07.02.2012, 09:50
(07.02.2012, 01:14)mloda napisał(a): Znajoma ma w swoim akwa dwóch samców gupików. 1 jest wybarwiony na niebiesko, 2 na żółto (ryby bez pasków, kropek, jednokolorowe). Ma także 3 samice-jedna szara-chyba 'pawie oczko' i 2 żółte. Niebieski samiec gania szarą samicę. Pozostałe ryby nie wykazują zainteresowania sobą. Czy to normalne? Problem jest ten sam co u mnie-samiec strasznie molestuje samicę. Ona dokupiła rybki, jednak jak widać samiec nie stracił zainteresowania pierwszą partnerką. Minęło kilka dni a mimo to sytuacja z tego co mówi się nie zmienia. Moja samiczka pewnie niedługo będzie rodzić. Zastanawiam się nad tym żeby ją jakoś uwolnić na przyszłość od nawiedzonego samca, ale mam małe akwarium i nie wiem czy mogę dokupić 'pierwszą lepszą' samicę gupika czy powinnam dokupić ten sam rodzaj.u gupików to normalne, że się wciąż ganiają- chcą się ciągle rozmnażać, czasami 3 samce wciąż ganiają jedną samicę i to naturalne, podobnie jest u mieczyków i molinezji- chociaż tutaj powiedziałabym, że bardziej tworzą jakieś tam pary a samce bardziej ze sobą się "kłócą", często odgania jeden drugiego od samicy