Temat zamknięty  Napisz temat 
Wiedza o korzeniach
Autor Wiadomość
Mateuch01
Użytkownik
***


Postów: 221
Grupa: Akwaryści
Dołączył: 18.04.2008
Status: Offline
Płeć: Mężczyzna
Post: #1
Wiedza o korzeniach

KORZENIE:

Korzenie i gałęzie w akwarystyce słodkowodnej są cenionymi środkami dekoracyjnymi, dzięki którym nasz podwodny krajobraz otrzymuje naturalny i oryginalny charakter. W brew powszechnej opinii sam proces preparacji korzeni nie jest aż tak trudny ?jak go malują?.

Korzenie (zwłaszcza drzew iglastych) posiadają dość spore ilości substancji żywicznych, które nie korzystnie wpływają na stan ryb w naszych akwariach. Dodatkowo niektóre korzenie dość szybko ulegają rozkładowi a procesy gnilne towarzyszące tym procesom bardzo szybko zanieczyszczą wodę. By temu zapobiec należy je w odpowiedni sposób spreparować.


PREPARACJA KORZENI:

1.Wybór.
Pierwszym krokiem do uzyskania oryginalnego elementu dekoracyjnego, jakim niewątpliwie jest korzeń jest wybranie korzenia odpowiedniego rodzaju. Generalnie każdy gatunek drzewa nadaje się do celów akwarystycznych, jednakże najbardziej preferowane jest drewno z drzew liściastych. Odpowiednie jest drewno martwe, całkowicie okorowane oraz pozbawione soków życiowych, szczególnie polecam tutaj drewno olchowe i wierzbowe. Niezwykłe przydatne mogą być obumarłe, wyrzucone przez wodę kawałki, które były niegdyś zalane.

2. Sprawdzenie stanu.
Wybrany korzeń należy ostukać twardym przedmiotem tj. klucz, nasłuchując czy jakimś miejscu obstukiwany korzeń nie wydaje głuchego odgłosu, oznaczającego, że jest on spleśniały lub nadgnity.

3. Gotowanie.
Przygotowane drewno należy porządnie wygotować w nasyconym roztworze soli, co najmniej przez godzinie. Sam roztwór przygotowujemy rozpuszczając w wodzie sól kuchenną do aż momentu, gdy na dnie naczynia pozostanie rozpuszczona sól. Gdy danego korzenia nie możemy wygotować gdyż nie posiadamy naczynia odpowiedniej wielkości zalewamy go kilkakrotnie gorącym roztworem soli i zostawiamy na 10 minut.

4. Moczenie
Moczenie drewna jest równie ważne jak wygotowywanie. Po wygotowaniu drewno musi leżeć przez ok. 2-3 tygodnie w zimnej wodzie, którą należy zmieniać kilka razy dziennie.
Po tym okresie korzeń nadaje się już do użycia. Jednak nie ma na to żadnej gwarancji, gdyż każdy kawałek drewna, zależnie od jakości i gatunku inaczej się zachowuje. Poprzez gotowanie i moczenie nie tylko usuwamy znajdujące się na nim bakterie, ale także powietrze z jego wnętrza, co przy dużej wyporności drewna jest sprawą istotną.


Sprawa jest trudniejsza, gdy postanowimy spreparować korzeń z żywego drzewa.
W tym przypadku świeżo ścięty kawałek drewna należy odłożyć do wyschnięcia, na co najmniej pól roku. Na popularności zyskuje metoda przyspieszająca czas oczekiwania polegająca na prażeniu korzenia w piekarniku, natomiast sam okres suszenia drewna jest uzależniony od wielkości korzeni, które zamierzamy umieścić w zbiorniku.
Po wysuszeniu korzenia należy wykonać poszczególne kroki z instrukcji preparacji powyżej.


"Dziś temperatura wynosi 0*C jutro ma być dwa razy cieplej czyli ile???"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.04.2008 07:59 przez Mateuch01.)
19.04.2008 07:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Temat zamknięty  Napisz temat 

Wiadomości w tym temacie
Wiedza o korzeniach - Mateuch01 - 19.04.2008 07:59
RE: Wiedza o korzeniach - wally91 - 19.04.2008, 12:34
RE: Wiedza o korzeniach - Mateuch01 - 19.04.2008, 12:48
RE: Wiedza o korzeniach - Kesi - 19.04.2008, 14:23

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych
 
  • 17 Głosów - 3.41 Średnio

Skocz do:
Witajcie