• 4 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPRAWDŹ SWOJE PARAMETRY WODY PODAJĄC ICH WARTOŚCI.

Mam akwa 95L i strrrasznie twardą wodę chyba. Dziś przyszły mi testy i sam nie wiem:
ph- 7,8
gh- 24-25
kh- 11
NH3_0
No2- _0,0
NO3- _0
PO4_ 5
FE_0,25

No właśnie też mnie zdziwiło że twardość węglanowa jest wyższa od ogólnej.jestem z województwa łódzkiego, a testy to zooleka. nie wiem mam dostęp na wsi od wody kranowej filtrowanej gdzie parametry wody są na poziomie ph 6,5, TwO 7, TwW 3.więc może spróbuje robić podmiany wody w proporcjach pół na pół(10 litrów zwykłej kranówy i 10 litrów filtrowanej)być może dzięki temu da radę jakoś doprowadzić wodę w akwarium do ph ok 6,8-7 oraz TwO ok 12 Tw ok 6-7.tylko nie wiem czy mi się to uda i w jaki sposób postepować przy kolejnych podmianach wody.

@darek,
Ja używam testów zooleka i jestem z Lodzi. Kranówka jest zazwyczaj koło 17 GH i 9 KH. Zwróć uwagę na odpowiednie wykonanie testów. Pamiętaj o dobrym wypłukaniu fiolek przed miareczkowaniem (wkraplaniem). Zerknij też czy aby data ważności testu nie jest przekroczona.

Dobra już wiem Smile
Niestety testy kropelkowe nie badają stricte twardości węglanowej a jedynie zasadowość. W pewnych warunkach to przybliżenie jest wystarczające. Można sobie doczytać na ten temat w książce do chemii analitycznej jak kogoś interesuje. Z tego co wiem to wszystkie testy kropelkowe niezależnie od producenta czynią takie uproszczenie. Chyba tylko tylko na testach seachem'a jest objaśniona różnica. Czego by nie wskazywały to i tak musisz zjechać w dół Smile

witam

ostatnio zrobiłem badania mojej wody w akwarium. KH-8, GH-15, PH-7,7, PO4-1mg/l oraz NO3-5mg/l. co powinienem zmienić, poprawić a co jest ok
z góry dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

czym wy mierzycie te parametry??

(29.05.2011, 15:04)tosic napisał(a):  czym wy mierzycie te parametry??
Najepsze są testy kropelkowe. Jeśli nie masz kasy na cały zestaw czy kilka odczynników to czasami jest możliwość zrobienia badań w sklepie kropelkowymi za parę złotych.
Ale lepiej od razu kupić test na TWW, TWO i NO2

Witam
prosze o interpretacje moich wyników czy wszystko jest ok
NO2-0
NO3-15mg/l
PO4-0,3mg/l
Fe-0,2mg/l
PH-6,5
TW-120ppm

Witam wszystkich! Mam takie pytanie ... dziś kupiłem test PH i zrobiłem go w/g zaleceń, wyszło mi że mam 6,5, ale nie w tym rzecz, mam drugi test na twardość wody całkowitej i zrobiłem go tak samo w/g zaleceń producenta (SUM) i jest napisane: "ilość zużytych kropli odpowiada twardości całkowitej wody w stopniach niemieckich" , a więc aby uzyskać kolor zielony w/g zaleceń wlałem 22 krople, więc jaką mam twardość? małą, dużą, średnią ? jaka powinna być ? bo trochę mnie te stopnie niemieckie pogubiły, proszę o podpowiedź

Akwarium wystartowało 31 maja tego roku
96 litrów
podłoże ziemia ogrodowa + żwir
oświetlenie 2 x 24 w
filtracja Tetra ex 700
duża obsada roślinna
temperatura 25 stopni C

Parametry wody
PH 8
KH 8
GH 17
NH3 0
NO2 0
NO3 20
PO4 1
Fe 0,25

Ryby - neon 20 szt

i ogromny problem z zielenicami !! Była zielona herbata, zaciemnienia i regularne podmiany wody raz na tydzień około 25% a cholery nie ustępują. Normalnie świecę 8 godzin na dobę, akwa nie ma dostępu do światła słonecznego. Rośliny zaczynają marnieć. Podaję jedynie Potas. Proszę doświadczonych akwarystów o pomoc w ustaleniu problemu z chemią wody.

Skocz do: