09.02.2015, 22:54
(08.02.2015, 18:16)Akfarysta napisał(a): Paletki raczej odpadają.
Meeki całkiem fajne, ale czy nie zainteresują się neonami ? Ile by weszło tych pielęgnic do akwa (z 6?), a co tymi kosiarkami ?
Mogą się interesować, ale mało jest dużych ryb, które nie będą zagrożeniem dla mniejszych, neony i większe ryby ciężko będzie pogodzić. U mnie pływają ze skalarami w pokoju, ale różne są na ten temat historie.
Kosiarki jak najbardziej możesz dorzucić.
(08.02.2015, 18:16)mismichael napisał(a): 91litrów - akwarium towarzyskie. Jest filtr, lampa i grzałka.
Molinezja - 1 samczyk,
Błyszczyk pittiera - 4 szt (chyba samiczki ale nie jestem pewien),
Platki - parka,
Bystrzyk błękitny - 7 szt (samiczki i samce),
Pawie oczka - 18 szt (samiczki i samce, większość nie jest dorosła),
Krewetki Red Cherry - 5szt,
Kolonia zatoczków.
Woda: 23StC,
Roślinki: większości nie jestem pewien: http://www.akwaswiat.net/showthread.php?tid=39298
Do tego trochę mchu jawajskiego, gałęzatka kulista, fissidens fontanus, nawożone LUSH Trace Aquatic Plant Food.
Chciałbym dołożyć rybki na dno i więcej krewetek, rozdać lwią część Gupików. Czy to brzmi rozsądnie? Czy może ktoś mi doradzić przy wyborze rybek i czy to w ogóle ma sens?
Zacznijmy od początku:
Po pierwsze, temperatura jest za niska dla większości ryb.
Po drugie akwarium jest za małe dla molinezji.
Ogólnie obsada jest słabo dobrana, trochę taki misz-masz.
Zacznij od podniesienia temperatury do 25st, następnie jeśli masz możliwość, oddaj molinezję. Zrezygnuj z błyszczyków lub bystrzyków, a te które zostaną dokup do 10-12szt, będzie to wyglądać o wiele lepiej, bo ryby zaczną przejawiać zachowania ławicowe. Jeśli chcesz koniecznie żyworódki, to zostaw gupiki 1+3. Najpierw uporządkuj to co masz, a potem uzupełniaj obsadę o brakujące elementy.