13.08.2008, 19:36
alo21 napisał(a):Co do tego to róznie nie koniecznie to skarłowacenie może ta ryba mniej jadła,miała mało tlenu,czy tez była hodowana w małym akwarium,bo np człowiek przypuśćmy ze mam np 1.50 a Mój brat ma 2 metry czy już można twierdzić że skarłowaciałem ??:.. nikt nie wie jaka jest na to reguła.
No tak, tylko człowiek sam za siebie decyduje, żywi się czym chce, i u człowieka jest więcej czynników, które decydują o jego wzroście, jeden jest duży, inny jest mały, tu decydują geny, pochodzenie człowieka i warunki w jakich żyje. Niestety, ryba tak jak zwierzęta udomowione sa uzależnione od człowieka i my o nich decydujemy, Ci którzy chcą dla swoich zwierząt jak najlepiej, będą próbować stworzyć im warunki godne do życia i zapewnią im przestrzeń. Co do skarłowacenia: ryba jak kazde stworzenie rośnie do swoich rozmiarów. Koń arabski rośnie do około 160 cm w kłębie, jak go postawisz w zamałym boksie zacznie chorować. Ryba w zamałym akwarium też zacznie chorować, prędzej czy później, młoda ryba skarłowacieje (czyli ma powiązanie z chorobą, nie będzie taka, jaka mogła by być). A jak inni napisali, tyle lat się choduje ryby, człowiek się coraz więcej o nich dowiaduje i widzi, w jakiej pojemności akwarium zachowuje się w przybliżonym stopniu do zachowania w naturalnych warunkach na wolności.