22.05.2015, 08:49
Witam. Posiadam od 2 tygodniu akwarium 54l. Tydzień temu wpuściłem do niego 4 otoski. Przez ten tydzień wszystko było z nimi ok, ale od 2 dni jeden z nich jest bardzo dziwny. Mianowicie prawie wcale nie ruchliwym, prawie wcale się nie przemieszcza, bardzo wolno oddycha, pozostałe zasuwają po całym akwa i jak się przylepią do szyby to tak szybko ssają ustami, ten natomiast bardzo wolno. Do tego pozostałe mają różowiutkiej barwy skrzela a ten takie blade jakby szare że wg nie widać koloru różowego, pozostałe jego kolory są ok. Jest w ogóle nie ruchliwy, można go praktycznie dotykać a on nic, czasem się tylko przesunie.
Warunki: akwa 54L
Temp w granicach 22-24st. muszę ją utrzymywać przez włączanie i wyłączanie grzałki bo brak termostatu.
Filtr aquael fan mini
obsada:
4x otosek
5x danio czerwony
xx krewetki
2x ślimak helenka
sporo świderków (chociaż już teraz dużo mniej niż na początku)
Zrobiona przedwczoraj podmiana wody ale nic to nie pomogło.
Reszta rybek ok.
ok dzień dwa przed jego objawami wymieniłem światło na świetlówkę 13w 4000k
karmię rybki płatkami, takimi malutkimi granulkami/kuleczkami i pastylki dla krewetek.
Testów niestety nie mam. Panowie co to może być?
Ps. preparatów żadnych nie używam jeszcze.
Warunki: akwa 54L
Temp w granicach 22-24st. muszę ją utrzymywać przez włączanie i wyłączanie grzałki bo brak termostatu.
Filtr aquael fan mini
obsada:
4x otosek
5x danio czerwony
xx krewetki
2x ślimak helenka
sporo świderków (chociaż już teraz dużo mniej niż na początku)
Zrobiona przedwczoraj podmiana wody ale nic to nie pomogło.
Reszta rybek ok.
ok dzień dwa przed jego objawami wymieniłem światło na świetlówkę 13w 4000k
karmię rybki płatkami, takimi malutkimi granulkami/kuleczkami i pastylki dla krewetek.
Testów niestety nie mam. Panowie co to może być?
Ps. preparatów żadnych nie używam jeszcze.