla drugich takowa jest dobra. Raczej nie było by Ci dobrze w warunkach w jakich żyją eskimosi...

Masz pytania - 600-717-223

gg: 6643531

http://aquaparadise.fora.pl/ - Zapraszamy :)
www.jokeru.cba.pl

Piszę poprawnie po polsku

Gdyby miały odpowiednie warunki to by przeżyły.Wiem,że otoski nie lubią wysokiego pH.Słyszałem kilka przypadków śmierci z tego powodu

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

Ja od zawsze jestem nauczony że otoski to jedne z delikatniejszych rybek.Problemem dla nich na pewno była zmiana otoczenia.Wrażliwe na warunki wodne czyli twardości,ph i stężenie głównie azotu.-no3.
Jak je wpuściłeś?Były w worku ile siedziały w worku w Twoim akwarium?

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Jokeru napisał(a):
czapka napisał(a):No właśnie trzy dni temu kupiłem cztery otoski i cztery krewetki. Trzy otoski padły w ciągu kilku godzin, czwarty żyje do dziś i dobrze się miewa. Krewetki trzy pracują, czwartej nie mogę zlokalizować.
Tak. Kiepska woda albo kiepskie otoski. Ew. błąd przy wpuszczaniu.

No tak, genialne- ryby, woda albo mój błąd. Faktycznie, innej możliwości nie ma.

Próbuję znaleźć przyczynę bo chcę znowu kupić otoski a szkoda eksperymentować.
Jokeru napisał(a):Głupota. To, że dla jednych ryb woda jest w porządku nie oznacza, że dla drugich takowa jest dobra. Raczej nie było by Ci dobrze w warunkach w jakich żyją eskimosi...

- GH 10
- KH 10
- pH 6,5-7
- NO2 0
- NO3 0
- temp. 27 stopni

Czy to natychmiast zabija otoski?

Olek napisał(a):Ja od zawsze jestem nauczony że otoski to jedne z delikatniejszych rybek.Problemem dla nich na pewno była zmiana otoczenia.Wrażliwe na warunki wodne czyli twardości,ph i stężenie głównie azotu.-no3.
Jak je wpuściłeś?Były w worku ile siedziały w worku w Twoim akwarium?

No i to już jakiś konkret.
W transporcie były ok 20 minut a worek w akwarium około godziny i mieszana woda.

Skocz do: