• 8 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jakie podłoże jest najlepsze dla Twojego akwarium? - temat zbiorczy - tu pytaj

Najpewniej masz u siebie grys marmurowy, który zupełnie nadaje się do większości akwariów. Na forum istnieje coś takiego jak opcja "szukaj" z której korzysta się przed założeniem tematu. Temat podłoża był wałkowany setki razy i znajdziesz tam odpowiedzi na twoje pytanie.

ok dzieki za odpowiedz Smile !

Witam,
Będe miał w 96l akwa półroślinnym podłoże AquaSubstrate 2. Z roślinek będą oba heńki, peacock moss. bacopa caroliniana, alternanthera rubra i cardinalis, micranthemum umbrosum, ludwigia repens i najprawdopodobniej staurogyne sp, chociaż wszystko może się zmienić ;p Oświetlenie to będzie razem 72W, do tego co2. Z rybek typowo dennych będą kiryski. No i teraz tak, czy kiryski nie będą zbytnio rozkopywać podłoża? Czy takie podłoże może być zastosowane do krewetkarium 60l? Generalnie nie zawiera miedzi, na którą krewetki są najbardziej wrażliwe, ale inne nawozy dla roślinek N, Fe, Mn, K, P, Mo i Zn owszem.

mam pytanie, czy moge dac ziemie ogrodowa na spod i na to zwirek?? chodzi mi zebym mial trawe na dnie.

Elo. Mam pytanie dotyczące podłoża w akwarium, czy moge dać na sam spód akwarium ziemie ogrodową, a na nią czysty piasek? Bo nie wiem czy rybą(Gupikom) będzie to pasowało, oraz mi czy nie będzie sprawiało mi kłopotów w jego czyszczeniu?

Ja mam podłoże mieszane 2 kolory

Szkliste kamienie żółto-zielone i nie wiem co można jeszcze dodać, jak na razie zaczynam xD

Proszę starać się pisać poprawnie- można używać
przeglądarki która podkreśla błędy.Proszę sprawdzać post przed wysłaniem.

Zbiornik - 40l
oświetlenie - 1 x 25w
podłoże - żwirek lśniący
ogrzewaniw - narazie niema

Witam,

jako, że zbliżam się do restartu akwarium, a właściwie całkowitego przemeblowania proszę Was o pomoc wyborze podłoża do mojego 45l zbiornika.

Obsada: 6x danio czerwone pręgowane, 4x żałobniczka, 1x molinezja black molly (i tak jej nie oddam, przez 3 lata za bardzo się do niej przyzwyczaiłem, nawet nie próbujcie mnie od tej myśli odciągnąćWink.

Roślinki: hygrophilia wielonasienna, rotala indyjska, rogatek sztywny, nadwódka trój-kwiatowa, moczarka argentyńska i jako trawniczek jakaś niewielka roślinka o cienkich i rozłożystych liściach.

Filtr zewnętrzny
(modelu nie pamiętam)

Oświetlenie
: domyślne 15W + pokrywa wyklejona folią odblaskową.

Potrzebuję rady w doborze podłoża. Do tej pory miałem doświadczenie z żwirkiem rzecznym i piaskiem kwarcowym, ale ze względu na wygląd tego pierwszego wariantu nie biorę pod uwagę. Bardzo podoba mi się żwir czarny i brązowy. Są jakieś przeciwwskazania co do obsady lub uprawianych roślin? Do tej pory nie nawoziłem roślin, ale może zrobić jakąś wkładkę z gleby odżywczej?

Wszystkie osoby zainteresowane proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Ryby akwariowe - portal akwarystyczny, porady, ciekawostki, unikalne i tematyczne publikacje.

Witam!
CO myślicie o podlozu FILTUS FLORAN ??? I czy samo takie podloze wystarczy czy na to trzeba jakies zwirki itd ??

Paq jako podłoże możesz dać czarny żwirek i w niektóre miejsca wcisnąć kulki glinowo-torfowe lub zrobić LOW-TECH

A tak na marginesie masz złą obsadę
I oświetlenie świetlówkę 14Watt jak masz wymiary akwarium 50x30x30cm

-.-'

Dzięki Seoo za odpowiedź.

60x30x30, przepraszam za pomyłkę 54l i 15W. Oświetlenia nie zmienię, nie mogę modyfikować obudowy, bo moim "opiekunom" nie podoba się pomysł zwiększonego rachunku, nie mam sił tłumaczyć, że to niewiele. Ale to inna kwestia.

Dlaczego uważasz, że mam złą obsadę? Bo nie mam rybek dennych?

To tyle z OT.

Co do podłoża, nie sądzisz, że kulki gliniano-torfowe za mocno obniżą pH wody?

Ryby akwariowe - portal akwarystyczny, porady, ciekawostki, unikalne i tematyczne publikacje.

Skocz do: