• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Chore gupiki - proszę o pomoc.

Witam.
Bardzo proszę o wyrozumiałość, bo to pierwszy mój post i od razu prośba.
Zdecydowałem się na poszerzenie mojego akwariowego inwentarza o gupiki i od mam z nimi problem, bo chorują. Najpierw padła mi jedna samiczka, teraz widzę drugą chorą i samczyka z wczesnymi chyba objawami.
Objawy choroby, to biała, jakby oszroniona głowa ? szczególnie nad oczami. Padła samiczka miała jeszcze zaatakowane płetwy piersiowe. Chore ryby zachowują się dziwnie ? cały czas pływają jak opętane w te i z powrotem wzdłuż całego akwarium.
Objawy chorobowe widzę wyłącznie u gupików, prócz nich w baniaczku mam jeszcze neonki czerwone, czarne i innesa, kiryski ?pigmejki?, krewetki i kilka rodzajów ślimaków.
Co im jest, czy da się to leczyć i ewentualnie jak ?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Mirek.

Witam ,po pierwsze powiedź nam jaki to litraż ,kiedy baniak zalany.To,że pływają to normalne.Parametry wody?

Mirek, podaj nam proszę, oprócz objawów wszystkie niezbędne informacje zawarte w regulaminie działu.

Po drugie sprawdź, czy Twoje objawy pasują do ospy rybiej. Jeśli je niedawno kupiłeś, to bardzo prawdopodobne, że przyniosły jakieś paskudztwo ze sklepu.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Dziękuję za dotychczasową pomoc. To chyba nie jest ospa - ten rozdział przerabiałem kilka razy hodując bocje.
Co do informacji o rybkach i zbiorniczku z regulaminu działu:

Temperatura wody - 26 stopni (wyższej unikam, bo krewetki).
Karmione raz dziennie pokarmem w płatkach na zmianę z granulatem.
Woda podmieniana co dwa tygodnie.
Rybek niewiele i to małych, bo akwarium niewielkie (może ze 20 sztuk baniaczek ok 60 litrów).
Żywych roślin dużo - głównie wszelkie dostępne odmiany microsorium i inne paprotki.
Ze względu na krewetki- chemicznych preparatów ZERO.
Gupiki wpuszczone były do zarybionego już neonkami zbiorniczka z kilkumiesięczną wodą.
Parametrów wody nie mierzę, ale krewetki black biene żyją, więc i rybki powinny być zadowolone.
Filtracja turbinką.

Słyszałem, że śimaki roznoszą jakiegś pazożyta, co to gupiki są wrażliwe. Może gdzieś tu jest problem ?

Pozdrawiam,
Mirek

Dlaczego ominąłeś punkt regulaminu ze zdjęciem?
W Twoim przypadku może być to klucz do rozpoznania tej choroby.
Podaj też konkretną obsadę ryb.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Bez parametrów też się nie obejdzie no i bez zdjęcia.

No dobra, skoro neony które masz od początku są zdrowe, to można uznać że gupiki przyniosłeś chore. Tak po opisie to pasuje mi jakieś zakażenie bakteryjne, może flexibakterioza - tam występuje charakterystyczny biały osad na głowie. To tylko moje przypuszczenia. Wydaje mi się że trzeba iść w kierunku tępienia bakterii, ale może jeszcze ktoś ma inne zdanie na ten temat. Powiedz jeszcze ile czasu były w twoim akwarium i jak wyglądały ryby w sklepie. Może widziałeś coś podejrzanego?

Od chwili zakupienia ryb do momentu pojawianie się objawów chorobowych upłynęło ok. 10 dni. Próbowałem zrobić fotki, ale mój aparat nie nadąża za ewidentnie chorą rybą - zdrowe gupiki pływają w normalnym tempie, skubią to i owo, chora natomiast pływa jak oszalała.

Myślę, że należy wstępnie przełożyć zakażone ryby do oddzielnego baniaka i tam prowadzić leczenie bakteriobójczym np. sera bactoforte. W razie wystąpienia objawów u reszty obsady - przeprowadź kąpiel długotrwałą w zbiorniku ogólnym.
Z drugiej strony pisałeś, że gupiki pływają jak oszalałe- ocierają się np. o elementy takie jak kamienie, termometr itp? Bo jeśli tak to może być zakażenie pasożytnicze (ospa) i wtedy wystarczy zastosować CMF łącznie z delikatnym podniesieniem temp.

Skocz do: