26
Rośliny pobierają co2 to procesu fotosyntezy, do tego też potrzebne jest światło. Jeśli jest mało światła to co2 nie jest w 100% wykorzystywane przez rośliny. Jak mamy za mało światła to wykorzystywane jest np. 70% co2 a resztę (30%) zabierają sobie glony więc rosną. Dlatego jak ktoś chce dawać co2 to musi mieć dobre oświetlenie
9
mam inne pytanie dotyczące świetlówek, mianowicie czy jest różnica w kolejności świetlówek tzn. która bliżej przedniej szyby a która dalej, światło tak jak w podpisie ???[/i]
akwarium 112l proste
tetra ex700,Fan 1plus, RO
aquael neoheater 150w (26 stopni)
3x18w 2xPhilips 865+aquarelle
obsada:
neon inessa 5szt
kirys pstry 5szt
otoski 6szt
kosiarki 2 szt
b.sumatrzańska 8szt
b.różowa 8szt.
9
Oj już się nie kłuccie

Póki co zrobiłem odbłyśniki i z tego co widzę, to znacznie jaśniej jest w akwa, ale w świetlówki mocniejsze i tak się zaopatrzę. Hym tylko chyba wybiorę się do sklepu z oświetleniem, a nie do zoologicznego, bo przebitka w cenie jest znaczna. A jeśli chodzi o kolejność świetlówek też jestem ciekaw.
16
przyłączę się do tematu na temat świetlówek:
Mam zamiar zakupić akwa 60l, czy 15W wystarczy ?
6
Gismo napisał(a):Rośliny pobierają co2 to procesu fotosyntezy, do tego też potrzebne jest światło. Jeśli jest mało światła to co2 nie jest w 100% wykorzystywane przez rośliny. Jak mamy za mało światła to wykorzystywane jest np. 70% co2 a resztę (30%) zabierają sobie glony więc rosną. Dlatego jak ktoś chce dawać co2 to musi mieć dobre oświetlenie
Ja twierdzę, że można mieć baniak z ładnymi roślinami i bez glonów przy oświetleniu 0,5 w/l bez podawania CO2. Tak samo w określonych okolicznościach można dozować CO2 do zbiorników o mniejszym oświetleniu bez narażania się na plagę glonów.
Dlatego klepanie twierdzeń
Gismo napisał(a):powinno być 0,5W/L i wtedy można dawać CO2 bo jak masz mniej to zrobią Ci się glony
jest bezmyślnym spłycaniem zagadnienia a rola CO2 w zbiorniku jest znacznie szersza i nie sprowadza się jedynie do fotosyntezy roślin.
Laket napisał(a):Oj już się nie kłuccie 
Nie kłÓcimy się tylko dyskutujemy na temat zbytnich uogólnień i mitów
Laket napisał(a):ale w świetlówki mocniejsze i tak się zaopatrzę. Hym tylko chyba wybiorę się do sklepu z oświetleniem,
Zmiana świetlówki na mocniejszą wiąże się ze zmianą typu świetlówki z T8 na T5 (bo moc przypisana jest do długości świetlówki określonego typu) a to z kolei zmusza do zmiany statecznika tak więc czeka cię przebudowa całej pokrywy, co przy dwóch świetlówkach T5 24W (bo takie ci wejdą) da ci 48W światła.
Może warto pomyśleć o dołożeniu kolejnej świetlówki 18W - wyjdzie taniej a światła da 54W.
VIP_1 napisał(a):mam inne pytanie dotyczące świetlówek, mianowicie czy jest różnica w kolejności świetlówek tzn. która bliżej przedniej szyby a która dalej, światło tak jak w podpisie ???[/i]
Aquarelle z przodu a 865 z tyłu.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.06.2009, 20:34 {2} przez
maja.)
9
maja napisał(a):Aquarelle z przodu a 865 z tyłu.
ok właśnie tak mam, co do ceny świetlówek to w sklepach elektrycznych zdecydowanie taniej, ja płaciłem odpowiednio
865 - 8pln
aquarelle - 17pln
w sieci sklepów Asaj
akwarium 112l proste
tetra ex700,Fan 1plus, RO
aquael neoheater 150w (26 stopni)
3x18w 2xPhilips 865+aquarelle
obsada:
neon inessa 5szt
kirys pstry 5szt
otoski 6szt
kosiarki 2 szt
b.sumatrzańska 8szt
b.różowa 8szt.
26
oczywiście, ze można mieć piękne akwa bez podawania co2 - ja mam 2x24W i nie daje co2 a mam ładne roślinki i brak glonów. Całe co2 wydalane przez ryby jest pobierane przez rośliny dlatego glony nie mają z czego rosnąć. Wiem, że co2 spełnia więcej funkcji niż tylko fotosynteza ale to już musiałbym wysłać kolegę do dłuższej i pewnie nudnej lektury. Dlatego powiedziałem ogólnikowo
5
Waty nie są takie dobre
lepiej jest liczyć na lumenach
a najlepiej na emisji fotonów na sekundę
Oczywiście barwa światła też się liczy.
14
Witam, ja również mam pytanie odnośnie świetlówki do 60 litrowego akwarium. Do tej pory działała świetlówka, która była w komplecie z pokrywą. Ostatnio kupiłam świetlówkę firmy NARVA 15 W - Oceanic Light.
Jest tam wspomniane, że temperatura barwowa wynosi 4000K i współczynnik oddawania kolorów 1A, wspomaga przebieg procesu fotosyntezy, sprzyja rozwojowi roślin oraz hamuje rozwój alg. Czy taka świetlówka jest odpowiednia, bo ta ,która miałam do tej pory świeciła normalnie, a ta, którą kupiłam oddaje taki ciepły, słoneczny (aż pomarańczowy) kolor, aliście roślin aż pną się do góry