• 14 Głosów - 3.29 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przygotować kamienie przed włożeniem do akwarium ? Jak sprawdzić czy się nadają ?

Wracając do kwestii poroża:
wygotowałem mniejsze i wsadziłem do małego nieużywanego akwarium, zalałem woda z głównego zbiornika (w zwykłej wodzie nic się nie działo ale ustabilizowana woda z akwarium mogla mieć inny wpływ). Rogi tak jakby zaczęły się rozkładać. Woda bardzo mocno zmętniała i zaczęła nieprzyjemnie pachnieć.
Wniosek - poroże nie nadaje się do akwarium.
apri cort z fotek nici

A odpowie mi ktoś o tych kamieniach ???Są na str 10.Nic się nie działo jak polałem octem ale tak jakby błyszczą się tz mają w sobie takie "kropeczki odblaskowe "nie wiem jak opisać toBig Grin takie jakby mineralki błyszczące

Najpierw, wyczyść je porządnie szczotką i jakimś płynem bądź mydłem. Tylko pamiętaj dokładnie spłukać. Następnie wygotuj kamienie w roztworze wody z solą, to oczyści kamień i zabije wszelkie bakterie i robaki.

Podczas gotowania kilkakrotnie wymieniaj wodę.

Jeśli kamień pochodzi np. ze sklepu. wystarczy jedynie kilkukrotne opłukanie w wrzątku.

Najpierw najlepiej je wypłukać
(28.12.2010, 13:39)Malutki napisał(a):  Najpierw, wyczyść je porządnie szczotką i jakimś płynem bądź mydłem. Tylko pamiętaj dokładnie spłukać. Następnie wygotuj kamienie w roztworze wody z solą, to oczyści kamień i zabije wszelkie bakterie i robaki.

Podczas gotowania kilkakrotnie wymieniaj wodę.

Jeśli kamień pochodzi np. ze sklepu. wystarczy jedynie kilkukrotne opłukanie w wrzątku.

mydłem!!!!!!!!! nie wolno środkami chemicznymi

racja..sttary dobry sposób^^

Ja kupiłem ze sklepu wsadziłem do ciepłej wody na kilka godzin i tyle, potem kilka dni postały w aqwa bez rybek.

Ja mam kamienie z podwórka i nie tylko ale ja nie polewałam je octem anie nie posypywałam solą tylko gotowałam i to wystarczało

Ale co wystarczyło?? Do czego??
Piszesz tak niezrozumiale jak byś miał 5 lat.

Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.
Stanisław Lem

Ja zawsze porządnie płukam prysznicem pod wysokim ciśnieniem.
Jeśli woda będzie zamulona to znaczy, że jeszcze są brudne.

powiedzcie mi, czy takie coś nadaje się do akwa. kupiłem tego sporo w składzie kamienia, to jest jeden z. Dodam że polałem octem i się nie pieni. czysciłem gotowałem itd...

dzieki za pomoc

http://pokazywarka.pl/8nphfa/

Skocz do: