• 10 Głosów - 3.8 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[200L] Mój Kawałek Ameryki. Update str. 17 Post: #166

Fajny baniaczek.Jak sagitaria się rozrośnie to będzie super.Co do skalarów-jak poszła pierwsza ikra to teraz już regularnie będą się wycierac.Jakie masz oświetlenie?Pytam o barwę,bo fotki wyglądają bardzo "cukierkowo"

"Tylko prawdziwa przyjaźń to potęga..."
Małe Malawi-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200-malawi-t-28348.html
Prawie Azja-nieistniejące
http://www.akwaswiat.net/-200l-azja-the-...867-9.html

Fotki są 'przerabiane' Tongue świetlówki na razie mam słabe 2x 30W SUN-GLO i AQUA-GLO ale już jest wszystko gotowe na kolejne dwie świetlówki tylko muszę w nie zainwestować Tongue. Miałem już je teraz kupić, ale teraz wole kupić akwarium dla młodych skalarkow.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Po dłuuuuuuugim przemyśleniu W KOŃCU zdecydowałem się na docelowa faune. Tylko potrzebuje trochę waszej pomocy i opin.

A wiec:

- 2 Parki Skalarów
- 1 Parka Ramirez (Nie wiem czy lepiej parka czy harem?)
- 20 Neonków (Chciałbym zmienić na coś bardziej energetycznego i przede wszystkim co pływa w stadzie. Jakieś propozycje?)
- 8 Kirysków Lamparcich
- 2-3 Bocje Wspaniale?
- 6 Otoskow zamiast 3 zbrojników

Może tak być ? Coś zmienić, dodać, ująć? Czekam na wasze komentarze i propozycje Smile

Pozdrawiam.

If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change

Ramirezy w parach. Kup harem 1+2, a gdy samiec wybierze sobie samicę, drugą oddajesz do sklepu. Polecam jednak wpuścić najpierw samca a po kilku dniach samice...
Zamiast Neonów tradycyjnie polecam moje ulubione Zwinniki Blehera Smile Z Bocji bym zrezygnował, to nie ten biotop.

(17.04.2011, 22:09)Kondziu360 napisał(a):  Z Bocji bym zrezygnował, to nie ten biotop.

Zgadzam się z tobą, ale od czasu kiedy założyłem akwarium mam plagę ślimaków których nie mogę się pozbyć. A nie chce już żadnych ślimaków. Wiec bocje to chyba jedyne co by mogło mi pomoc.

Pozdrawiam.

P.S Odpowiedziałem na twoje wcześniejsze pytanie parę postów wyżej.

Bocje rosną spore. Na dnie może zrobić się ciasno przy 8 Kirysach, do tego jeszcze te Otoski.

Wracając do poprzedniej dyskusji. Ja byłem zmuszony zostawić jedną parę w akwarium. Mocniejsza parka nie pozwalała słabszej podpływać do pokarmu i poruszać się po zbiorniku. Skończyło się na tym że słabsza para zaczęła atakować Zwinniki i byłem zmuszony ją oddać.
W sumie nie żałuję, dzięki temu w zbiorniku panuje zawsze majestatyczny spokój Smile

Ja z neonów zrezygnowałam na rzecz rozborek klinowych. Choc nie ten biotop to jestem zachwycona. Cały czas pływają w ławicy! Piękne są a do tego nie rozpraszają wzrokuSmile Co do bocji to zrezygnowała bym z nich a kupiła kilka helenekSmile Ja muszę moje dokarmiaćSmile

(17.04.2011, 22:33)Kondziu360 napisał(a):  Bocje rosną spore. Na dnie może zrobić się ciasno przy 8 Kirysach, do tego jeszcze te Otoski.

Może masz racje. W takim razie rezygnuje z bocji.

(17.04.2011, 22:33)Kondziu360 napisał(a):  Wracając do poprzedniej dyskusji. Ja byłem zmuszony zostawić jedną parę w akwarium. Mocniejsza parka nie pozwalała słabszej podpływać do pokarmu i poruszać się po zbiorniku. Skończyło się na tym że słabsza para zaczęła atakować Zwinniki i byłem zmuszony ją oddać.
W sumie nie żałuję, dzięki temu w zbiorniku panuje zawsze majestatyczny spokój Smile

Na początek zostawię dwie parki, a jeżeli będą toczyły walki to z jednej zrezygnuje tak jak ty.

(17.04.2011, 22:38)aleksandra84 napisał(a):  Ja z neonów zrezygnowałam na rzecz rozborek klinowych. Choc nie ten biotop to jestem zachwycona. Cały czas pływają w ławicy! Piękne są a do tego nie rozpraszają wzrokuSmile

Bym musiał się nim jeszcze troszkę przyjrzeć. Jeszcze nie przemawiają do mnie te rybki. Może z tego względu że się tak nie świecą jak neonki... Nie wiem. Musze look'nac na twój zbiorniczek jeszcze raz i zobaczyć jak się prezentują w ławicy. Bo szczerze mówiąc to nigdy nie miałem okazji zobaczyć ich na żywo u kogoś w akwa tylko tyle co w sklepach.

(17.04.2011, 22:38)aleksandra84 napisał(a):  Co do bocji to zrezygnowała bym z nich a kupiła kilka helenekSmile Ja muszę moje dokarmiaćSmile

Boje się, żeby się za szybko nie rozmnażały. Bo pozbędę się jednych ślimaków a drugich będę miał kolejną plagę! hehe

Tak na marginesie. Potrzebuje pomocy. Ryby atakują mi tak roślinki, ze już kabomby której było mnóstwo prawie wcale niema. Dostają pokarm roślinny. Co jeszcze mogę zastosować?

Dzisiaj parka Skalarów złożyła ikrę po raz drugi Smile. Problem w tym, ze dopiero jutro jadę odebrać akwarium (święta wszystko wstrzymały i musiałem czekać) i nie mam gdzie ikry na noc przełożyć. A obawiam się, ze w ogólnym ikra do rana może nie przeżyć. No, ale zobaczymy. Może się uda.

Pozdrawiam.

Twoje akwarium jest bardzo ładne, jednak dla prawdziwej ameryki zrobił bym "czarne wody" czyli zostawił obsadę taką jaka jest, tylko na podłoże dałbym jakieś liście, szyszki olchy, dużo gałązek, a do filtra dodałbym torfu.Miałbyś klimacik

Skocz do: