06.01.2009, 10:42
maja napisał(a):bumboo najwyższy czas, tu już chodzi o życie
Wbrew pozorom nic nowego nie wymyślę, aczkolwiek trochę mnie intrygują te kule, kto zapoczątkował i stwierdził naukowo, że są złe? Wiele w sieci się pisze na ten temat, lecz to my kreujemy owe wiadomości tworząc i powielając pewne informacje. Fakt nie szukałem zbyt ambitnie źródeł naukowych tych hipotez a może po prostu jeszcze na nie się nie natknąłem, ponieważ ich niema? Ale nic zostawmy te niejasności zakładając, że kule są złe.
Dopiero teraz możemy po spekulować a chodzi mi o ich sprzedaż, jeżeli faktycznie naukowcy a nie garstka ludzi z wypatrzoną wyobraźnią na temat zdrowia i opieki nad Welonami udowodnili szkodliwość kul, więc pytam się, dlaczego są sprzedawane nawet przez największe i szanujące się firmy akwarystyczne? Moi drodzy nie piszcie tylko, że chodzi o kasę. Jeżeli zostało coś potwierdzone naukowo, że jest złe to na pewno żadna licząca firma nie wprowadzi produktu na rynek, nie dla tego, że martwią się o ryby, lecz o własna skórę, bo jeżeli zainteresowałby się tym światowe organizacje zajmujące się zagadnieniami ochrony i pielęgnacji ryb akwariowych to wiadomo, co daną firmę by spotkało. My natomiast zacznijmy zadawać pytania odnośnie sprzedaży kul od naszego własnego podwórka a mianowicie sklepu internetowego, który między innymi prowadzi nasz administrator, niech się wypowie czy chodzi tu o kasę czy po prostu kule się nadają na potrzeby akwarystyki. Wszyscy je sprzedają,wytwórnie filmowe upatrzyły je jako wizerunek akwarystyczny, więc proszę was odpowiedzcie mi na to pytanie czy aby nie wariujemy z tą szkodliwością.
Dla sprostowania jestem podobnego zdania jak Kejdi, maja i inni oburzeni stanem rzeczy, lecz czy aby na pewno nasza nagonka na te słoiki jest słuszna?