6
Światło wymieniłem bo strasznie grzało pokrywe. Filtr planuje wymienic również. tylko ze nie da sie go wyrzej podnieść bo na opakowaniu jes tnarysowane ze musi ta jakby skrzynka być w wodzie ,wic cienko bedzie. A ajkos inaczej tegii nie zwalcze? To moze powodować jakies choroby u roslin?
Krewetkarium- w czasie zakładania...:P
6
Raczej nie. Kup filtr kaskadowy(nie zajmuje miejsca w akwarium) i pozbędziesz się dziadostwa.
6
ZA pózno przed chwila wróciłem ze sklepu. Kupiłem filtr ( 30 -60l) aquael fan mini plus.Pani poleciła również zeby zamontowac taka duza gąbke , to bedzie lepsza filtracja- to też kupiłem. Mam nadzeje ze akwa za 2 dni bedzie jak nowe. ZAczęło mnie juz wkurzać te akwa - myślałem ze zaraz otworze drzwi balkonowe i bedzie hlup... za okno. Wyadałęm na nie juz około 290zł. i cały czas sie okazuje ze jeszce coś trzeba dokupić, a zaczeło mie to już wkurzać bo za taka kase to bym miał fajne rzeczy. A u mnie z kasą cienko;/.
Ale mam nadzieje ze na 290zł sie skończy

.
filtr ( 30-60)l - 45zł
roślinki- 50zł
akwa ( komplet) - 130zł

( do kitu))
żarówka 14w energooszczędna-21zł
żwir-20zł
Zobaczyć jak koledze opada kopara na widok twojego akwa - bezcenne
heh Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.01.2012, 20:24 {2} przez
olszak.)
22
Akwarium masz otwarte czy zamknięte.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
6
Zamknięte. W tym zestawie są różne bajery, niby kompletne i super ale grzałka słabawa, filtr woła o pomstę do nieba, siatka malutka(chociaż już była mi przydatna) i kilka innych gratisów.
A co do filtra, który kupiłeś - spoko, tylko, że w takim małym akwarium każdy kawałek miejsca jest ważny, a mając kaskadę byłaby w środku tylko rurka wciągająca wodę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.01.2012, 22:25 {2} przez
yourmama.)
6
W sumie co do tego filtra to tak , tylko nie weim ile on kosztuje ,a moim zdaniem filtry zwnętrzn mi sie nie podobają ( sam nie wiem czemu, mam do nich złe nastawienie)

. TA gabla nie jest zbyt duża. Przykryłem to wszystko roślinkami - teraz tylko czekać na postępy. Nie polecam zestawów z alllegro. jak mówiłeś filtr do kitu tak jak i grzałka żarówka-szkoda gadać . Jedynie to co mi sie z tego przydao to szkło i pokrywa , no i jeszce siatka ( bo dostałem duza), karma i uzdatniacz,nic wiecej. A co do tego filtr, Bo ie wiem jak go wyregulowac.Przeczytałem instrukcje chyba z 3x i nic nie weim. Czy z wylotu maja leciec duze babalki ? bo u mnie lecą takie duże bąvble z wylotu a potem wypływaja do góry i tak jakby strzelają , occhlapujac małymi kroplkami pokrywe. tu jest regulacja wydajności powietrza , ale ja sie starałem ustawic na najmniejszy , i tak wyszło( takie duze pęcherzyki) . Nie weim ,czy tak powinno być?
(wezcie poprawke ,ze jestem poczatkujący)

Pozdrawiam!
6
Pęcherzyki na dobrą sprawę wcale nie muszą lecieć. Jeśli dasz rade tak ustawić wylot wody, żeby ruszała taflą to możesz wywalić ten wężyk, który służy do "tworzenia" tych bąbelków. Do tego filtra można dołożyć deszczownicę, myślę że wyjdzie Cię to koło 20 zł. Odpuść ze 3, 4 piwa i masz. No i wiadomo - brak bąbli to cichsza praca filtra.
22
Załóż deszczownice do filtra i masz po kłopocie, na allegro za 4-5zł kupisz.
Ale pomyśl nad jakąś lepszą filtracją niż w zestawie, bo to lipne są te filtry.
Jeśli potrzebujesz pomocy w założeniu akwarium lub szukasz kogoś kto może Ci założyć lub zrestartować akwarium. Pisz!
6
Filtr jest juz w porządku. TYlko na jaka wysokosc od tafli wody go najlepiej ustawić? ja mam około 1-1,5 cm od tafli wody. Weżmy poprawkę ze moje akwa ma 30 cm wysokosci ( takze daleko to ja go na dół nie posune

). RAz juz miałem fltr z deszczownią , zastanowie si nad waszą propozycja i może wstawie ja.( deszczownie). Co masz na myśli mówiąc;"Ale pomyśl nad jakąś lepszą filtracją niż w zestawie, bo to lipne są te filtry".

. Ten filtr mam dopiero od wczoraj , także narazie nie potrzebuję i nie mam zamiaru go wymieniać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.01.2012, 16:30 {2} przez
olszak.)
22
No dobrze, ale filtry dołączane do zestawów typu HW, Wenga.... itp itd. to się nadają do czyszczenia szklanki z wodą a nie do akwarium.