• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przymocować mech / mocowanie mchu do podłoża, korzeni, kokosów.

Szukałem i nic nie znalazłem. Zaznaczam to na początku.

Moje pytanie brzmi:

Ile czasu przyrasta mech do kokosa? Chodzi o t po jakim czasie można odciąć żyłkę mocującą go do kokoska Big Grin

Pytanie: Dlaczego chcesz ją odcinać? Używając czarnej bardzo cienkiej żyłki jest ona nie widoczna, tym bardziej po jakimś czasie kiedy mech ją przerośnie.

Nie ma potrzeby zdejmowania żyłki lub nitki. Mech z czasem zarośnie do tego stopnia, że nie będzie widać że był czymś mocowany.
W jakim tempie będzie rósł mech, zależy od warunków panujących w akwarium.
W ciągu 2-3 tygodni żyłki nie powinno już być widać.

Mech można zamontować na wiele sposobów. Na przykład:
-Przy pomocy żyłki wędkarskiej
-Przy pomocy nitki (ja tak robię ponieważ nitka się sama rozkłada i po zakorzenieniu się mchu nie trzeba jej demontować)
-Przy pomocy siatki do włosów
-Przy pomocy gumki recepturki

Pozdrawiam

Witam!!

Poszukując wiedzy w internecie napotkałem pewne zdjęcie:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/Im...400/32.jpg
I zastanawiam się jaka to jest roślina i jak została ona przymocowana do tej gałęzi.Z góry dzięki!!!

Tematy zostały połączone.
Kejdi

To jest mech , przywiązany żyłką , po jakimś czasie sama przyrasta i żyłka zostaje odczepiona.

Albo tu jest bardzo dobrze pokazany efekt: http://showcase.aquatic-gardeners.org/Im...00/642.jpg

Można też użyć takiej drobnej siateczki, którą to mech się przygniata do np. korzenia. Mech będzie puszczać przez oczka w siateczce, a wtedy można go dowolnie przycinać.

Pozdrawiam.
[100l] - "Gupikarium"

IMHO ta siatka jest beznadziejna, zawsze gdzieś ją widać itp. Lepiej użyć cieniutkiej bezbarwnej żyłki wędkarskiej lub ciemnej pasującej do koloru korzenia nici.

w

sam mam przyczepiony mech za pomocą siateczki i powiem że bardzo ładnie zarasta tą siatkę (tfuu, tfuu brzydki mech! Tongue)

Akwarium 60l:
15X Neon Inessa
6X Gupik
1X Zbrojnik

Skocz do: