07.03.2010, 13:00
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów 
Postanowiłem, że założę akwarium z pysiami, ale gdy zacząłem czytać ogromne ilości lektury na ten temat (między innymi na tym forum) troszkę się zniechęciłem, ale tylko na chwilkę. Teraz wszystko planuję i proszę o parę porad.
Zbiornik:
120x50x50 - 300l - większego nie da rady bo by mnie rodzice zamordowali
Szafka:
Przesyłam w załączniku wraz z filtrem- wydaje mi się że powinna wytrzymać.
Podłoże:
Biały piasek kwarcowy - tylko jak go potem czyścić ??
Filtr:
Atman CF-1200 - już funkcjonuje w starym akwa od jakiegoś czasu (ponad roku) i pasuje wymienić wkłady filtracyjne tylko na jakie ? Zrobić z niego biologa a kupić wewnętrzny do mechanicznych zanieczyszczeń ?
Jakie skały najlepiej kupić ? (wapień, kwarc )
Czy kupować korzenie ? (czy pysie tego typu [ gatunki niżej] lubią korzenie ?)
Tło strukturalne:
Raczej motyw kamienny z korzennym, ale ile zapłacić żeby nie przepłacić ?
Grzałka 300 W wystarczy ??
Parametry wody - w nas. tygodniu podam parametry swojej kranówki i z wodociągu
Zdecydowałem, że nie będę sadził żadnych roślin ( bo pysie chyba ich nie lubią)
Kamienne groty - kleić je czy nie silikonem akwarystycznym - jak wy sobie radzicie ?
No i w końcu pysiaczki:
Labidochromis caeruleus "yellow"
Pseudotropheus saulosi
Melanochromis cyaneorhabdos - maingano
No i 4 gatunek nie wiem czy się decydować na niego ponieważ jest zaliczany do śr. agresywnych i łagodnych, ale nie wiem czy będzie się tolerował z resztą, a nie chcę, żeby reszta się źle czuła przez jeden mój błąd. Podoba mi się ten gatunek, ale czytałem że potrafi utrudniać życie innym gatunkom.
Pseudotropheus socolofi
No i proszę o ocenę mojej "wizji" oraz proporcje w jakich mam kupić pysie i w jakiej ilości - 20 ? 30 ? 2 samce + 5 samic ?
Krytyka mile widziana bowiem chcę aby moim ( przyszłym) rybkom niczego nie brakowało
Pozdrawiam Maxio
http://img717.imageshack.us/img717/760/img0605k.jpg

Postanowiłem, że założę akwarium z pysiami, ale gdy zacząłem czytać ogromne ilości lektury na ten temat (między innymi na tym forum) troszkę się zniechęciłem, ale tylko na chwilkę. Teraz wszystko planuję i proszę o parę porad.
Zbiornik:
120x50x50 - 300l - większego nie da rady bo by mnie rodzice zamordowali

Szafka:
Przesyłam w załączniku wraz z filtrem- wydaje mi się że powinna wytrzymać.

Podłoże:
Biały piasek kwarcowy - tylko jak go potem czyścić ??
Filtr:
Atman CF-1200 - już funkcjonuje w starym akwa od jakiegoś czasu (ponad roku) i pasuje wymienić wkłady filtracyjne tylko na jakie ? Zrobić z niego biologa a kupić wewnętrzny do mechanicznych zanieczyszczeń ?
Jakie skały najlepiej kupić ? (wapień, kwarc )
Czy kupować korzenie ? (czy pysie tego typu [ gatunki niżej] lubią korzenie ?)
Tło strukturalne:
Raczej motyw kamienny z korzennym, ale ile zapłacić żeby nie przepłacić ?
Grzałka 300 W wystarczy ??
Parametry wody - w nas. tygodniu podam parametry swojej kranówki i z wodociągu
Zdecydowałem, że nie będę sadził żadnych roślin ( bo pysie chyba ich nie lubią)
Kamienne groty - kleić je czy nie silikonem akwarystycznym - jak wy sobie radzicie ?
No i w końcu pysiaczki:
Labidochromis caeruleus "yellow"
Pseudotropheus saulosi
Melanochromis cyaneorhabdos - maingano
No i 4 gatunek nie wiem czy się decydować na niego ponieważ jest zaliczany do śr. agresywnych i łagodnych, ale nie wiem czy będzie się tolerował z resztą, a nie chcę, żeby reszta się źle czuła przez jeden mój błąd. Podoba mi się ten gatunek, ale czytałem że potrafi utrudniać życie innym gatunkom.
Pseudotropheus socolofi
No i proszę o ocenę mojej "wizji" oraz proporcje w jakich mam kupić pysie i w jakiej ilości - 20 ? 30 ? 2 samce + 5 samic ?
Krytyka mile widziana bowiem chcę aby moim ( przyszłym) rybkom niczego nie brakowało

Pozdrawiam Maxio

http://img717.imageshack.us/img717/760/img0605k.jpg