3
ty siebie słyszysz Katherine? Pomyśl jak byś się czuła gdyby ktoś zamknął cię w celi 1m na 1m. Mniej więcej tak się czują u ciebie molinezje
Katherine to twoje słowa:
"No al;e chyba wszystkim sie bardziej podobają takie o wymiarach właśnie 4.5 niż 8 cm.. po co rybka ma być taka duża jak może być mała i ..słodka ;d"
Biedne ryby które miały pecha że kupił je ktoś taki
www.viva.org wejdź i podpisz petycje
akwarystą trzeba się urodzić akwarium może mieć każdy
nie wdawaj się w dyskusje z głupim. Zniży cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2011, 20:19 {2} przez
puma plk.)
2
Drogie dziecie powiedz mi jakie ty masz rybki za to i jak masz molki to jakich rozmiarów ? ;]
Zazwyczaj kupuje te rybki kóre nie są z byt dobrze traktowane przez inne w zoologicznym czyli np. jak je podgryzają inne i ma cały ogon poszczępiony więc uważam że bardzo dobrze że trafiają do mnie niż żeby zostały tam i zdechły...
60L u mnie jakoś dobrze im służy i nic im sie nie dzieje, brykają sobie szczęśliwie.
14
(19.02.2011, 18:37)Katherine napisał(a): Drogie dziecie powiedz mi jakie ty masz rybki za to i jak masz molki to jakich rozmiarów ? ;]
Zazwyczaj kupuje te rybki kóre nie są z byt dobrze traktowane przez inne w zoologicznym czyli np. jak je podgryzają inne i ma cały ogon poszczępiony więc uważam że bardzo dobrze że trafiają do mnie niż żeby zostały tam i zdechły...
60L u mnie jakoś dobrze im służy i nic im sie nie dzieje, brykają sobie szczęśliwie.
Hipokryzja czystej wody ... wybawianie ryb ze "złego" akwarium do innego "złego" ... gratulacje.
(17.02.2011, 19:40)Katherine napisał(a): Spory to twoim zdaniem jaki? dla mnie 45 minimalnie wystarcza jak nie są za duże... mam molinezje od 3 lat i nigdy nie przytrafiła mi sie molka większa niż 4.5 cm..
To jak długo żyją twoje molki ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2011, 20:06 {2} przez
top2107.)
2
Moje akwa nie jest złe więc oszczędź sobie.
Zależy mam dwie co mają 2 lata inne są nowe.
3
Ja mam akwarium 30l ale to nie znaczy że się nie znam. W akwa mam gupiki (2 dorosłe i narybek który oddam gdy podrośnie) i raka (chyba marmurkowego). Wbrew powszechnej opinii że raki atakują wszystko co się rusza u mnie wszystko jest bardzo dobrze. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. Pewnie jestem jedną z najmłodszych osób na tym forum (mam 12 lat) ale to nie znaczy że ktoś kto jest nawet trzy razy starszy ode mnie nie przeczytawszy ani jednej książki, nie przejrzawszy żadnego forum akwarystycznego może mówić że jest mądrzejszy od osoby np w moim wieku która ciągle poszerza swoją wiedzę tylko przez swój wiek. I nie mówię tutaj o tobie Katherine. tak jest gdy np. jestem w sklepie zoologicznym i widzę że ktoś kupuje kulę próbuję grzecznie zwrócić uwagę i wyjaśnić że ryba w kuli się męczy. Ta osoba zbywa mnie tekstem typu "Znam się na akwarystyce lepiej niż ty więc nie wścibiaj nosa w nie swoje sprawy". I na dodatek dostaję ochrzan od sprzedawczyni że jej klientów odstraszam.
Sorry za to że na ciebie tak naskoczyłam ale jak przeczytałam twoje wypowiedzi zwłaszcza tą o tym że rybki mogą być małe i słodkie w przymałych zbiornikach to aż się we mnie zagotowało
www.viva.org wejdź i podpisz petycje
akwarystą trzeba się urodzić akwarium może mieć każdy
nie wdawaj się w dyskusje z głupim. Zniży cię do swojego poziomu i pobije doświadczeniem
2
Opanuj sie dziecko, ja nie mam małego zbiornika o.O dla mnie 60L to dużo a i tak za nie długo wracam do mojego wcześniejszego akwa bo zostało już naprawione 112L więc oszczędź sobie tych bredni ja nie mówię żeby w kuli trzymali np. gurami tylko że 45L to wystarczający zbiornik dla parki molinezji.
29
(23.02.2011, 16:05)Katherine napisał(a): Opanuj sie dziecko,
Może bez takich? Czujesz się lepsza bo jesteś starsza?
(23.02.2011, 16:05)Katherine napisał(a): 45L to wystarczający zbiornik dla parki molinezji
No i właśnie Ty wygadujesz w tym momencie bzdury. Ale oczywiście Ty nadal będziesz twierdzić, że masz racje mimo, że stado doświadczonych akwarystów mówi co innego... A to, że ryby jakoś funkcjonują nie znaczy, że mają odpowiadające warunki ich wymaganiom. Najlepsze jest w tym absurdzie to, że sama zauważyłaś, że Twoje molki nigdy nie wyrosły do odpowiednich wielkości a potem bronisz się tym, że dużym jest ciężko pływać. Otóż zdziwię Cię ale nie, jeśli ryba jest prawidłowo rozwinięta nie ma problemów z poruszaniem się.
(23.02.2011, 14:59)puma plk napisał(a): tak jest gdy np. jestem w sklepie zoologicznym i widzę że ktoś kupuje kulę próbuję grzecznie zwrócić uwagę i wyjaśnić że ryba w kuli się męczy. Ta osoba zbywa mnie tekstem typu "Znam się na akwarystyce lepiej niż ty więc nie wścibiaj nosa w nie swoje sprawy".
Znam to, niedawno jeszcze miałem podobnie
6
dzięki takim jak ty Katherine rosną takie ryby jak molinezje (velifery) balonowe które mają wady kręgosłupa najprawdopodobniej przez trzymanie ich w za małym zbiorniku. podobają ci się takie krzywe ryby? pewnie według ciebie to są "śłitaśne" rybcie?
2
Po pierwsze nie czuje sie lepsza od kogoś bo jestem starsza nie znasz mnie więc proszę cie żebyś tak nie pisał.
Po drugie czy 4.5 cm to mało jak ja zazwyczaj widze molinezje w sklepach albo u innych akwarystów to właśnie molinezje takie są.
Po trzecie Ja znam osobiście "stado" doświadczonych akwarystów i mówią mi że to przesada że minimalny litraż dla molinezji to niby 200L..
I do domin coś tam Przez to że ryba jest trzymana w małym litrażu np. 20L to nie z tego powstają molinezje balonowe poczytaj sobie coś o nich to sie dowiesz jak. I nie używam takich żałosnych słów jak "słitaśnie" chyba że ty używasz to poszanowanie. Pozdrawiam.
nie no nie 4.5 dawałam na oko teraz zmierzyłem mniej więcej 5.3 cm gdzieś tak.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.02.2011, 13:54 {2} przez
Katherine.)
29
W sklepach sprzedawane są ryby młode, dlatego są małe. A ja też znam 'innych' akwarystów, którzy wcale nie są godni naśladowania. Jeśli ryba nie ma możliwości dorosnąć do odpowiednich rozmiarów to znaczy, że ma za mały zbiornik i koniec. Wyhoduj molke conajmniej 8cm w swoim akwa to wtedy przyznam Ci rację