6
Czytaj wszystko!! Tam jest powiedziane że ten filtr ,który teraz mam zamontowany nie jest z zestawu z allegro. Ten z zestawu z allegro pochodził przez 1 tydzień.Nie byłem zadowolony z wyników jego pracy i wymieniłem go na filtr aquael fan mini plus (30-60l) - 260l/h. Kupiłem go we wtorek i teraz jestem zadowolony z niego. Pani również poleciłą zęby zdjac plastikową obudowe ( w której jest gabka) , a gabkę wymienić na taką duzą ( specjalna do filtrów gabkowyvh-chyba) i teraz mam lekko przerobiony ,ale bardzo dobrze filtruje.
Mam do was również jedno małe pytanko , a mianowicie - gdy dobrze przyjze si w akwarium pływaja tak jakby małę cząsteczki czegoś nie weim jak to określić ,jest to podobne do kurzu. Jak to zwalczyć i co to wogłe jest? filtr chodzi 24h/dobę. Światło w dzień pali sie (od rana do wieczora) . z góry dzięki za pomoc .(Jeśli sie powtarzam z tym pytaniem to sorki).;p
ten kurz pływa wszędzie po cały akwa , nie po tafli wody jak coś...
Krewetkarium- w czasie zakładania...:P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.01.2012, 16:36 {2} przez
olszak.)
22
A to przepraszam bardzo nie zauważyłem.
Kurz może pływa dlatego, że jest za mały ruch wody, a przy większej ilości roślin dzielących akwarium filtr po jednej stronie nie da rady dokładnie pociągnąć tego co jest po drugiej stronie.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
6
To co mam w tym przypadku zrobić? to szkodliwe dla ryb?
22
Rybom te pyłki w niczym nie przeszkadzają jest to tylko i wyłącznie kwestia estetyczna.
Na pewno pomoże częste odmulanie dna, ponieważ to właśnie głównie z dna bierze się ten bród który podnoszą ryby przepływają przy dnie.
Można zainwestować w mocniejszy filtr, ale skoro dopiero kupiłeś no to szkoda kasy. Odmulaj dno i wymieniaj regularnie wody.
A no i nie przekarmiaj ryb, bo to czego nie zjedzą rozkrusza się na pył i pływa po akwarium.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
6
spoko dzięki. A teraz moje kolejne pytani. To ze jestem niezdarą i wszystko leci mi z rąk ,to już wiem od jakiegoś czasu. Sęk w tym ,że pani z akwarystycznego jak miałem problemy z akwa to kazał mi zrobić wszystko od nowa , w tym odlazic akwa sola i octem. MAtka kazała mi rękawic załozyc jak będe ta papke( sół i ocet) rościerał po akwa. NO i musiałem w rękawicach ;(. spłukujac akwa potem podniosłem je do góry . wylałem resztki wody i chciałem jeszce raz wlac trochę wody. Pzrysrtawianiu akwarium wyślizgnełą mi sie z rąk ( rękawic-piep....) . I sapdło do wanny. Naszcescie tylko z wosokości 1-1.5 cm. W dodatku w akwa było kilka sciereczek specjalnie połozonych ze by akwa nie obić i nie porysować wanny. przód akwa spadł na ściereczki , 1 tylni kat na gabkę(ufff) a jeden na wanne. Troche sie obił kat w awk ale tylko 1 -tylni. dosłownie odpadło trochę rogu. Ale jak wlałem wodę to nic nie przeciekał. NIe pobiło sie ta k,ze az szyba pękła tyko troche obiłsie róg. Akwa było nowe miało tylko 1 tydzień.Wiec starałe msie byc ostrozny- ale nie wyszło

. Akwa stoi juz 5 dni. Codziennie sprawdzam czy ie leci .OD wtorku czasem tylko jest jakby mała kroplka .jakby sie skraplało.Dzis zauważyłe mze ostro kapie co 5 min. jedna kropelka

(((. i dywan jest mokry. cały czas ten róg jest mokrry ,pzry czym inne nie. Boje sie o sowje akwa ,poniewaz mam je dopiero 2 tygodnie a już jest rozwalone. Na akwa wydałem juz grubo ponad 290zł .A u mnie z aksą cienko:/ .NIe chcę kupywać nowego szkła i marnowac nowe 60 zł .mógłby mmieć cos fajniejszego d akwa np .korzen za taką kase. nie wei male akwa powinno byc na gwarancji ,ale ono było z neta zamawane i nie weim czy kileś je przyjmie i aprawi. Nie wim co robic , oddać na gwarancje , ale mam rybki;/. No i niew i m, co polecacie ,moze jes tjakaś taśma klejaca , która zapobiegnie kapaniu , lub jakiś silikon? cokolwiek tylko zeb ynie wyrzucac kasy w błoto/
Prosze o pomoc.
sorki za błędy ,ale klawiatur mi nawala.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2012, 15:49 {2} przez
olszak.)
13
Oj Olszak Olszak , z tą gwarancją będzie nie ciekawie bo co napiszesz w gwarancji ? Róg się sam skruszył , wiec ciężko będzie z tą gwarancją .Taśma klejąca ci nic tu nie pomoże , może masz jakiegoś szklarza czy coś , być może ktoś ci z forum poradzi coś na przecieki , gorzej jak pęknie dalej.
6
Wiem jest ze mi ciota i niezdara. Chwilowo to akwa nie pękło dalej (chyba) bo teraz ciężko mi zobaczyć bo róg jest od sciany a z przodu nic niew dać. SZklarza w rodzini nie mam ai ze znajomych. gdybym nie miał tych piepszo... rekawic to wszystko było by ok. Wiem z tą gwaracja to lipa bedzie ,bo wątpie zeby koelś napraiwł , to tylko tak powiedziałem o tej gwarancji.nie weim moze zastosowac silikon akwarystyczny. ALle jak nawale go z pół tuby na róg? jak coś to bedzie tzrba od nowa kleić .A leci coraz to mocniej. Żal "pluje sobie w brode" ze wogóle kupiłem te akwa - bo sa same problmy. teraz nie pozostaje nic jak zbierać czym prędzej kase i leciec do zoologicznego

(((((((((((((
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2012, 16:04 {2} przez
olszak.)
13
Nie histeryzuj każdemu może się to zdarzyć , możesz jakieś zdjęcia tego cyknąć ? Ile tej wody gdzieś wylatuję?
55
Miałem to samo z 25 l.
W róg dałem sylikonu od środka i od zewnątrz i było ok. Kup tubkę małą za 2 zł i może się uda.
Ja skasowałem w zlewie róg.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2012, 16:53 {2} przez
wisnia0384.)
6
Nie histeryzuje , no moze trochę. woda leci ( nie wiem jak to określić) , krople spadnie i zaraz druga sie gromadzi i kapie. Moim zdaniem troche szybko, poniewaz położyłem szmate i po 15 m. jest juz wmiare duża plama. Ze zdjeciami bedze trochę cieko. nie mam czy cyknac w tej chwili;/.
wisnia0384
Jaki musi byc ten silikon. Zwykły ,czy jakis specjalny , akwarystyczny. i gdzie go mogę dostać? a gdy sklejałeś tn róg to nic nie maiłęś w akwa , miałes tylk szkło , no nie? w sumie nie weiwm po co sie pytam bo z rybami to sie chyb nie klei silikonem od środka;/) ja skasowałem róg w wannie. ja mam problem , ponieważ mam juz zrobione awkarium , wsęsie mam już 1 rybę, wszystko umyte, roslinki sa , a woda wyklarowana. Nie che wszystkiego od poczatku. A chyba gdy klejimy szkło silikonem to chyba nie moze dostawac sie woda pod niego bo nie sklei. To znaczy ze musze całe akwa ( wszystko) wyjać skleic , odczekać z 1 godzine i od poczatku robić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.01.2012, 17:24 {2} przez
olszak.)