10
Bocja siatkowana zdecydowanie odpada. Też rośnie duża i to stosunkowo szybko. Miałam ten gatunek przez 3 lata razem z Bocjami wspaniałymi i wspaniałym nie udało się ich przegonić pod względem rozmiaru. Do Twojego akwarium nadaje się bocja pręgowana. Poczytaj o gatunkach :
Bocja siatkowana :
http://www.bocje.com/BLA.htm
Bocja pręgowana :
http://www.bocje.com/BSA.htm
Skoro masz już glonojady to zdecyduj się albo na piskorki, albo na kiryski albo na bocje.
Planujesz zdecydowanie za dużo gatunków na dno, wszystkie są stadne a 6 sztuk to takie absolutne minimum. Wszystkie lepiej będą się czuły w większym stadzie swojego gatunku, ogranicz więc ilość gatunków.
Zostaw sobie molinezje i neonki (ewentualnie dokup z 5 neonów) i wszelkie inne ryby na środek zbiornika już odpuść.
1
Kejdi napisał(a):Bocja siatkowana zdecydowanie odpada. Też rośnie duża i to stosunkowo szybko. Miałam ten gatunek przez 3 lata razem z Bocjami wspaniałymi i wspaniałym nie udało się ich przegonić pod względem rozmiaru. Do Twojego akwarium nadaje się bocja pręgowana. Poczytaj o gatunkach :
Bocja siatkowana : http://www.bocje.com/BLA.htm
Bocja pręgowana : http://www.bocje.com/BSA.htm
Skoro masz już glonojady to zdecyduj się albo na piskorki, albo na kiryski albo na bocje.
Planujesz zdecydowanie za dużo gatunków na dno, wszystkie są stadne a 6 sztuk to takie absolutne minimum. Wszystkie lepiej będą się czuły w większym stadzie swojego gatunku, ogranicz więc ilość gatunków.
Zostaw sobie molinezje i neonki (ewentualnie dokup z 5 neonów) i wszelkie inne ryby na środek zbiornika już odpuść.
No to tak:
Bocja pręgowana - 10
Neonki - 20
Molinezje - 7
Glonojady - 2
I jak rozumiem to max. Czy to dobra obsada?
240l Ogólne
10
krzyczki napisał(a):No to tak:
Bocja pręgowana - 10
Neonki - 20
Molinezje - 7
Glonojady - 2
Moim zdaniem jest to dobra obsada z którą nie będziesz miał problemów.
Ewentualnie można by się zastanawiać nad tymi piskorkami albo kiryskami do tego (powiedzmy bocjax8, piskorek albo kirysekx6)
ale do 116 l jeden gatunek przydenny o żywym usposobieniu będzie lepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że masz tam jeszcze małe glonojady które kiedyś urosną (wiesz jaki to gatunek ?)
Pamiętaj, że ryby przekopujące podłoże lubią piach albo bardzo drobny gładki żwir.
9
Co myślicie o takiej obsadzie do mojego akwarium 112l?
10x Razbora Klinowa
1+3x Pielęgniczka Kakadu
4xPrętnik Karłowaty (ewentualnie 3)
3xOtosek
1
Kejdi napisał(a):krzyczki napisał(a):No to tak:
Bocja pręgowana - 10
Neonki - 20
Molinezje - 7
Glonojady - 2
Moim zdaniem jest to dobra obsada z którą nie będziesz miał problemów.
Ewentualnie można by się zastanawiać nad tymi piskorkami albo kiryskami do tego (powiedzmy bocjax8, piskorek albo kirysekx6)
ale do 116 l jeden gatunek przydenny o żywym usposobieniu będzie lepszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że masz tam jeszcze małe glonojady które kiedyś urosną (wiesz jaki to gatunek ?)
Pamiętaj, że ryby przekopujące podłoże lubią piach albo bardzo drobny gładki żwir.
No tak. Jeden glonojad to złoty ok. 3cm, a drugi to zbrojnik ok. 6cm. Czytałem, ze rosną do ok 12-15cm. W akwarium mam drobny gładki żwirek. Dziekuje za pomoc.
240l Ogólne
1
Laket napisał(a):Co myślicie o takiej obsadzie do mojego akwarium 112l?
10x Razbora Klinowa
1+3x Pielęgniczka Kakadu
4xPrętnik Karłowaty (ewentualnie 3)
3xOtosek
Z tego co czytalem to wszystkie te gatunki sa spokojne i moga zyc razem. Rozbory minimum 10, wiec chyba mozesz dac spokojnie 15-20. Prętnik karłowaty jest rybą spokojną, którą trzeba trzymać parami lub w niewielkim stadzie, no to raczej 4 lub wiecej. Tych otoskow wydaje mi sie, ze tez moze byc wiecej bo to tez spokojne malutkie rybki.
240l Ogólne
38
Witam!
Moja mama chce jakieś ryby stadne czarne tetry lub neon innesa.
Po ile tych sztuk.
Pamiętajcie że te albo tamte.
Obsada:
3xGurami Marmurkowe
2xGurami Złote
6xKirysek Pstry
1xZbrojnik Niebieski
1xBagr Kobaltowy
1xMolinezja Ostrousa
Pozdrawiam
Rafał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2009, 16:03 {2} przez
BlackHawk88.)
20
Oddaj tą molinezje - sygnatura...
Żadna z tych ryb nie pasuje do gurami jedynie razbory, ale jak to nie biotop to daj 20 neonków.
10
A co doradzicie w tej sprawie - baniak 240l (standardowe wymiary), chciałbym w mojej obsadzie widzieć kiryski, kosiarki, krewetki i skalary, Jakie ilości proponujecie z każdego gatunku ? o reszte sam zadbam (sprzęt, roślinność, oświetlenie itp.)
9
Skalarów małych dałbym 6 do 8 a jak urosną i dobiorą się w pary to zostawiłbym 1 lub 2 pary.
Kiryski 8 śmiało, kosiarka 5.