09.10.2013, 11:18
(06.10.2013, 19:09)MikołajPn napisał(a): zgłoś reklamację a zresztą jak widziałać ze coś nie tak to poco to było kupowane a tak wgl kto mądry ładuje ryby po nie całym tygodniu
(09.10.2013, 10:55)kptchris napisał(a):(04.10.2013, 12:50)amelka67 napisał(a): To co mam teraz z tym bigosem robić? Proszę o rady krok po kroku. Wczoraj wlałam to CMF, to teraz kiedy mam tą wodę podmienić? I potem ile czekac jeszcze z wpuszczeniem rybek?Cześć,
Jeśli bym nie wlewała tego CMF to ile musiałabym czekać na samoistne wymarcie ospy?
Generalnie przy takiego rodzaju preparatach podmienia się ok. 25% wody po 72 godzinach od wlania pierwszej dawki. Po podmianie wlewa się połowę tej dawki, którą wlało się za pierwszym razem. Potem znowu 72 godziny, podmiana i taka sama dawka jak za drugim razem.
U Ciebie generalnie nie trzeba było stosować preparatu. Istniała oczywiście szansa, że przywlekłaś ospę na roślince (od zakażonych rybek odpadają małe "kuleczki", które potem w różnych miejscach akwarium czekają na żywiciela), ale skoro nie masz jeszcze wpuszczonych rybek wystarczyło poczekać.
Samoistne wymarcie ospy, to w zależności od warunków panujących w akwa (temp., napowietrzenie, itd) to maks 3-4 dni.
Na Twoim miejscu nie wlewałbym już żadnych środków i odczekał z rybkami jakieś 2 tygodnie.
Pozdrawiam!
Dziękuję kptchris. Zrobiłam podmiankę intuicyjnie na 3 dobę od zalania CMFem, ale nie wlewałam już więcej tego preparatu, podwyższyłam temp do 34 st na 24h.
Na razie rybek jeszcze nie wpuszczam.
A czy ślimak też może załapać kulorzęska?
pozdr