18.02.2012, 19:41
Witam wszystkich ponownie oraz dziękuję za pomocne wypowiedzi dotyczące Aranżacji oraz obsady akwarium jak to w życiu bywa jednych się posłuchałem innych nie
pragnę zaznaczyć że akwarium jest dopiero w fazie modernizacji jednak już w pełni funkcjonuje i jest przystosowane do jego mieszkańców , jednak będę jeszcze nie raz potrzebował waszych rad które są mi naprawdę pomocne i które cenie z racji waszego na pewno większego doświadczenie
Aranżacja wystroju akwarium 120x50x40 (240L)
początkowe założenia aranżacji akwarium zostały diametralnie zmienione
powierzchnia dna akwarium ( 120x40 ) miała zostać wyłożona
żwirkiem który zastąpiłem drobnym piaskiem kwarcowym o warstwie wahającej się od 70-30mm (około 30kg)
piaskowce zostały wymienione na wapienie filipińskie (około 30kg) układane "randomowo"
zeszlifowane "pod dno" akwarium by nie stworzyć zagrożenia ze strony ostrych krawędzi dla dna powierzchni akwarium
Dodany koralowiec ( około 5kg)
troszkę skałki wulkanicznej (około 3kg)
piaskowiec jako uzupełnienie i zróżnicowanie ( około 7kg )
wszystkie składowe aranżacji akwarium zostały uprzednio parę razy dokładnie wypłukane
Urządzenia akwarystyczne i oświetlenie
filtr mechaniczny: aquael fan-2
filtr mechaniczno biologiczny : z racji ze posiadałem tetra ex 700 "w spadku" który zaczął przeciekać nie chciałem się bawić w łatanie, uszczelnianie i naprawianie tak istotnego sprzętu przy takim litrażu i móc spać spokojnie wymieniłem go na zupełnie nowy EHEIM PROFESSIONEL 3 2075 który zresztą jak na razie muszę pochwalić jest naprawde cichy wydajny i mało "prądo-żerny" jedyny mankament "niepełne " media filtracyjne i krótkie rurki
Napowietrzacz: "otrzymana w spadku" firma nieznana
Grzałka : "otrzymana w spadku" aqua szut 250w jak na razie daje rade bezbłędnie
odmulacz: Tetra GC-50
Oświetlenie :
1xMarine-glo
1xSun-glo
Obie świetlóweczki według mnie bardzo ładnie się zgrywają z tą aranżacją sterowane są przez własnoręcznie wykonany układ który zachowuje cykl dzienny
Obsada :
1x młody yellow'ek ( rybka testowa , myślę aby już została )
5x młode maingano ( planowane 1+4 )
5x młode saulosi ( planowane 1+4 )
5x młode socolofi ( dodam w czwartek planowane 1+4 )
Parametry wody:
ważne by zaznaczyć iż jest to robione testem paskowym tetry
No3- = 0
No2- =0
Gh =8
KH =6
pH =8.0
Chemia i testy wody:
Tetra AquaSafe ( na starcie i przy podmianach wody )
Tetra NitrateMinus ( pod podłożem )
Sera Bio-Nitrivec
Tetra test 6w1 ( planuje kupić bardziej precyzyjne )
Pokarmy :
podawane na przemian
Tropical cichlid gran
Tetra Pro vegetable ( chyba najbardziej lubiany przez pysie po za yellow'kiem)
Tropical Malawi
Plan modernizacji i zmian w akwarium
Aranżacja:
dodać wapienia filipińskiego około 10kg
zabudować grzałkę oraz filtr mech w taki sposób by nie zakłucić pracy tych dwóch urządzeń
dodanie roślin:
2x cryptocoryny przy bocznych ściankach akwarium
3x nie wielki anubias rozsiany na środku
sprzęt :
wymiana napowietrzania na Eheim 200
Obsada:
myślałem nad helenkami ale muszę się jeszcze doinformować w tym temacie
Z góry przepraszam za marną jakość zdjęć robione telefonem przy słabym oświetleniu
oraz był bym wdzięczny za wszelkie sugestie oraz dziękuje za przeczytanie tego postu
pragnę zaznaczyć że akwarium jest dopiero w fazie modernizacji jednak już w pełni funkcjonuje i jest przystosowane do jego mieszkańców , jednak będę jeszcze nie raz potrzebował waszych rad które są mi naprawdę pomocne i które cenie z racji waszego na pewno większego doświadczenie Aranżacja wystroju akwarium 120x50x40 (240L)
początkowe założenia aranżacji akwarium zostały diametralnie zmienione
powierzchnia dna akwarium ( 120x40 ) miała zostać wyłożona
żwirkiem który zastąpiłem drobnym piaskiem kwarcowym o warstwie wahającej się od 70-30mm (około 30kg)
piaskowce zostały wymienione na wapienie filipińskie (około 30kg) układane "randomowo"
zeszlifowane "pod dno" akwarium by nie stworzyć zagrożenia ze strony ostrych krawędzi dla dna powierzchni akwariumDodany koralowiec ( około 5kg)
troszkę skałki wulkanicznej (około 3kg)
piaskowiec jako uzupełnienie i zróżnicowanie ( około 7kg )
wszystkie składowe aranżacji akwarium zostały uprzednio parę razy dokładnie wypłukane
Urządzenia akwarystyczne i oświetlenie
filtr mechaniczny: aquael fan-2
filtr mechaniczno biologiczny : z racji ze posiadałem tetra ex 700 "w spadku" który zaczął przeciekać nie chciałem się bawić w łatanie, uszczelnianie i naprawianie tak istotnego sprzętu przy takim litrażu i móc spać spokojnie wymieniłem go na zupełnie nowy EHEIM PROFESSIONEL 3 2075 który zresztą jak na razie muszę pochwalić jest naprawde cichy wydajny i mało "prądo-żerny" jedyny mankament "niepełne " media filtracyjne i krótkie rurki
Napowietrzacz: "otrzymana w spadku" firma nieznana
Grzałka : "otrzymana w spadku" aqua szut 250w jak na razie daje rade bezbłędnie
odmulacz: Tetra GC-50
Oświetlenie :
1xMarine-glo
1xSun-glo
Obie świetlóweczki według mnie bardzo ładnie się zgrywają z tą aranżacją sterowane są przez własnoręcznie wykonany układ który zachowuje cykl dzienny
Obsada :
1x młody yellow'ek ( rybka testowa , myślę aby już została )
5x młode maingano ( planowane 1+4 )
5x młode saulosi ( planowane 1+4 )
5x młode socolofi ( dodam w czwartek planowane 1+4 )
Parametry wody:
ważne by zaznaczyć iż jest to robione testem paskowym tetry
No3- = 0
No2- =0
Gh =8
KH =6
pH =8.0
Chemia i testy wody:
Tetra AquaSafe ( na starcie i przy podmianach wody )
Tetra NitrateMinus ( pod podłożem )
Sera Bio-Nitrivec
Tetra test 6w1 ( planuje kupić bardziej precyzyjne )
Pokarmy :
podawane na przemian
Tropical cichlid gran
Tetra Pro vegetable ( chyba najbardziej lubiany przez pysie po za yellow'kiem)
Tropical Malawi
Plan modernizacji i zmian w akwarium

Aranżacja:
dodać wapienia filipińskiego około 10kg
zabudować grzałkę oraz filtr mech w taki sposób by nie zakłucić pracy tych dwóch urządzeń
dodanie roślin:
2x cryptocoryny przy bocznych ściankach akwarium
3x nie wielki anubias rozsiany na środku
sprzęt :
wymiana napowietrzania na Eheim 200
Obsada:
myślałem nad helenkami ale muszę się jeszcze doinformować w tym temacie
Z góry przepraszam za marną jakość zdjęć robione telefonem przy słabym oświetleniu
oraz był bym wdzięczny za wszelkie sugestie oraz dziękuje za przeczytanie tego postu