• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

kH wody

przyznam sie szczerze, ze tez niewiele zrozumialam- a za glupia sie nie mam i nie uchodze. Ale do rzeczy:
KH jest potrzebne do sprawdzenia ilosci CO3 i HCO3 w wodzie. Pomaga ustabilizowac pH i niski poziom KH (50-100ppm (mg/l) ma tendencje do zakwaszania Akwarium z bardzo niskim poziomem KH ma tendencje do bardzo raptownych skokow pH co musi byc monitorowane, gdyz wywoluje trudne warunki zycia dla ryb. Akwarium z wysokim KH, powyzej 200ppm bedzie mialo wyzsze pH. Jezeli nawet KH jest na poczatku w normie, moze z czasem sie obnizyc przy stosowaniu filtrow biologicznych z weglem oraz dzieki roslinom

KH mozesz zmniejszyc poprzez wlanie wody zdejonizowanej lub destylowanej przy podmianie, czyli jak przepuscisz taka wode przez filtr typu brita lub podobnych np nakladanych na kran, to bedzie ok.
Tyle wyczytalam z mojej instrukcji zalaczonej do testow Big Grin

viktim napisał(a):przyznam sie szczerze, ze tez niewiele zrozumialam- a za glupia sie nie mam i nie uchodze. Ale do rzeczy:

Nie sądzisz że to - w kontekście niezrozumienia tekstu - nieco śliskie stwierdzenie? Żeby nie było nieporozumień - nie znamy się, więc nie wypowiadam się na temat Ciebie, tylko tego, co napisałaś - mam nadzieję, że odróżniasz atak personalny od polemiki ze słowami. Tekst nie jest mojego autorstwa, popełnił go akwarysta i student chemii UW w jednej osobie. Osobiście tekst rozumiem, ale miałem sporo chemii i biochemii na studiach - może tu jest Twój problem? Pozwolę sobie zacytować z innego wątku - "z wyksztalcenia - nauczycielka nauczania poczatkowego, aktualnie pracyje z dziecmi majacymi problemy w nauce w naszym lokalnym liceum Smile i wlasnie skladam podanie o przyjecie mnie na stanowisko nauczycielki biologi w tymze LO " W kontekście zielonego cytatu martwi mnie chociażby lekcja o buforach we krwi i przygotowanie maturzystów celujących w biologię czy medycynę.

viktim napisał(a):KH jest potrzebne do sprawdzenia ilosci CO3 i HCO3 w wodzie.
Nie bardzo. Znajomość KH i pH pozwala na obliczenie zawartości CO2 w wodzie - i potrzebne są do tego obydwa wymienione parametry.

viktim napisał(a):Pomaga ustabilizowac pH

Tak, jest tzw buforem - sęk w tym że buforuje w zakresie pH zasadowego, a to nie wszystkim rybom odpowiada - chociażby większości kąsaczowców czy wymienianym za każdym razem paletkom.

viktim napisał(a):niski poziom KH (50-100ppm (mg/l) ma tendencje do zakwaszania

Tak - w wyniku wyczerpania bufora przez powstający z azotanów zdysocjowany kwas azotowy - już wspomniałem o tym powyżej

viktim napisał(a):Akwarium z bardzo niskim poziomem KH ma tendencje do bardzo raptownych skokow pH co musi byc monitorowane, gdyz wywoluje trudne warunki zycia dla ryb.

Jak już napisałem w tym poście - istnieje wiele gatunków ryb, które w takiej wodzie - kwaśnej - czuje się znakomicie. NIektóre wymagają jej chociażby do rozrodu, co związane jest z dużą czystością biologiczną takich wód (kwaśna woda nie sprzyja rozwojowi bakterii). W akwarium skoki będą występowały jedynie gdy:
- akwarium będzie silnie zarośnięte
- nagromadzi się duża ilośc gnijącej materii organicznej
- akwarysta będzie się bawił w nieodpowiedzialnego chemika, gazując wodę CO2 bez znajomości konsekwencji tego faktu (bardzo popularny na tym forum trend)

viktim napisał(a):Akwarium z wysokim KH, powyzej 200ppm bedzie mialo wyzsze pH.
Oczywiście, z powodu większego bufora węglanowego.

viktim napisał(a):Jezeli nawet KH jest na poczatku w normie, moze z czasem sie obnizyc przy stosowaniu filtrow biologicznych z weglem oraz dzieki roslinom

Wpływ roślin wynika z produkcji CO2 w nocy i ewentualnego wyciągania CO2 z węglanów. Wpływu węgla aktywowanego na pH nie znam - i chętnie poznam mechanizm.

viktim napisał(a):KH mozesz zmniejszyc poprzez wlanie wody zdejonizowanej lub destylowanej przy podmianie, czyli jak przepuscisz taka wode przez filtr typu brita lub podobnych np nakladanych na kran, to bedzie ok.
Tyle wyczytalam z mojej instrukcji zalaczonej do testow Big Grin

Filtr typu Brita jest jednym z najgorszych rozwiązań tego typu - ze względu na sposób jego działania - jest wymieniaczem jonowym, coś zabierze, a coś odda. Zdecydowanie lepsze są do tego filtry RO. Reszta sposobów opisana jest w artykule, w rozdziale który podałem wcześniej.

Czemu w ogóle angażuję się w ten temat? Bo szczerze drażnią mnie bzdury powielane na forach akwarystycznych, i spędziłem kiedyś sporo czasu (podbudowany podobnymi mądrościami) na uzyskaniu kwaśnej wody w obecności bufora węglanowego (poza CO2 - niemożliwe). Wybór należy oczywiście do userów - albo prosta papka, zawierająca niestety mało treści, albo dużo treści i samodzielne wyciąganie wniosków.

Rafał

Skocz do: