• 1 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OKRZEMKI - Wszystko na temat okrzemek i ich zwalczania - brązowe glony - brązowy osad

Wiem że 1 z modów wysłał mi link do forum ale tam jest takie zamieszanie że nic już z tego nie wiem.
Na skałce hodowlanej i zwykłym kamieniu włożonym do akwa zrobiły mi się okrzemki jak mam się pozbyć najlepiej szybko.
dane zbiornika:
oświetlenie 15w
litraż 54l
obsada:
-razbora klinowa 6x
-kirysek pstry 4 x
-gupiki 4 x
-neon czerwony 2x (niedobitki)
roślinki jakieś 2 jedna to chyba żabienica ale im się nic nie dzieje
chemia- jedyne co wlewam to co 2 tyg. zgodnie z zaleceniem na ulotce-Aqua Plant na rośnięcie roślinek oraz przeciw żółknięciu

Proszę o jedną ale najskuteczniejszą poradę jak się tego pozbyć bo na forum o chorobach roślin też jest o okrzemkach ale ja mam je tylko jak na razie na kamieniu,skałce oraz dolnej części szyby akwa.Może pomoże jakiś glonojad???

Zamieszanie zamieszaniem ale gdybyś przeczytał ten temat to znalazłoby się kilka pomocnych informacji.
Tak czy inaczej łączę coby nie robić jeszcze większego zamieszania.
Na dobrą sprawę nie sądzę aby teraz pojawiły się tu jakieś zupełnie nowe konkrety na temat zwalczania okrzemek.
Kejdi

Piszę poprawnie po polsku.

Początkujący akwarysta(Rafał):

54l - wielogatunkowe

Nawożąc przy tak słabym oświetleniu dokarmiasz okrzemki.

wątpię czy to słabe oświetlenie bo i tak temp. rośnie od też świetlówki

Piszę poprawnie po polsku.

Początkujący akwarysta(Rafał):

54l - wielogatunkowe

Witajcie

Około rok temu miałem jeszcze akwarium na swoim biurku, lecz musiałem je zlikwidować. Powód: z tego, co tu czytam zlikwidowałem je przez okrzemki. Po dwóch tygodniach od dokładnego umycia (szorowałem nawet solą!) akwarium było całe brązowe. Dosłownie wszystko było w brązowych mazistych glonach. Poumierały roślinki od nich, glonojady (zbrojniki lamparcie) również... W końcu skończyła mi się cierpliwość i akwarium powędrowało na strych, a rybki do kolegi...
Akwarium, z tego co pamiętam, było oświetlane (w zależności od pory roku i długości dnia) 3-6h zwykłą lampką z żarówką halogenową.
Tak... Wiem, że to niewłaściwe oświetlenie, ale przez 2 lata był święty spokój i nie miałem ŻADNYCH problemów z glonami (z wyjątkiem dwóch pierwszych tygodni ofc, gdy musiała ustalić się równowaga bilogiczna).
Akwarium ma kształ ośmiokąta, pojemność policzyłem na ok. 24l. Żwirek kwarcowy (biały).
Nie wiem, czy to istotne, ale filtr jakiego używałem (i nadal mam zamiar używać) to

(Aquael typ fan mikro)

Teraz chciałbym, aby akwarium znów zagościło w moim pokoju. Poradźcie więc coś zawczasu, abym znów nie miał kłopotu...

PS. W akwarium utrzymywałem temperaturę na poziomie 24 st. C przy pomocy grzałki z termostatem.

Ryby które dorastają do 50 cm trzymałeś w 24 L? No czad po prostu. A poza tym jaki jest cel Twojego posta, bo nie widzę w nim żadnego pytania.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

mattoid napisał(a):Ryby które dorastają do 50 cm trzymałeś w 24 L? No czad po prostu.

Czad, nie czad - dorastały max. do 8cm. Większego nie udało się wyhodować. (PS. Pochrzaniło mi się - miałem glonojada syjamskiego Wink )
Poza tym trzymałem w akwarium jeszcze neonki.

A pytanie, zawarłem w swojej wcześniejszej wypowiedzi w formie zdania twierdzącego
"Poradźcie więc coś zawczasu, abym znów nie miał kłopotu..." Coś wsadzić do akwarium, wlewać jakieś środki?
Nie chcę znowu kupić rybek, roślinek i po krótkim czasie zrezygnować, bo glony zaczną zarastać akwarium.
Tym bardziej, że te okrzemki pojawiły się nagle. Nie znam przyczyny.

KubicaPL napisał(a):
mattoid napisał(a):Ryby które dorastają do 50 cm trzymałeś w 24 L? No czad po prostu.
Czad, nie czad - dorastały max. do 8cm. Większego nie udało się wyhodować.
Poza tym trzymałem w akwarium jeszcze neonki.
To się nazywa karłowacenie ryb. Neonki do tego zbiornika też się nie nadają.
KubicaPL napisał(a):A pytanie, zawarłem w swojej wcześniejszej wypowiedzi w formie zdania twierdzącego
"Poradźcie więc coś zawczasu, abym znów nie miał kłopotu..." Coś wsadzić do akwarium, wlewać jakieś środki?
Wsadzić coś możesz... ślimaki, krewetki ale nie ryby, bo ich trochę szkoda.
KubicaPL napisał(a):Nie chcę znowu kupić rybek, roślinek i po krótkim czasie zrezygnować, bo glony zaczną zarastać akwarium.
Tym bardziej, że te okrzemki pojawiły się nagle. Nie znam przyczyny.
Glony nie pojawiły się dlatego, że w akwarium znalazły się ryby, a w każdym razie nie tylko. Jest na forum mnóstwo porad co zrobić, żeby nie było glonów, a jak już są to jak je zwalczać. Dużo szybkorosnących i niewymagających roślin o dużym apetycie na azot + dobre oświetlenie + CO2 + nieprzerybiony zbiornik.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

Akwarium założyłem ok. 1 m-c (wszystko od nowa ), na początku brązowe glony wszędzie kamienie roślinki szyby , pomału ustępują ale zaczynaj pojawiać się dziwne szare glony bardziej trzymaj się podłoża nie daj się ścierać i są dłuższe od poprzednich ;/

Akwarium 200l standardowa pokrywa (jarzeniówki philips TLD 30w/840 ) filtr zewnętrzny fluval, dotleniacz kostka, rybki na razie te co zostały z ostatniej obsady kilka neonek 2 skalary , kiryski
Od razu może dodam ze nie jestem fachowcem w dziedzinie akwarystyki

Ja mam pytanie, czy otoski żywią się okrzemkami ?

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Kejdi napisał(a):Każda z nich zjada inny rodzaj glonów. Kosiarki głównie glony nitkowate i pedzęlkowate krasnorosty a otoski okrzemki i osiadłe zielenice przy czym otoski jedzą glony całe życie, a kosiarki dopóki są młode.
Nie traktuj ryb jako środek na glony, one mogą ci pomóc w walce z nimi ale nie wyeliminują przyczyn ich powstawania.

http://www.akwaswiat.net/kosiarki-czy-ot...10307.html

Hehe, miło, że mylisz mnie z mają, ale to nie moje słowa Wink
Kejdi

Skocz do: