• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

(19.06.2010, 18:42)Elizabeth napisał(a):  Witam. Posiadam zbiornik 210 l http://www.akwaswiat.net/-210-l-elizabeth-t-20635.html

I zastanawiam sie nad obsada. Mysle o zestawieniu:
1+1 Skalar
20/25? tetr czarnych
1+1 zbiornik niebieski
xenopus laevis - napewno musi zostac.
6 x bocja mysia/striata
i moze 4/6? x kosiarka?

Czy taka obsada mogla by byc?
I czy moge zakupic kirysnika czarnoplamego, czy lepiej nie?
Skalary zdecydowanie nie, zbiornik jest za niski. Raczej optowałbym za nie mieszaniem biotopów.

Skalary juz sa. Dostalam w spadku po poprzednim wlascicielu i nie chce ich oddawac bo naprawde duzo przeszly.. Jesli juz, oddam gdy urosnal. Pozatym na forum pisze ze potrzeba 50 cm wysokosci, mysle ze te 4 cm nie robia az tak duzej roznicy. Wiec kirysnika sobie odpuszcze, a kosiarki by mi sie przydaly do walki z nitkami ;/
A otoski nic na te glony nie pomoga?

Przy skalarach, każdy centymetr robi różnicę. Jeżeli zbiornik ma 46 cm minus warstwa podłoża 4-5 cm, minus niedolana woda od góry 3-4 cm. Zostaje jakieś 37-39 cm, a dorastają spokojnie do ok 25 wysokości więc przyjęło się, że 60 cm to takie minimum, żeby czuły się i pływały swobodnie. Dla przykładu to tak jak dla typowej ryby np: Mieczyka wysokość słupa w akwarium wynosiła 3-5 cm wody. Nie była by to dla niego komfortowa sytuacja prawda?
Co go glonów to lepiej znaleźć przyczyny ich powstawania i starać się je wyeliminować. Same ryby nie wiele pomogą.

Posiadam profilowane akwarium, ok.170 l. Mam zamiar w nim trzymać welonki. Chciałabym uzyskać odpowiedz o tym ile sztuk dobrze by tam sie czuło, a nie ile maxiumum sie tam zmieści.
Czy lepiej trzymać w akwarium tylko teleskopy, czy bez problemu mogę połączyć odmiany welona ?
O ilość ryb pytam sie tutaj, bo nie wierzę w magiczne przeliczniki długości ryb i ilości litrów ;p

(26.06.2010, 15:39)Mafu napisał(a):  Posiadam profilowane akwarium, ok.170 l. Mam zamiar w nim trzymać welonki. Chciałabym uzyskać odpowiedz o tym ile sztuk dobrze by tam sie czuło, a nie ile maxiumum sie tam zmieści.
Czy lepiej trzymać w akwarium tylko teleskopy, czy bez problemu mogę połączyć odmiany welona ?
O ilość ryb pytam sie tutaj, bo nie wierzę w magiczne przeliczniki długości ryb i ilości litrów ;p
Ile maksymalnie się zmieści hmm... Jak byś upchała jak w puszcze to myślę, że i ze 100 szt wejdzie Smile

Tak zupełnie poważnie to są to spore ryby, a 170l to za mało. Jeżeli się uprzesz to masz 2-3 szt. Do tego odpowiednia filtracja, duży filtr wewnętrzny + duży kubeł np. JBL e900.

Osobiście uważam, że szkoda zbiornika na te ryby i kasy na filtrację i inne rzeczy. Czego się spodziewasz i oczekujesz po tych rybach?

(19.06.2010, 18:42)Elizabeth napisał(a):  Witam. Posiadam zbiornik 210 l http://www.akwaswiat.net/-210-l-elizabeth-t-20635.html

I zastanawiam sie nad obsada. Mysle o zestawieniu:
1+1 Skalar
20/25? tetr czarnych
1+1 zbiornik niebieski
xenopus laevis - napewno musi zostac.
6 x bocja mysia/striata
i moze 4/6? x kosiarka?

Czy taka obsada mogla by byc?
I czy moge zakupic kirysnika czarnoplamego, czy lepiej nie?

Masz 210l to jest dość dużo,nie lepiej pomyśleć w takim akwarium od konkretnym biotopie?
Np.
6xbocja pręgowana
20-25 razbora dowolny gatunek lub danio pręgowane (nie forma weloniasta)x15
1+2 gurami/1+3 prętnik/bojownik
żaba(?)

lub
1+1 zbrojnik niebieski
20-25 neon/zwinnik itp.
10xkirysek
harem lub para jakiejś pielęgniczki
żabka .Tongue ?

Co do glonów to zmierz PO4.

-.-'

Czy mogłabym prosić o opinię na temat mojej zaplanowanej obsady?
Zbiornik: 45 l, wymiary 50x30x30, pokrywa plastikowa ze świetlówką Sun Glo 15 W;
Podłoże: drobny żwirek 2-3 mm;
Filtr: Aquael Fan 1
Grzałka jest,ale nie wiem czy się przyda, bo w mieszkaniu jest stała temperatura - temperatura wody to 26 - 27 stopni.
Rośliny: Rogatek 2 szt., Hydrokotyle nerkolistne 2 szt., Limnophila bezszypułkowa 1 szt., Hygrofila wielonasienna 1 szt.;

Akwarium jest uruchomione od 3 tygodni, mieszkają w nim od dwóch dni:
2 karliki szponiaste,
5 krewetek Red Cherry,
3 ślimaki świderki,
3 danio pręgowane,
3 gupiki.

Chciałabym dokupić danio, neony Innesa i kiryski. Doradźcie proszę ile kupić rybek. Pozdrawiam serdecznieSmile

(23.07.2010, 23:39)gilori napisał(a):  2 karliki szponiaste,
5 krewetek Red Cherry,
3 ślimaki świderki,
3 danio pręgowane,
3 gupiki.
Chciałabym dokupić danio, neony Innesa i kiryski. Doradźcie proszę ile kupić rybek. Pozdrawiam serdecznieSmile

Będzie tu trochę ciężko tak zrobić, ponieważ zarówno neonki jak i danio to ryby stadne, więc jak się je trzyma w akwarium to w ławicy, a dwie ławice, to raczej dobry pomysł na duuużo większy zbiornik o ile w ogóle to dobry pomysł jest Smile
Tak więc raczej musisz się zdecydować albo na danio albo na neonki. Do 45l ta ławica nie będzie szczególnie pokaźna, myślę że powinna mieć około 10szt.
Kirysków powinno być dobrze jak kupisz 4-5szt, tylko pamiętaj że mają to być kiryski z jednego gatunku.

To może zrezygnować z kirysków, dokupić 3 danio i 10 nenów? Dwie małe ławice...? Przepraszam, że drążę temat, ale nastawiłam się na te neonkiSmile

Danio to nie takie male rybki, do 45l te neonki + kiryski Smile

Skocz do: