• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Czy cykl azotowy w niedojrzałym akwarium może się zatrzymać?

Problem mam taki:
Nastawiłem akwarium (25L, 3 rośliny) 4 tygodnie temu. Zgodnie z (niesłuszną jak sądzę) radą sprzedawcy chciałem przecyklować akwarium razem z rybą (black moor), którą wprowadziłem po tygodniu od nastawienia. W efekcie ryba mi padła (infekcja pęcherza pławnego, jak sądzę z objawów), przeżyła tydzień. Wobec tego postanowiłem poczekać z wprowadzeniem następnej, aż cykl azotowy będzie gotowy. Kłopot w tym, że jedyne czego się do tej pory dorobiłem przy pustym akwarium to wzrost azotynów do 5,0, przy czym amoniak wcale nie wynosi 0 tylko oscyluje w okolicach 0,5. Azotany też trzymają się dość wysoko (20-50). Gdy ryba chorowała podmianki wody robiłem codziennie 20-30%, po tym jak padła zrobiłem podmiankę 50% i od tej pory raz w tygodniu 30% mniej więcej.
Dziś dostałem radę, żeby akwarium odkazić, żwirek wygotować, filtr przepłukać, zalać na nowo, odczekać parę dni i zaczynać to samo (z rybą) od początku.
Pytanie jest takie: czy w ogóle cykl ruszył? W tak małym zbiorniku 4 tygodnie (i końca nie widać) to długo. Czy możliwe, że w sytuacji gdy nie ma ryby cykl się zatrzymał? I czy powinienem raczej czekać nie podmieniając wody (?) z pustym akwarium, czy iść za radą i zaczynać od początku?

Wiadomości w tym temacie

Skocz do: